начало

Анна Александрова отново оглави правната комисия Анна Александрова отново оглави правната комисия

Кой трябва да ми учреди право на надстрояване?

Казуси за недвижими имоти

Кой трябва да ми учреди право на надстрояване?

Мнениеот Чудомир » 08 Ное 2005, 15:03

Моля да ми помогнете със следното. Бабата и дядото на моята съпруга имат къща. Къщата е от два етажа, като половината от първия етаж е собственост на сестрата на дядото, а втория етаж е собственост на дядото. Земята е съсобственост на дядото и сестра му. Искаме да ни учредят право на надстрояване чрез дарение и те са съгласни, но трябва ли всички изброени да участват в сделката или само дядото, който е собственик на 1/2 от земята, 1/2 от първия етаж и целия втори етаж?
Чудомир

Мнениеот lora_d » 08 Ное 2005, 15:32

правото на надстрояване се учредява с договор във формата на нотариален акт, подписан между вас и собствениците на земята, както и следва да се подпише декларация-съгласие от всички собственици на обекти в сградата в смисъл, че са съгласни вие да надстроите сградата им-това съгласие се дава от собствениците на обекти в сградата заради това, че се засягат общи части на сградата, в случая тавана или подпокривното пространство и покрива на същата. Струва ми се възможно и без тези декларации като отделни документи, ако те се съдържат в самия нотариален акт за учредяване на правото на надстрояване при положение, че собствениците на земята са собственици и на обекти в сградата построена двърху тази земя
lora_d

Мнениеот Чудомир » 08 Ное 2005, 16:06

Благодаря Ви много за отговора. Май ми се струва че ще е най-добре бабата, дядото и сестрата на дядото да са от едната страна в качеството им на дарители, а съпругата ми ще бъде страна - надарена, като този договор ще бъде под формата на нотариален акт. Така ли е?
Чудомир

Назад към Имотни казуси