- Дата и час: 11 Яну 2025, 01:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
за паркоместата
|
|
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
за паркоместата
Здравейте! Бих искал да разбера мнението Ви по следния казус:
Чуждестранно физическо лице желае да закупи апартамент ведно с паркомясто. Нотариусите от съответния съдебен район считат, че за да закупи паркомястото лицето следва да регистрира ТД. Мотивират се с факта, че е част от УПИ -то (земя). Аз лично смятам, че не е необходимо ТД като изхождам от §182 от ЗУТ, където се казва, че паркингите не са недвижими имоти. Вероятно се има предвид, че недвижими имот е самото УПИ или ПИ, но не мястото с излетия върху него асфалт. Това естестевно поставя въпроса дали паркоместата са самостоятелни обекти въобще. В практиката съм виждал да се прехвърля апартамент с паркомясто без да има ТД, както и да се прехвърля само паркомясто отново без ТД (за чужди физически лица). Какво смятате Вие? Благодаря
Чуждестранно физическо лице желае да закупи апартамент ведно с паркомясто. Нотариусите от съответния съдебен район считат, че за да закупи паркомястото лицето следва да регистрира ТД. Мотивират се с факта, че е част от УПИ -то (земя). Аз лично смятам, че не е необходимо ТД като изхождам от §182 от ЗУТ, където се казва, че паркингите не са недвижими имоти. Вероятно се има предвид, че недвижими имот е самото УПИ или ПИ, но не мястото с излетия върху него асфалт. Това естестевно поставя въпроса дали паркоместата са самостоятелни обекти въобще. В практиката съм виждал да се прехвърля апартамент с паркомясто без да има ТД, както и да се прехвърля само паркомясто отново без ТД (за чужди физически лица). Какво смятате Вие? Благодаря
- krum_kolev
- Младши потребител
Паркомясто не може да бъде обект на право на собственост. Площта за паркиране е обща част на сградата, доколкото се касае до плоча между етажите. Друг е въпроса че предприемачи кожодери ги продават самостоятелно. Наскоро разгледах проспект на трикорпусна жилищна сграда на бул.България, в която се продават на зелено паркоместа - от 5000 до 10000 евро. Само от продажба на паркоместа въпросният предприемач ще реализира около 1,5 млн.евро.
Автомобилите се паркират или на паркинг или ако паркомястото е част от сграда, следва същото да бъде обособено като гараж.
Ако противното е вярно, би трябвало и тавана подпокривното пространство, без да са обособени отделни тавански помещения да може да се продава на части като багажо-места.
Автомобилите се паркират или на паркинг или ако паркомястото е част от сграда, следва същото да бъде обособено като гараж.
Ако противното е вярно, би трябвало и тавана подпокривното пространство, без да са обособени отделни тавански помещения да може да се продава на части като багажо-места.
- bartol
- Потребител
Благодаря Ви за мнението Bartol! Аз също смятам, че паркоместата не са самостоятелни обекти на право на собственост. Нотариусите обаче са на друго мнение! Дори така пишело в бюлетините им. В случая паркомястото е извън самата сграда. Мисля, че за да станем "собтвеници" трябва продавача да ни учреди право на строеж върху празното дворно място, върху което е обособено паркомястото. Какво мислете?
- krum_kolev
- Младши потребител
В случай че паркоместата не са в подземен етаж от сградата, а са части от асфалтираното дворно място, мисля че е абсолютно недопустимо същите да се продават, тъй като това означава разпореждане с реално определена част (20-30 кв.метра) от УПИ. Какво точно имаш предвид като теоретична разработка в нотариалните бюлетини. Темата въобще ми се струва прелюбопитна, тъй като в цялата страна стартира кампания за разпореждане с подобни "паркоместа", в основата на която твърдя, че е единствено и само алчността на предприемачите. Знае ли някой за решение на ВКС или ОС по въпроса - по повод иск по чл.19 ЗЗД, или жалба против отказ на нотариус да извърши такава сделка ?
- bartol
- Потребител
Доколкото ми обясниха някои нотариуси имало решение на Общото събрание на нотариалната камара, според което паркоместата могат да се продават самостоятелно. В случаите, в които купува чужд. ФЛ същото следва да регистрира ТД, тъй като купува земя или идеални части от нея. Друг предложен вариант е върху такова място да се учредява вещно право на ползване. Дали такова решение е факт не мога да твърдя с категоричност. Аз лично не съм го виждал. Казват обаче, че има такова. Друг е въпросът, защо ако има такова решение, някои нотариуси го прехвърлят без да искат ТД.
