Здравейте на всички, които ще прочетат въпроса ми.
Ситуацията е следната: От малко повече от година сме наематели(аз и моята приятелка) на едно магазинче. В началото сме внесли два наема наведнъж( за първия и втория месец) и един депозит, в размера на месечния наем. Винаги сме били коректни, в началото направихме рмонт на помещението(гипсова шпакловка, боядисване и измазване, където трябва), за който имаме фактури. Плащали сме наема в упоменатия срок във договора, сметките също. Абсолютно изрядни. От страна на хазяите също винаги сме срещали добро отношение. Всичко беше наред, до вчера, когато казахме на нашите любезни хазяи, че искаме да им дадем едномесечно предизвестие за прекратяване на договора за отдаване под наем. Това се случва три дни преди да е изтекъл платения от нас наем за текущия прериод( от 18то до 20то число на месеца). И понеже имаме внесен депозит, си мислим как той всъщност ще е за този месец, в който би следвало да се изнесем спокойно от магазина.
И в следващия момент хазяите ни се развикват да се махаме, до два дни!!!
Имаме договор, който сме спазвали абсолютно точно. Там си пише, че може да се прекрати договора с едномесечно предизвестие.
Договора си е стандартен, от бланка.
Въпроса ми е, имат ли право да ни изгонят така?
И какво става с депозита който сме внесли в началото? Все едно им подаряваме един наем.
В договора нищо не пише за депозит. Имаме само разписка за този депозит.
Другото което ме притеснява е, че хазяите искат да им върнем магазина в предишния вид, което значи да свалим на няколко места мазилката, гипсова шпакловка и да махнем скъпата боя, която специалисти нанесоха върхо стар мухлясал и зачернен латекс.
Мен ми е ясно, че просто хазяите в момента се чудят как да ни направят мръсно. да ни създадат колкото се може повече проблеми.
Въпроса ми е има ли начин да се защитим???
Истината е, че никога не сме предполагали, че може възрстни хора да се държат по подобен начин!!! Малко сме шокирани и двамата !!!
Моля, помогнете!!!!
Предварително благодаря !!!
- Дата и час: 11 Яну 2025, 11:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Собствениците искат да ни изгонят от наетия от нас магазин.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
ne sam adwokat wse oste,no bih te pasawetwala ako imash vazmojnost da im pratish i pokana/po poshtata preporachano pismo s obratna razpiska/ na adresa na koito sa dali w dogowora ,za predsro4no prekratjawane na dogowora s predizwestie edin mesec.
p.s. ne stana jasno :
1. wsa6nost dogowora predsro4no li go prekratjawate - t.e.predi izti4ane na sroka po dogowora upomenat ili ....
2.sredstwata wlojeni ot vas za remonta - kak sa upomenati w dogowora - za smetka na naematelja ili za smetka na naema.
p.s. ne stana jasno :
1. wsa6nost dogowora predsro4no li go prekratjawate - t.e.predi izti4ane na sroka po dogowora upomenat ili ....
2.sredstwata wlojeni ot vas za remonta - kak sa upomenati w dogowora - za smetka na naematelja ili za smetka na naema.
- sparky
- Младши потребител
Пратете им нотариална покана, представляваща предизвестие за прекратяване, в която запишете, че платения от Вас депозит покрива едномесечния наем за срока на предизвестието, в който срок Вие ще ползвате предоставения Ви под наем магазин. Вместо нотариална покана можете да пратите телеграма или писмо с обратна разписка или да им връчите писменото предизвестие пред надеждни свидетели - 2-ма са достатъчни (ще бъде добре, ако на Вашия екземпляр се изпишат имената ЕГН-тата и адресите на свидетелите и те се подпишат, за това, на която дата и по какъв начин е връчено писменото предизвестие). Недостатъкът на писмото с обратна разписка е, че не можете да докажете съдържанието му, ако стане необходимо.
- rts
- Активен потребител
Мерси за съветите на всички!!! Решихме да отстъпим и се изнесохме. Депозита го отписахме. Няма смисъл да се съдим 2 години за този депозит, защото е невизможно да ги видим тези пари без дело.
Пак мерси на всички
Пак мерси на всички
- Nikolko
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|