През 1944 г. баба ми (със своето семейство) е принудена да напусне пределите на днешна Гърция (егейска тракия и македония) и да имигрират в България, понеже като етнически българи са били подложени на гонения от страна на гръцките власти (иска ли са да ги погърчат). Моята баба остава с пълномощно имотите оставени от нейния баща, с право само на ползване и грижа (без право на продажба) на своята сестра омъжена за грък.
Следват годините на "студената война" и социализма, роднините от двете страни на границата нямат възможност да се виждат дълги години.
Междувременно сестрата на баба ми е продала голяма част от тези имоти и се е възползвала от тях. По настоящем е починала.
Въпроса ми е, може ли сега моята майка, като единственна наследничка на баба ми да има претенции върху имотите оставени в Гърция?
Моля за съвет, благодаря ви предварително!
- Дата и час: 25 Яну 2025, 23:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствено право върху имот в чужбина?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Наследствено право върху имот в чужбина?
Говорих преди година с адвокат от/в Гърция.
Той спомена, че законодателството в двете страни е идентично (предвид ЕС).
Той не ми препоръча да заведа дело именно поради факта "давност".
НО! Аз лично смятам, че това е оборимо най-малко предвид следното;
1. Защото отношенията са уредени с пълномощно, което фиксира и ограничава правата на ползвателя.
2. Обективни причини (политически и между държавни) възпрепятствали по-ранното уреждане на този въпрос.
Има и още един фактор оказваш не малко влияние според мен: нежеланието на гърция и гръцка съдебна система да удовлетворят такъв иск - причините са вярвам ясни.
Какво мислите, имате ли друг коментар?
Какво ще ме посъветвате да предприема?
Европейски съд?
Благодаря ви още веднъж!
Той спомена, че законодателството в двете страни е идентично (предвид ЕС).
Той не ми препоръча да заведа дело именно поради факта "давност".
НО! Аз лично смятам, че това е оборимо най-малко предвид следното;
1. Защото отношенията са уредени с пълномощно, което фиксира и ограничава правата на ползвателя.
2. Обективни причини (политически и между държавни) възпрепятствали по-ранното уреждане на този въпрос.
Има и още един фактор оказваш не малко влияние според мен: нежеланието на гърция и гръцка съдебна система да удовлетворят такъв иск - причините са вярвам ясни.
Какво мислите, имате ли друг коментар?
Какво ще ме посъветвате да предприема?
Европейски съд?
Благодаря ви още веднъж!
- testis
- Нов потребител
Аз също не познавам гръцкото законодателство, но според българското, всяко лице, което явно е владяло имота като свой необезпокоявано в продължение на поне 10 години може да го придобие по давност. Ако действително имота е придобит по давност, новият собственик има право да го продаде и изобщо да прави с него каквото пожелае. Трябва да проверите дали за всички имоти на баба Ви е създаден документ на друго лице, че са придобити по давност. Ако има имоти, за които това не е направено, вероятно ще можете да търсите само тях.
- rts
- Активен потребител
Каранедев, не мога да разбера настоящия казус какво отношение има с цитираната спогодба ? Бабата не е изоставила имотите си, така, че да станат собственост на Гърция, нито са отчуждени в полза на Гърция. Налице е не претенция към Гръцката държава, а претенция към частно лице, гражданин на Гърция, което е завладяло имотите и даже се е разпоредело с тях. От друга страна, бабата (и нейните наследници) са могли да демонстрират интерес от собствеността си, като посещават, макар и рядко имотите си, или като упълномощят лице, което от тяхно име да извършва някакви действия, които демонстрират ползване на имота (от тяхно име), или като сключат ДОГОВОР за ползване, наем и т.н..
- rts
- Активен потребител
Въпросът ми е риторичен.
Спогодбата визира период до 1947 год. и при внимателният й прочит съпоставен с фактите по конкретния случай възможно е авторът на темата да е имал основание за обезщетение по закона Лучников, но сроковете по него изтекоха.
Спогодбата визира период до 1947 год. и при внимателният й прочит съпоставен с фактите по конкретния случай възможно е авторът на темата да е имал основание за обезщетение по закона Лучников, но сроковете по него изтекоха.
Последна промяна karanedeff на 06 Юни 2008, 11:31, променена общо 1 път
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
имоти в чужбина
Благодаря на всички за дебата!
Отговарям на уточняващите въпроси;
1. Притежавам копие от пълномощното заверено от гръцки нотариус.
3. Нямам информация в качеството на какъв са продадени имотите от сестрата, дали като пълномощник или като собственик (ако преди това е уредила въпроса по този начин) Предполагам второто тъй като знам, кой гръцки адвокат е движил това дело.
3. Останалите имоти (ако има и непродадени) вероятно се водят на наследниците на сестрата на баба ми.
към rts;
Да баба ми е "демонстрирала" интерес неведнъж да посети Гърция и да уреди тези въпроси. Незнам дали знаете обаче (зависи от вашата възраст дали сте били съвременници на социалистическия режим), излизането извън граница в държава от НАТО по онова време беше силно ограничено. Като допълнение на това Гърция НЕ даваше разрешения на бивши нейни граждани емигрирали по този начин след 2-та световна война да се завърнат там. Баба ми е имала откази да посети Гърция от Гръцка страна. Това е възпрепятствало нейното желание да се погрижи за имотите си. Дори нейната дъщеря (моята майка) която също е родена в Гърция дълго време не получаваше виза за Гърция.
Това че не сме ползвали имотите си в Гърция е не по наша воля, а по забрана от Гърция, така че според мен не е коректно да се използва това положение за придобиване на имоти по "давност". Тук има ограничение на свободната воля, което е антидемократично и противоречи на основните европейските ценности.
Отговарям на уточняващите въпроси;
1. Притежавам копие от пълномощното заверено от гръцки нотариус.
3. Нямам информация в качеството на какъв са продадени имотите от сестрата, дали като пълномощник или като собственик (ако преди това е уредила въпроса по този начин) Предполагам второто тъй като знам, кой гръцки адвокат е движил това дело.
3. Останалите имоти (ако има и непродадени) вероятно се водят на наследниците на сестрата на баба ми.
към rts;
Да баба ми е "демонстрирала" интерес неведнъж да посети Гърция и да уреди тези въпроси. Незнам дали знаете обаче (зависи от вашата възраст дали сте били съвременници на социалистическия режим), излизането извън граница в държава от НАТО по онова време беше силно ограничено. Като допълнение на това Гърция НЕ даваше разрешения на бивши нейни граждани емигрирали по този начин след 2-та световна война да се завърнат там. Баба ми е имала откази да посети Гърция от Гръцка страна. Това е възпрепятствало нейното желание да се погрижи за имотите си. Дори нейната дъщеря (моята майка) която също е родена в Гърция дълго време не получаваше виза за Гърция.
Това че не сме ползвали имотите си в Гърция е не по наша воля, а по забрана от Гърция, така че според мен не е коректно да се използва това положение за придобиване на имоти по "давност". Тук има ограничение на свободната воля, което е антидемократично и противоречи на основните европейските ценности.
- testis
- Нов потребител
Обобщавам
Бих искал да обобщя фактите:
1. Баба ми остава с ПЪЛНОМОЩНО за ползване (изришно без право на продажба) наследствените си имоти на своята сестра.
Това само по себеси говори, че баба ми се е ПОГРИЖИЛА за имотите си.
2. Баба ми е била ВЪЗПРЕПЯТСТВАНА обективно - имала е забрана за влизане и пребиваване в Гърция, да се грижи по друг начин за имотите си.
3. Сестрата на баба ми изчаква 10 години и придобива имотите по "ДАВНОСТ". (според мен тук е проблема)
4. Сестрата на баба ми продава голяма част от придобитите по давност имоти и се облагодетелства лично.
... и въпроса е: Имам ли основание да си потърся правата по тази НЕПРАВДА според мен?
1. Баба ми остава с ПЪЛНОМОЩНО за ползване (изришно без право на продажба) наследствените си имоти на своята сестра.
Това само по себеси говори, че баба ми се е ПОГРИЖИЛА за имотите си.
2. Баба ми е била ВЪЗПРЕПЯТСТВАНА обективно - имала е забрана за влизане и пребиваване в Гърция, да се грижи по друг начин за имотите си.
3. Сестрата на баба ми изчаква 10 години и придобива имотите по "ДАВНОСТ". (според мен тук е проблема)
4. Сестрата на баба ми продава голяма част от придобитите по давност имоти и се облагодетелства лично.
... и въпроса е: Имам ли основание да си потърся правата по тази НЕПРАВДА според мен?
- testis
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|