начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Общината си иска сградата

Казуси за недвижими имоти

Общината си иска сградата

Мнениеот mariq03 » 11 Сеп 2009, 11:26

Здравейте, може ли някой да ми каже може ли Общината да си вземе сградата? Ако една сграда е построена върху общинска земя с издадено разрешение за строеж през 1995г., на основание договор за съвместна дейност с общинско предприятие и ЕООД. След като е построена сградата Общинското предприятие го ликвидират и със договор то отстъпва всички права на ЕООД-то. ЕООД- то вади нотариален акт за сградата, но след години Общината решава, че сградата е нейна и иска да ги изгони, но дължи пари на ЕООД-то. Завежда се дело и съдът през 2001г. издава изпълнителен лист, с който допуска обезпечение на бъдещ частичен иск с правно основание чл.79,ал. 1 във вр. с чл. 258 от ЗЗД за неплатено възнаграждение по договор, и бъдещ частичен иск с правно основание чл. 79 ал.1 във вр.чл.82от ЗЗД за обезщетение за имуществени вреди. Налага обезпечителна мярка "задържане на обекта" и предаването му на дружеството (ЕООД-то) за отговорно пазене до приключване на делото по горепосочените искове. След този изпълнителен лист, обаче, Общината продава част от имота на друго лице. Законосъобразно ли е това? Лицето е влязло във владение въпреки жалбата на ЕООД-то до Областния управител, който не е направил нищо. Може ли след като земята е частна общинска собственост да се придобие по давност и как да се запази сградата? Надявам се да ми помогнете поне с насоки каде да търся отговорите или ако има някаква съдебна практика по сходни на този казус проблеми ще съм ви благодарна.
mariq03
Нов потребител

Re: Общината си иска сградата

Мнениеот magodeoz » 14 Сеп 2009, 02:43

Нито през 1995 г.е било, нито сега е възможно да се придобие собственост върху построен на чужда земя недвижим имот на основание на договор за съвместна дейност.
След като е построена сградата Общинското предприятие го ликвидират и със договор то отстъпва всички права на ЕООД-то

Какъв е този договор? Едва ли е за прехвърляне на право на собственост върху недвижим имот...
Ситуацията изглежда ясна: Сградата си е на общината, която има да дава, а ЕООД-то е ползвател и подобрител, който има да взема, и т. н. Спорът май няма нищо общо с недвижимия имот.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот rts » 14 Сеп 2009, 12:55

Общината отстъпвала ли е право на строеж за изграждане на сградата? На кого е било издадено разрешението за строеж ? Ако Общината не е отстъпвала право на строеж за изграждане на сградата, построената върху общински терен сграда си е на Общината, както писа вече колегата.
rts
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 15 Сеп 2009, 14:20

Характерно при "публично-частните партньорства" е, че обикновено траят около 4 години /ако няма предсрочни избори - тогава и по-малко/. Та в този ред на мисли "публичната част" от партньорството може всичко ;) /включително да си взема и да дава каквото и когато си поиска ;) /...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mariq03 » 15 Сеп 2009, 17:14

Благодаря Ви за отговорите, но аз напълно се оплетох с този казус. МИсля, че усещам на къде вървят нещата,но....В отговор на rts- няма отстъпено право на строеж, а има разрешение за строеж на общината, като собственик и общинската фирма и ЕООД-то като инвеститор. Сградата след това е узаконена и е издаден нотариален акт на името на ЕООД-то. Този нотариален акт е издаден 2008г. А преди това, през 1999г., когато общинското предприятие е в ликвидация, сключва спогодба с ЕООД-то. В нея се поменава, че общинското предприятие дължи пари на ЕООД-то и вместо това му прехвърля в собственост метална покривна конструкция, т.е. сградата, за която е издадено разрешение за строеж.(та нещо тук не ми става ясно, защото в нотариалния акт пише, че обекта представлява масивна сграда). Така, че може би Magodeoz е прав-"Ситуацията изглежда ясна: Сградата си е на общината, която има да дава, а ЕООД-то е ползвател и подобрител, който има да взема, и т. н. " Ще се поровя още малко из документите и законите, но надали ще стигна до друг извод. Благодаря ви мненията. :wink:
mariq03
Нов потребител

Назад към Имотни казуси