Здравейте,радвам се за добрия форум и се надявам някой да ми обърне внимание и на мене.
Преди 10год.майка ми и баща ми ми дариха (с право на безвъзмездно ползване)1/2 част от двуетажна къща и 1/2част от двора към нея.
След това баща и баба ми даряват на сестра ми по същия начин останалата 1/2от къщата и двора.
Тя(сестра ми)ги продава и новите собственици сега строят на местото,като за целта аз им дадох една част от моя двор,а те ми дадоха единият етаж,който закупиха.В предварителния договор пише,че единия 'прехвърля'на втория и втория прехвърля на първия,като вследствие на всеки остава еди какво си с еди какви си размери.До тук всичко точно,но така идва и първият ми въпрос.Какво трябва точно да искам да се впише в нотариалният акт(при приключване на сделката)за да се явя като трета страна.'Прехвърлям"както е в предварителния или "заменям"или каквото и да е,което да ми гарантира някаква сигурност?
Като второ,ако баща ми подпише,че се отказва от правата си към единия етаж,това сваля ли автоматично правото му по нататък да се опитва да разваля дарението си към мен или не?
И ако аз "продам"този имот и след това си го "откупя"ще постигна ли в крайна сметка някакво спокойствие ?Назнам дали стана ясно,но се надявам на истинка помощ и съвети.Благодаря предварително на всеки,който си направи труд,дори да го прочете.
- Дата и час: 25 Яну 2025, 22:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарението и последиците от него ?!
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Дарението и последиците от него ?!
Последна промяна arcobaleno на 09 Юни 2007, 16:22, променена общо 2 пъти
- arcobaleno
- Нов потребител
Основания за отмяна по ЗЗД:Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
Основание по СК:Чл. 105. (1) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) След развода даренията на имущества със значителна стойност, направени във връзка или през време на брака на единия съпруг от другия съпруг или от негови близки, могат да бъдат отменени освен ако отмяната противоречи на морала.
(2) Искът по предходната алинея може да се предяви до изтичане на една година от развода.
Основание по ЗН:Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.
Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.
(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
Основание по СК:Чл. 105. (1) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) След развода даренията на имущества със значителна стойност, направени във връзка или през време на брака на единия съпруг от другия съпруг или от негови близки, могат да бъдат отменени освен ако отмяната противоречи на морала.
(2) Искът по предходната алинея може да се предяви до изтичане на една година от развода.
Основание по ЗН:Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.
Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.
(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.
- mibora
- Потребител
Ако баща Ви се откаже пред нотариус от правото на ползване-за вас всичко ще е наред.Дотогава ще си ползва имота и ще пуска да живее в него,когото си реши.Да отмени дарението-едва ли...виждате какви могат да са основанията.Ще си продадете фиктивно имота и пак ще си го купите,и все правото на ползване на баща Ви ще си остане .
А относно въпроса за "първия прехвърля на втория и обратно" и"заменя",поне доколкото разбирам,за едно и също става въпрос-еднакъв е ефектът.
А относно въпроса за "първия прехвърля на втория и обратно" и"заменя",поне доколкото разбирам,за едно и също става въпрос-еднакъв е ефектът.
- latinica
- Младши потребител
Мерси за съветите на всички,но стигнах до този форум след като бях при няколко адвоката ! Ако взема да описвам кой какво ми каза... всеки коренно различно от другия.Знам какви са условията за разваляне на дарение.И ме притеснява,че той може да поиска издръжка,защото е със здравословни проблеми а и от години работи само на черно.не се осигурява.А ако се стигне до там..всеки може да види,че аз пък имам доказуйми доходи.Не искам аз да блъскам и да плащам на готовани после.Но както и да е . Явно няма си реша проблемите и чрез форуми,така,че останете си със здраве . И с пожелание за за леки случаи и тежки пари.
- arcobaleno
- Нов потребител
Мисля, че колегите коректно са ви отговорили. Не можете да се гарантирате напълно и винаги, ако някой иска да ви създава пречки винаги може.
Единствената опасност за вас е да се развали дарението, което е само за 1/2, а и по принцип трудно се разваля дарениеб в смисъл трудно в сравнение с договор срещу гледане и издръжка/ Винаги можете да прехвърлите имота си на дете или на някой в който имате доверие, ако толкова се опасявате за къщата, но и тогава може да сте изигран, ако ви е писано и никой адвокат не може да гарантира какво ще се случи в човешкия живот и кой кого ще преметне! Така че гледайте по-оптимистично на живота и когато ви поискат издръжка се консултирайте пак с адвокат, мисля, че досега доста сте разбрали и бъдете благодарен, дори колегите безплатно са ви отговорили.
Единствената опасност за вас е да се развали дарението, което е само за 1/2, а и по принцип трудно се разваля дарениеб в смисъл трудно в сравнение с договор срещу гледане и издръжка/ Винаги можете да прехвърлите имота си на дете или на някой в който имате доверие, ако толкова се опасявате за къщата, но и тогава може да сте изигран, ако ви е писано и никой адвокат не може да гарантира какво ще се случи в човешкия живот и кой кого ще преметне! Така че гледайте по-оптимистично на живота и когато ви поискат издръжка се консултирайте пак с адвокат, мисля, че досега доста сте разбрали и бъдете благодарен, дори колегите безплатно са ви отговорили.
- pitasht
- Активен потребител
По отношение на притесненията Ви, че могат да Ви поискат издръжка- можете от сега да вземете мерки.
Набавете си доказателства, че редовно изплащате такава, напр. имам клиент, който превежда ежемесечно суми по банкова сметка на името на майка си /да, тъй като са във конфликт след сключване на договор за издръжка и гледане и има брат, който непрестанно го подклажда- случаи всякакви/, както и заплаща консумативи за позването на прехвърленото жилище /ток, вода и телефон/, като пази бележките при себе си.
Набавете си доказателства, че редовно изплащате такава, напр. имам клиент, който превежда ежемесечно суми по банкова сметка на името на майка си /да, тъй като са във конфликт след сключване на договор за издръжка и гледане и има брат, който непрестанно го подклажда- случаи всякакви/, както и заплаща консумативи за позването на прехвърленото жилище /ток, вода и телефон/, като пази бележките при себе си.
- Julyan
- Потребител
Благодаря на всички Ви !
Мисля,че от всеки отговор научих по нещо .
Оценявам висико това,което всички Вие правите тук,така професионално и с добра воля .
Мисля,че от всеки отговор научих по нещо .
Оценявам висико това,което всички Вие правите тук,така професионално и с добра воля .
- arcobaleno
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|