Темата наистина е много интересна, но и важна. Ако можем в този форум да достигнем до някакво полезно решаване би било добре. А ако постигнем и практика - ще се почерпим Вие Bartol какво решение бихте предложил в тази ситуация
Темата наистина е много интересна, но и важна. Ако можем в този форум да достигнем до някакво полезно решаване би било добре. А ако постигнем и практика - ще се почерпим Вие Bartol какво решение бихте предложил в тази ситуация
- krum_kolev
- Младши потребител
Във връзка с дискусията за паркоместата, бих искала да усложня малко казуса и да разбера мнението на повече хора.
Ако същият този чужденец иска да си купи паркомясто, а фирмата строител няма раво на собственост, а само учредено право на строеж, какви възможности има клиента да за закупуване?
Ще се радвам на повече мнения!
Ако същият този чужденец иска да си купи паркомясто, а фирмата строител няма раво на собственост, а само учредено право на строеж, какви възможности има клиента да за закупуване?
Ще се радвам на повече мнения!
- tedyana
- Младши потребител
mutsa написа:Ами те не се продават в реални части, колега.
След като не се продават в реални части, не се продават в идеални части (какво ще е това парко място в идеална част от двора), то тогава възниква резонният въпрос - какво се продава тогава?
Според мен нищо не се продава. Няма начин да продадеш имот, който не съществува. Най-много после да се мисли за конверсия, като се приеме, че е продадена съответна идеална част от двора, ама това не е въобще сигурно. Далеч по-лесно е да се приеме, че такъв договор е нищожен поради невъзможен предмет.
Другият вариант е да се приеме, че договорът не е вещен, а облигационнен, което също няма да отговаря на волята на страните и също е много под въпрос.
- bulgar
- Потребител
Незнам кои нотариуси изповядват сделки в които паркоместата са посочени като самостоятелни обекти, но в Бургас ми отказаха да си впиша паркомястото в констативния нотариален акт
- pinkopanter
- Потребител
Може би продават идеални части, а реално да се разпределя ползването, като при всички съсобствени вещи?
-
portokal - Старши потребител
Колеги, смятам, че не може да се продава паркомясто - няма такъв недвижим имот по ЗУТ - или има гараж или гаражна клетка или няма гараж.
Ако сградата има подземен гараж, без в него да са обособени гаражни клетки, може да се продадат идеални части от подземния гараж и евентуално да се разпредели ползването. Няма никаква пречка чужденец да си купи идеална част от подземен гараж, тъй като подземния гараж е част от сграда или самостоятелна сграда.
Паркомясто, т.е. очертано с бяла боя масто за паркиране пред кооперацията не може да се продава, тъй като това очертано място не е обособен недвижим имот, първо, и второ паркинга пред кооперацията обслужва цялата сграда и там може да си остава колата всеки, който има собственост в сградата или върху земята или пък е дошъл на гости на някой от сградата. Знам, че има нотариуси, които продават такива места, но според мен това са нищожни сделки, тъй като те просто нямат предмет.
По-нагоре някой беше написал, че нотариус му бил казал, че общото събрание на нотариалната камара било взело решение да се продават паркоместа или нещо от този род. Не се връзвайте на такива приказки:
1. Общо събрание на нотариалната камара няма право да взима такива решения - това не е върховен съд. Общото събрание на камарата няма право да взима решения, с които да указва на нотариусите как да прилагат закона, тъй като това е нарушение на принципа на независимост на нотариуса.
2. Никога общото събрание на нотариалната камара не е взимало такова решение.
Ако сградата има подземен гараж, без в него да са обособени гаражни клетки, може да се продадат идеални части от подземния гараж и евентуално да се разпредели ползването. Няма никаква пречка чужденец да си купи идеална част от подземен гараж, тъй като подземния гараж е част от сграда или самостоятелна сграда.
Паркомясто, т.е. очертано с бяла боя масто за паркиране пред кооперацията не може да се продава, тъй като това очертано място не е обособен недвижим имот, първо, и второ паркинга пред кооперацията обслужва цялата сграда и там може да си остава колата всеки, който има собственост в сградата или върху земята или пък е дошъл на гости на някой от сградата. Знам, че има нотариуси, които продават такива места, но според мен това са нищожни сделки, тъй като те просто нямат предмет.
По-нагоре някой беше написал, че нотариус му бил казал, че общото събрание на нотариалната камара било взело решение да се продават паркоместа или нещо от този род. Не се връзвайте на такива приказки:
1. Общо събрание на нотариалната камара няма право да взима такива решения - това не е върховен съд. Общото събрание на камарата няма право да взима решения, с които да указва на нотариусите как да прилагат закона, тъй като това е нарушение на принципа на независимост на нотариуса.
