начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

приложена улична регулация?

Казуси за недвижими имоти

приложена улична регулация?

Мнениеот geodezist » 01 Юли 2007, 23:21

Здравейте. По професия съм геодезист и имам нужда от компетентно мнение/тълкувание по следня въпрос:
Изработване на кадастрална карта и кадастрални регистри по ЗКИР. В наредба 3 към ЗКИР в чл. 44. (1) е записано "За поземлен имот - улица, се заснемат и нанасят в кадастралната карта приложените улични регулационни линии, а в неурегулирани населени места или при неприложена регулация - границите на поземлени имоти към прилежащата улица...." .
За населеното място има одобрен регулационенен план от 1986г. За малка част от имотите дворищната регулация е приложена (т.е. има уредени регулационни сметки по отношение на придаваемите места), но въпроса ми е по отношение на уличната регулация. Кога тя се смята за приложена? От датата на влизане в сила на плана? Автоматично ли уличнорегулационната линия става имотна граница или се дължи обезщетение на собственика на имота? До колкото разбирам ЗТСУ и ЗУТ "Със застроителен и регулационен план за неурегулирани територии, както и за територии с неприложена първа регулация се определят необходимите площи за изграждане на улиците, площадите, обектите и съоръженията (надземни и подземни) на техническата инфраструктура. За осъществяването на тези мероприятия с влизането в сила на плана собствениците на недвижими имоти отстъпват в полза на общината еднаква процентна част от имотите си, определена с плана, но не повече от 25 на сто. ".
При заснемането на имотите се установява, че оградите от към улицата (21 години след влизането в сила на регулационния план), продължават да са на местоплоожението си преди урегулирането, т.е. тези 25 на 100 предвидени за урегулирането на улицата продължават да са във владение на собствениците на имотите. Въпроса ми е: кое е имотната граница - регулационната линия или оградата на място, която е имотна граница преди урегулирането и продължава да съществува на място?
Ще се радвам ако ми помогнете, опитах се да го разгадая сама, но не стигнах до еднозначен отговор. :cry: Ако може и да ми цитирате някакви текстове в потвърждение на отговора Ви, ще Ви бъда благодарна.
geodezist
Нов потребител

Мнениеот rts » 02 Юли 2007, 17:10

За да стане уличната регулационна линия граница на имота, от който се отнема, за да бъде построена улицата, е необходимо да бъде извършена до край процедурата по отчуждаването на частните имоти за построяването на улицата (съответно собствениците да бъдат обезщетени по пазарни цени за отчуждените площи). Докато не бъдат отчуждени площите, необходими за изграждане на улицата, същите площи си остават собственост на частните лица, въпреки, че улицата е предвидена по плана. Плана е приложен, когато отчуждителната процедура е завършена и частните лица са получили обезщетението си. Би следвало след завършване на отчуждителната процедура улицата да се актува като общинска (държавна) собственост. Няма да цитирам нормите-твърде много време ще ми отнеме.
rts
Активен потребител

Мнениеот geodezist » 02 Юли 2007, 18:33

Благодаря Ви за отговора. Тъкмо бях решила, че съм разгадала тези членове и алинеи :cry: ...
Малко ме притесняват някои текстове :
Чл.21а.(1) от ЗТСУ (доп.,ДВ,бр.34 от 2000 г.) Със застроителен и регулационен план за неурегулирани територии, както и за територии с неприложена първа регулация се определят необходимите площи за изграждане на улиците, площадите, обектите и съоръженията (надземни и подземни) на техническата инфраструктура. За осъществяването на тези мероприятия с влизането в сила на плана собствениците на недвижими имоти отстъпват в полза на общината еднаква процентна част от имотите си, определена с плана, но не повече от 25 на сто.(
2) (доп.,ДВ,бр.34 от 2000 г.) В случаите по ал.1 на всеки собственик на недвижим имот общината определя равностоен парцел (парцели), като се съблюдава местоположението на имотите в местността, но не и точните им кадастрални граници. Парцелите са с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имотите преди урегулирането им. От датата на влизане на плана в сила собствениците на имоти придобиват собствеността върху новообразуваните в плана парцели, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части от имоти за изграждане на обектите и съоръженията по ал.1, което се отразява в кадастъра и в имотния регистър при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър..
А и става дума не за новопроектирана улица, а за съществуваща, която след урегулирането си навлиза с до 1-2м в частните имоти?!
Колкото повече се замислям, толкова повече се обърквам...
а и този чл.14 от ЗУТ???
ал.(3) Поземлените имоти се урегулират със:
1. улични регулационни линии, които определят границата с прилежащата улица (лице на имота);
2. вътрешни регулационни линии, които определят границите със съседните имоти (странични и към дъното на имота), при условията на чл. 16 или 17.
(5) [i]В урегулираните с подробен устройствен план поземлени имоти регулационните линии по ал. 3 стават граници на имотите[/i]
geodezist
Нов потребител

Мнениеот rts » 04 Юли 2007, 11:27

Предполагам, че Ви е възложена конкретна задача като ГЕОДЕЗИСТ. Ако задачата съдържа неясноти, поискайте да я конкретизират. В кадастраланата карта се нанасят ИМОТИ, а не регулационни планове. Регулационно-застроителният план се отличава от кадастралния. За кадастралната карта-относно собствеността на общината и държавата следва да изисквате документи за собственост именно от Общината/Областната управа, а относно частните имоти-от техните собственици (когато не могат да се намерят частните собственици, считам, че се нанасят имотите, съобразно наличната информация в Агенцията по вписванията и техническите служби при кметствата). Относно юридическата страна на Вашата задача следва да изискате официални тълкувания и указания на юриста към съответното учреждение, което Ви е възложило задачата или юриста към Агенцията по кадастъра.
rts
Активен потребител

Назад към Имотни казуси