начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Регистриране на търговски обект - фризьорски салон

Казуси за недвижими имоти

Регистриране на търговски обект - фризьорски салон

Мнениеот tarantula » 19 Апр 2007, 16:05

Моля ви за помощ!! Ще взимам под наем помещение, което е работило като фризьорски и козметичен салон. Собственикът твърди, че е регистрирано като търговски обект. Аз си направих ЕООД и сега незнам дали трябва и аз да регистрирам обекта като търговски или ще ползвам старата регистрация. Трябва ли да ходя до ХЕИ-то?
Ако никой не се е сблъсквал с това, моля да ме насочите кои нормативни актове да погледна или да ме насочите към някой, който разбира от тази материя.
tarantula
Нов потребител

Мнениеот astronoma » 19 Апр 2007, 18:47

От това, което сте написала не се разбира дали и Вие ще искате да направите фризьорски салон или не. Може да се каже, че регистрацията на едно помещение за Търговски обект преминава на два етапа:
1. промяна на предназначението на самия обект като за търговски. Това става в общината, но мисля, че Вашият хазяйн е имал предвид, че това вече е сторено. Ако е така поискайте му пълния набор от документи, които съпровождат обекта.
2. другото, което трябва да направите е да попълните уведомление пак към общината, с което да впишете, един вид, че на това място е точно Вашия фризьорски салон. Това трябва да направите дори и обекта да е със статут на Търговска площ. Уведомлението се попълва по образец от общината и към него трябва да прикрепите БУЛСТАТ, удостоверение за актуално състояние и свидетелство за регистрация на фискално устройство (ТОВА УВЕДОМЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДАДЕ НЕ ПО-КЪСНО ОТ 7 ДНИ СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯТА НА КАСОВИЯ АПАРАТ)

Имайте предвид, че ако искате да сложите рекламна табела също Ви трябва разрешение - от Дирекция "Архитектура и Градоустройство". За такова разрешение ще трябва да подадете молба и към нея да прибавите Договора за наем, скица на рекламната табела и скици за начина на закрепването й и електрификацията, ако ще е светеща - имайте предвид, че има значение дали табелата ще е само на партерния етаж или ще се разпростира и върху части, прилежащи към съседни имоти.
Не пишете от къде точно сте, а това е от значение, защото всяка община сама определя реда за вписване на търговските обекти и издаването на разрешения за поставяне на рекламни елементи. Това става в наредби, които няй-лесно ще откриете в сайта на съответната община.

Спорна работа!
astronoma
Нов потребител

Мнениеот marter » 20 Апр 2007, 08:48

От значение е дали обектът е в етажна собственост, тъй като в този случай се изискват и други разрешения (ЗУТ, ЗС, ПУРНЕС и т. н.). В повечето общини не се разрешава поставяне на РИЕ върху фасада. Освен това, трябва да имате и съгласие от собствениците.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот tarantula » 20 Апр 2007, 15:46

Много ви благодаря! Вече се ориентирах.
Да, пак ще го ползвам като фризьорски салон и съм от София.
Знам, че за да регистрираш търговски обект ти трябват една камара документи и се притесних да не би да трябва и аз да го правя.
Сега ще отида до общината да питам за подробности.
намерих и наредбата за реда и условията за извършване на търг. дейност н атеринорията на Столична община.
tarantula
Нов потребител

Мнениеот boryS » 27 Май 2007, 18:27

tarantula имам същия случай, документите които са извадени от стария фризьорски салон трябва ли и те да се пререгистрират на новата фирма или трябва да се вади всичко на ново за нович фризьорски салон
boryS
Нов потребител

Назад към Имотни казуси