- elenakotzeva
- Потребител
Колеги, смятам, че не може да се продава паркомясто - няма такъв недвижим имот по ЗУТ - или има гараж или гаражна клетка или няма гараж.
- elenakotzeva
- Потребител
geo
Имах такъв случай. По проект имаше предвидени паркоместа и установих , че масовата практика е тези паркоместа да се приемат като отделни съоръжения . Нотариусите приемат, че по проект са обекти със самостоятелно предназначение, различни от земята под тях и се прехвърлят като отделни обекти с право на строеж. Тъй, че може да се прехвърлят отделно от земята, ако съответният нотариус споделя този възглед.Естествено за клиента съществува риск от установяване на противоположна съдебна практика.
- geo
- Младши потребител
Здравейте! elenakotzeva мисля, че сте много права. Не бях се замислял за правомощията на ОС на НК , но пък ме накарахте да погледна закона и да разбера, че колегите просто са оправдали липсата си на позиция по казуса.
В моят случай, нотариусите упорито ме убеждават, че клиентите ми трябва да си регистрират фирма, тъй като ще купуват ид.част от правото на собственост върху дворното място. Клиентите ми съответно не желаят, защото е свързано с допълнителни такси и защото при резервирането на апартамента, ведно с паркомястото този проблем не беше поставен. Паркомястото е очертано пред коопирацията. Мислите ли, че е възможно, за да избегнем регистрацията на ТД, просто да закупим еди колко си ид.части не от правото на собственост, а от правото на строеж върху дворното място, съответстващи на предвиденото под № 5 поркомясто.
В моят случай, нотариусите упорито ме убеждават, че клиентите ми трябва да си регистрират фирма, тъй като ще купуват ид.част от правото на собственост върху дворното място. Клиентите ми съответно не желаят, защото е свързано с допълнителни такси и защото при резервирането на апартамента, ведно с паркомястото този проблем не беше поставен. Паркомястото е очертано пред коопирацията. Мислите ли, че е възможно, за да избегнем регистрацията на ТД, просто да закупим еди колко си ид.части не от правото на собственост, а от правото на строеж върху дворното място, съответстващи на предвиденото под № 5 поркомясто.
- krum_kolev
- Младши потребител
смятам, че ако им учредят право на ползване на това паркомясто, ще си решат проблема. Естествено - всеки преценява дали това го устройва. Все пак и правото на ползване си има своите особености.
Успех
Успех
- ne
- Потребител
Здравейте! elenakotzeva мисля, че сте много права. Не бях се замислял за правомощията на ОС на НК , но пък ме накарахте да погледна закона и да разбера, че колегите просто са оправдали липсата си на позиция по казуса.
- krum_kolev
- Младши потребител
да, но вещното право на ползване е лично и се погасява със смъртта на титуляра на това право. Този вариант категорично не ни устройва.
- krum_kolev
- Младши потребител
Е, какво съоръжение е това - асфалтирана земя?!
А по-важното е, че съоръжения, трайно прикрепени към земята, не могат да се притежават отделно от нея, освен ако не са сгради. Единствената разлика е, че при сделка с имота върху стойността на земята не се дължи ДДС, а върху стойността на съоръжението би трябвало да се дължи, но това е друго.
А по-важното е, че съоръжения, трайно прикрепени към земята, не могат да се притежават отделно от нея, освен ако не са сгради. Единствената разлика е, че при сделка с имота върху стойността на земята не се дължи ДДС, а върху стойността на съоръжението би трябвало да се дължи, но това е друго.
-
portokal - Старши потребител
Моя съвет е да потърсите нотариус, който да споделя възгледа , че паркоместото е обособено съоръжение , което е отделно от земята под него, ако така е предвидено по проект.
- geo
- Младши потребител
Въпросът от теоретична гледна точка е явно сложен, но в практиката масово се сключват такива договори и има доста предложения за продажба на такива обекти. Явно логиката е, че щом паркоместото е предвидено като отделен обект с проекта , то може да се прехвърля като самостоятелен обект на собственост. Не виждам логиката, хем да се прехвърля паркоместо, а от друга страна това да става задължително със земя. То или е отделен обект и това е достатъчно, за да може да се прехвърля самостоятелно или е част от земята и не може да се прехвърля самостоятелно и тогава прехвърлянето на идеални части от земята не върши никаква работа, тъй като трябва да се учредява допълнително от всички съсобственици право на ползавне/което е валидно само, докато е жив приобретателят/ или пък да се сключва допълнително от всички съсобственици договор за разпределение на ползавнето на паркоместата.
- geo
- Младши потребител
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|