начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

отчуждаване на недвижимо имущество-читалищна собственост

Казуси за недвижими имоти

отчуждаване на недвижимо имущество-читалищна собственост

Мнениеот naskorost » 03 Сеп 2007, 10:53

Здравейте! Интересуваме дали е възможно отчуждаването на неджижима читалищна собственост и ако е възможно какъв в реда за това? Благодаря предварително!
naskorost
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 03 Сеп 2007, 11:17

Не!
Закона за народните читалища не допуска разпореждане с недвижима собственост на читалище. Никакви форми на отчуждаване не са допустими. За справка- вж ЗНЧ.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот naskorost » 03 Сеп 2007, 12:38

Аз съм студент по право и нямам намерение да приватизирам(поне засега) нищо,просто ме интересува въпроса като казус,тъй като съм член на читалищно настоятелство и искам да знам дали могат да се осъществят амбициите на някои местни бизнесмени. Прегледах внимателно ЗНЧ и според чл.24(1)"Читалищата не могат да отчуждават недвижими вещи и да учредяват ипотека върху тях",но според чл.25 "Недвижимото и движимото имущество,собственост на читалищата,както и приходите от него не подлежат на принудително изпълнение освен за вземания,произтичащи от трудови правоотнешения".Не е ли възможно въпросния член да бъде атакуван?
naskorost
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 03 Сеп 2007, 12:41

Какво съдържание влагате в "атакуван"?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот naskorost » 03 Сеп 2007, 13:34

Искам да кажа използван.Например читалището има задължения в размер на 1 млн. лева към ФЛ или ЮЛ по трудови правоотноошения>читалището обаче не може да ги погаси>прибягва се до принудително изпълнение към недв.имущество,собственост на читалището>недв.имот е отчужден от читалището. Възможно ли е подобно развитие на събитията?
naskorost
Нов потребител

Мнениеот d_d » 03 Сеп 2007, 13:48

Това, че читалището няма право да продава недвижимите си вещи не означава, че това са вещи извън гражданския оборот, върху които не може да се насочи принудително изпълнение.
Има и една вратичка - няма забрана за продажба на ограничени вещни права, напр. право на строеж.
d_d
Потребител

Мнениеот razli4na » 03 Сеп 2007, 14:07

Ееееееееее, че какви трудови възнаграждения сте си уговаряли с читалищните служители? Или пък каква е тази дейност, че да са назначени толкова заети читалищни работници, за да се стигне сумата 1 млн лева задължения!
Драги читалищен настоятелю, като гражданин Ви говоря- някога българина е отделял от имота си, за да го има това читалище. Срамно е сега да търсите начини да го потурчите.
razli4na
Активен потребител

Назад към Имотни казуси