начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Наследствено право върху имот в чужбина?

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот testis » 25 Юни 2007, 16:39

През 1944 г. баба ми (със своето семейство) е принудена да напусне пределите на днешна Гърция (егейска тракия и македония) и да имигрират в България, понеже като етнически българи са били подложени на гонения от страна на гръцките власти (иска ли са да ги погърчат). Моята баба остава с пълномощно имотите оставени от нейния баща, с право само на ползване и грижа (без право на продажба) на своята сестра омъжена за грък.
Следват годините на "студената война" и социализма, роднините от двете страни на границата нямат възможност да се виждат дълги години.
Междувременно сестрата на баба ми е продала голяма част от тези имоти и се е възползвала от тях. По настоящем е починала.
Въпроса ми е, може ли сега моята майка, като единственна наследничка на баба ми да има претенции върху имотите оставени в Гърция?
Моля за съвет, благодаря ви предварително!
testis
Нов потребител

Мнениеот testis » 27 Юни 2007, 11:28

Говорих преди година с адвокат от/в Гърция.
Той спомена, че законодателството в двете страни е идентично (предвид ЕС).
Той не ми препоръча да заведа дело именно поради факта "давност".

НО! Аз лично смятам, че това е оборимо най-малко предвид следното;
1. Защото отношенията са уредени с пълномощно, което фиксира и ограничава правата на ползвателя.
2. Обективни причини (политически и между държавни) възпрепятствали по-ранното уреждане на този въпрос.

Има и още един фактор оказваш не малко влияние според мен: нежеланието на гърция и гръцка съдебна система да удовлетворят такъв иск - причините са вярвам ясни.

Какво мислите, имате ли друг коментар?
Какво ще ме посъветвате да предприема?
Европейски съд?
Благодаря ви още веднъж!
testis
Нов потребител

Мнениеот rts » 27 Юни 2007, 11:48

Аз също не познавам гръцкото законодателство, но според българското, всяко лице, което явно е владяло имота като свой необезпокоявано в продължение на поне 10 години може да го придобие по давност. Ако действително имота е придобит по давност, новият собственик има право да го продаде и изобщо да прави с него каквото пожелае. Трябва да проверите дали за всички имоти на баба Ви е създаден документ на друго лице, че са придобити по давност. Ако има имоти, за които това не е направено, вероятно ще можете да търсите само тях.
rts
Активен потребител

Мнениеот rts » 27 Юни 2007, 16:33

Каранедев, не мога да разбера настоящия казус какво отношение има с цитираната спогодба ? Бабата не е изоставила имотите си, така, че да станат собственост на Гърция, нито са отчуждени в полза на Гърция. Налице е не претенция към Гръцката държава, а претенция към частно лице, гражданин на Гърция, което е завладяло имотите и даже се е разпоредело с тях. От друга страна, бабата (и нейните наследници) са могли да демонстрират интерес от собствеността си, като посещават, макар и рядко имотите си, или като упълномощят лице, което от тяхно име да извършва някакви действия, които демонстрират ползване на имота (от тяхно име), или като сключат ДОГОВОР за ползване, наем и т.н..
rts
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 27 Юни 2007, 19:10

Въпросът ми е риторичен.
Спогодбата визира период до 1947 год. и при внимателният й прочит съпоставен с фактите по конкретния случай възможно е авторът на темата да е имал основание за обезщетение по закона Лучников, но сроковете по него изтекоха.
Последна промяна karanedeff на 06 Юни 2008, 11:31, променена общо 1 път
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

имоти в чужбина

Мнениеот testis » 28 Юни 2007, 09:56

Благодаря на всички за дебата!
Отговарям на уточняващите въпроси;

1. Притежавам копие от пълномощното заверено от гръцки нотариус.
3. Нямам информация в качеството на какъв са продадени имотите от сестрата, дали като пълномощник или като собственик (ако преди това е уредила въпроса по този начин) Предполагам второто тъй като знам, кой гръцки адвокат е движил това дело.
3. Останалите имоти (ако има и непродадени) вероятно се водят на наследниците на сестрата на баба ми.
към rts;
Да баба ми е "демонстрирала" интерес неведнъж да посети Гърция и да уреди тези въпроси. Незнам дали знаете обаче (зависи от вашата възраст дали сте били съвременници на социалистическия режим), излизането извън граница в държава от НАТО по онова време беше силно ограничено. Като допълнение на това Гърция НЕ даваше разрешения на бивши нейни граждани емигрирали по този начин след 2-та световна война да се завърнат там. Баба ми е имала откази да посети Гърция от Гръцка страна. Това е възпрепятствало нейното желание да се погрижи за имотите си. Дори нейната дъщеря (моята майка) която също е родена в Гърция дълго време не получаваше виза за Гърция.
Това че не сме ползвали имотите си в Гърция е не по наша воля, а по забрана от Гърция, така че според мен не е коректно да се използва това положение за придобиване на имоти по "давност". Тук има ограничение на свободната воля, което е антидемократично и противоречи на основните европейските ценности.
testis
Нов потребител

Обобщавам

Мнениеот testis » 28 Юни 2007, 10:13

Бих искал да обобщя фактите:

1. Баба ми остава с ПЪЛНОМОЩНО за ползване (изришно без право на продажба) наследствените си имоти на своята сестра.
Това само по себеси говори, че баба ми се е ПОГРИЖИЛА за имотите си.

2. Баба ми е била ВЪЗПРЕПЯТСТВАНА обективно - имала е забрана за влизане и пребиваване в Гърция, да се грижи по друг начин за имотите си.

3. Сестрата на баба ми изчаква 10 години и придобива имотите по "ДАВНОСТ". (според мен тук е проблема)

4. Сестрата на баба ми продава голяма част от придобитите по давност имоти и се облагодетелства лично.

... и въпроса е: Имам ли основание да си потърся правата по тази НЕПРАВДА според мен?
testis
Нов потребител

Назад към Имотни казуси