начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

изкупуване на дял от съсобствен имот

Казуси за недвижими имоти

изкупуване на дял от съсобствен имот

Мнениеот krasko666 » 04 Май 2007, 16:45

колеги моля за помощ повече ме вълнува вашето мнение имот - къща е съсобствена на две лица, но къщата е изградена в дворното место изключителна собственост на едното лице. същевременно по голяма част от къщата е на другото лице и двете страни не искат да продадът своята част а искат да закупят чуждата. имате ли идея за преференция за собственика на земята. още една подробност лицето което е собственик на дворното место и на по малката част от къщата няма друго жилище но последните три години не е живяло там - както и другата страна.
Благодаря ви предварително
krasko666
Младши потребител

Мнениеот Never » 05 Май 2007, 12:11

Интересно как е възникнала тази съсобственост върху къщата при изключителна собственост на единия от съсобствениците на къщата по отношение на дворното място?!?!?
Never
Младши потребител

Мнениеот krasko666 » 05 Май 2007, 17:53

Never написа:Интересно как е възникнала тази съсобственост върху къщата при изключителна собственост на единия от съсобствениците на къщата по отношение на дворното място?!?!?

sysobstvenosta e vyzniknala vyzosnova darenie, nasledqvane i zave6tanie, moga li spored vas sled kato sa opredeleni kvotite da izpolzvam nqkakva previlegiq /az sym za sobstvenika na zemqta s po malkiq dql ot ky6tata/ i da iskam da mi se vyzloji po nqkakyv na4in doveritelq mi da izkupi 4asta ot ky6tata. osven tova dvorniti mqsto ostava bez lice ako ky6tata se zakupi ot drugata strana
съсобственоста е възникнала възоснова дарение, наследяване и завещание, мога ли според вас след като са определени квотите да използвам някаква превилегия /аз съм за собственика на земята с по малкия дял от къщата/ и да искам да ми се възложи по някакъв начин доверителя ми да изкупи часта от къщата. освен това дворнити място остава без лице ако къщата се закупи от другата страна
krasko666
Младши потребител

Мнениеот Never » 05 Май 2007, 18:30

Изложете цялата фактическа обстановка по казуса, за да може да ви се даде отговор на въпроса. Тук споделям мнението на колегата Лютия за способите за ликвидиране на съсобствеността.
Never
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 07 Май 2007, 16:11

Доколкото успях да разбера имате смесена съсобственост-т.е. по Тълкувателното решение при делба съдебна имотът излиза на публична продан, така че се спогодете, защото и двамата ще бъдат изиграни като се продаде на безценица.
Ако на двамата се обясни, че имотът ще излезе на такава продан и им се даде да прочетата Тълк.решение, може да излезе нещо.
Успех-потърсете варинат да поделите къщата с отделни входове, ако е възможно и така всеки да има реална част, но ако не е възможно, все единият трябва да наплати на другия.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот krasko666 » 08 Май 2007, 19:27

problema e 4e i dvamata sysobstvenici iskat da q kupqt, za dialog i duma ne moje da stava, spetesnqva me 4e moite doveriteli /te sa pove4e ot edin 4ovek/ ta ediniq ot tqh nqma drugo jili6te i e jivql tam no po rano - moga li da iskam ot syda vyzlagane
mersi predvaritelno

проблема е че и двамата съсобственици искат да я купят, за диалог и дума не може да става, спетеснява ме че моите доверители /те са повече от един човек/ та единия от тях няма друго жилище и е живял там но по рано - мога ли да искам от съда възлагане мерси предварител
krasko666
Младши потребител

Мнениеот agcanev » 16 Май 2007, 09:44

izglejda niama da ima delba na zemiata. ako pravilno sam razbral zakona sobstvenosta postroika- zemia moje da radelia samo ot sobstvenika( vazmojno pri dobrovolna , i nedopostimo za sadebna delba) MOLIA niakoi URIST DA HVARLI SVETLINA .
изглежда няма да има делба на земята. ако правилно сам разбрал закона собственоста постройка- земя може да раделя само от собственика( възможно при доброволна , и недопостимо за съдебна делба) МОЛЯ някои ЮРИСТ ДА ХВЪРЛИ СВЕТЛИНА .
Последна промяна agcanev на 17 Май 2007, 08:52, променена общо 1 път
agcanev
Младши потребител

Назад към Имотни казуси