начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

делбата реални или идеални части прави

Казуси за недвижими имоти

делбата реални или идеални части прави

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 15:04

моля ви помогнете в спора ни. двама братя купуват УПИ, ведно със застроена в него двуетажна жилищна сграда - близнак с общ НА като всеки придобива по 1-2 ид.част. после с договор за делба братята доста неопределено си поделят ползването на имота със следните думи "на А се дава в дял и той получава предната половина на двора и едната половина на къщата - близнак, за Б задната половина на дворното място и другата половина на къщата". това реални 1-2 или идеални части са. ако единият брат ипотекира как би следвало да се опише собствеността?
благодаря!
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 15:17

Така, както описвате нещата, излиза, че просто е уточнявано ползването на общия имот. Делбата ВИНАГИ има за цел да прекрати съсобственост.
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 15:43

и аз знам така. искам да си уточня за себе си дали все още всеки има 1/2 идеална част и просто,за да се избегнат конфликти са си поделили ползването на имота или реално са си го разделили. мислите ли, че ако беше реална делба поне щяха да си напишат точните квадратури, а не така общо с пространствени ориентири?
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 15:47

За да може да се отговори на този въпрос, преди всичко трябва да е ясно дали при делбата на поземления имот могат да се обособят два, които да имат изискуемите от закона лице към улица и площ. Но от описания текст по-скоро ми изглежда, че наистина е уговорено как ще се ползва общият имот - в противен случай наистина би следвало да има описани площи и граници на два отделни поземлени имота.
Гост

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 16:01

и аз така мисля. имотът е с площ 728 м2. а получаване на дял задната част на имота без излаз на улица ми се вижда несериозно. благодаря ви много.
Гост

Мнениеот lora_d » 31 Окт 2005, 16:48

бих искала да помогна, но казусът е неясен-ако делбата е само да се раздели ползването, то тогава ипотека може да се учреди от съсобствениците, тъй като съсобствеността между двамата не е прекратена, еднва след като се прекрати може всеки да ипотекира своя реален дял
lora_d

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 17:01

госпожо, имате право. ама само единият брат ще тегли кредит. как да разбера какво е истинското правно положение? НА е от 95 год. с площ само на имота, без на сградата. сега има нова кадастрална скица с нанесени нови 4 сгради в имота. пълна лудница. пък и самите братя само вдигат ръце.идея си нямам какво още да искам от тях?!
Гост

Re: делбата реални или идеални части прави

Мнениеот гост » 31 Окт 2005, 17:46

Anonymous написа:моля ви помогнете в спора ни. двама братя купуват УПИ, ведно със застроена в него двуетажна жилищна сграда - близнак с общ НА като всеки придобива по 1-2 ид.част. после с договор за делба братята доста неопределено си поделят ползването на имота със следните думи "на А се дава в дял и той получава предната половина на двора и едната половина на къщата - близнак, за Б задната половина на дворното място и другата половина на къщата". това реални 1-2 или идеални части са. ако единият брат ипотекира как би следвало да се опише собствеността?
благодаря!
гост

Назад към Имотни казуси