начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Право на задържане

Казуси за недвижими имоти

Право на задържане

Мнениеот daniela75 » 05 Юни 2007, 16:46

На 31.05.2005 г. сключих предварителен договор със строителна фирма за закупуване на апартамент, който беше в строеж. Съгласно този договор след плащане на 80 % от стойността на апартамента и получена заверка кота било аз имам право да поискам прехвърляне на собствеността на груб строеж. На 21.02.2006 г. е изповядана покупка – продажба на груб строеж. Съгласно предварителния договор крайният срок за получаване на акт 16 е 25.07.2006 г., като след тази дата започват да се начисляват неустойки ( към 05.06.2007 г. сградата все още няма Разрешение за ползване). Към момента строителната фирма ми дължи неустойки, а аз им дължа 20 % от стойността на имота (което като сума е по – малко от сумата на неустойките). Мога ли да упражня право на задържане и да не платя 20-те %, които дължа на строителната фирма?
daniela75
Младши потребител

Мнениеот chatte » 05 Юни 2007, 17:26

Според мен не можете да упражните право на задържане тъй като се касае за задължения в пари. Правото на задържане възниква при други обстоятелства.

Можете да извършите прихващане на вашето взаемане за неустойка към тяхното вземане към вас за остатък от плащането. Направете писменно волеизявление в тази насока
chatte
Нов потребител

Назад към Имотни казуси