начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Собственост на жилище след развод?

Казуси за недвижими имоти

Собственост на жилище след развод?

Мнениеот amarcipan » 23 Май 2007, 20:19

Случаят е следния: чичо ми получава апартамент като дарение от родителите си (обезщетение от техен имот) в рамките на полувината сума за имота! След това баща му изплаща остатака от апартамента като удръжка от пенсията си ( което излезе, че не мога да докажа)! Когато му дават апартамента чичо ми е женен за гъркиня, и два месеца след като му го дават тои заминава с жена си в Гърция! Никаде по документите на апартамента тя не се споменава! Повече не се връщат в България! Сега имам документите за развод от гръцки съд от преди 7 години! Нея я няма и немога да я открия по никакав начин! Сега при теглене на ипотечен заем ми казаха че тя все още е собственик! Моля ви кажете ми какво да направа! Тя не е живяла и един ден в този апартамент, в развода не предявава никакви претенций за нищо, не мога да я намера за да оправиме всичко! Няма ли някаква давност след развода за делба на имуществото! Така се получава че никога няма да може да се продаде или ипотекира този апартамен и остава вечно нейн! Моля ви за съвет!
amarcipan
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 24 Май 2007, 00:09

Чичо ви жив ли е?
Искът за делба не се погасява с давност - чл. 34, ал. 3 ЗС
Делбата може да се извърши и по исков път, при условията на чл. 35, ал. 2 ЗС
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот amarcipan » 24 Май 2007, 10:40

Да жив е, но проблема е там че не можем да я открием( не знам дори дали е жива) няма никакви предявени претенций към жилището! Не трябва ли тя да подаде иска за делба след като апартамента е на чичо ми? Или накратко казано тя не иска нито да бъде намерена, нито иска нещо материално! Просто изчезна и вероятно няма да се появи повече! Може ли да има делба в нейно отсъствие?
ПС: Ако има някакви претенций не трябва ли да го пише или да се спомене в развода?
amarcipan
Нов потребител

Назад към Имотни казуси