начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ И ЗАИНТЕРЕСУВАНИ

Казуси за недвижими имоти

РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ И ЗАИНТЕРЕСУВАНИ

Мнениеот alexa2 » 17 Май 2007, 11:41

Допустимо ли заинтересуваните лица по 149(2) ЗУТ да дадат предварително съгласие с едно бъдещо разрешение за строеж, за да не се чака 14дневния срок за обжалване? Малко ми звучи като предварителен отказ от право, ама не знам...
Моля ви, кажете ми!
alexa2
Потребител

Мнениеот niq » 17 Май 2007, 12:47

Здравейте!!!Съгласно императивната норма на чл.183, ал.1 от ЗУТ -"В съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши НОВ СТРОЕЖ,НАДСТРОЯВАНЕ ИЛИ ПРИСТРОЯВАНЕ от един от или пове4е съсобственици въз основа на договор в нотарилна форма с останалите собственици".Това е задължителна предпоставка за издаването на разрешение за строеж на 1 или няколко от съсобствениците на имота и ако липсва е основание за отмяна на издадено разрешение за строеж и именно в този срок , който цитирате може да се обжалва.
Така че липсата на съгласие , изразено в предписаната от закона форма, е преди издаване на разрешението на строеж.срокът за обжалване е в полза именно на тези лица по чл.149/2/., а не в полза на този , на който е издадено разрешението за строеж без тяхното съгласие.
niq
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 21 Май 2007, 10:37

Преди издаването на Разрешението за строеж, е необходимо да бъдат изпълнени условията на чл.183 от ЗУТ.
След издаването му то се съобщава на същите лица, които в 14-дневен срок могат да го обжалват.Отказ от това право не може има. Дори и да има някаква декларация от лицата по чл.149,ал.2, че не възразяват на седмия ден няма пречка на десетия те да решат друго и да възразят.
За да се удари печат "влязло в сила" на разрешението трябва да са изтекли всички срокове по чл.156 от ЗУТ.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси