ЗДРАВЕЙТЕ
Може ли някой да ме посъветва какво да сторя. Имам нотариален акт за собственост на земеделска земя от 49 година. Оказа се обаче, че мой съсед си е бил извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка със свидетели и впоследствие го е продал.
Как мога да се защитя аз като собственик? С какъв вид иск и към кого да го насоча - към продавача или и към добросъвестния купувач ? Това иск по чл.108 от ЗС ли е ? Може ли да се потърси и отговорност и от нотариуса заверил сделката ? Колко време може да мине в дела и може ли по някакъв ред да се скъси процедурата ?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ОТГОВОРЯТ !
- Дата и час: 25 Яну 2025, 21:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ! ПРОДАДОХА МИ ИМОТА !
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Искът е по чл.108 от ЗС и трябва да се насочи срещу последния приобретател на имота. Дали ще бъде основателен обаче, зависи от много неща, така че Ви съветвам НЕПРЕМЕННО да се обърнете към адвокат.
От ЗС:
Чл. 68. (1) Владението е упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи, лично или чрез другиго, като своя.
Чл. 79. (1) Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
(2) Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Ако добросъвестният купувач е владял в съответствие с чл.79 ал.2, искът Ви ще бъде отхвърлен. Същото ще се случи, ако не успеете да докажете, че праводателят му действително не е станал собственик въз основа на изтекла в негова полза придобивна давност.
От ЗС:
Чл. 68. (1) Владението е упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи, лично или чрез другиго, като своя.
Чл. 79. (1) Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
(2) Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Ако добросъвестният купувач е владял в съответствие с чл.79 ал.2, искът Ви ще бъде отхвърлен. Същото ще се случи, ако не успеете да докажете, че праводателят му действително не е станал собственик въз основа на изтекла в негова полза придобивна давност.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
от значение е кога сте регистрирали акта за собственост и въобще дали е регистриран в Поземлената комисия /ОСЗГ/ и съответно кога е извършена обстоятелствената проверка на съседа Ви
- vallia
- Нов потребител
Какво значи "Имам НА от 49 година" - предполагам, че сте някой от наследниците.
И какво значи да сте регистрирали акта за собственост? - той се вписва в съответния Районен съд (или вече в съответната Служба по вписванията).
От нотариуса не може да търсите отговорност - при обстоятелствената проверка той е разпитал свидетелите и те са потвърдили, че въпросния имот е владян от еди кой си. След което подписват Протокол. Т.е. вие може да насочите иска си към този който е продал вашия имот и да искате възстановяване на цената от продажбата. Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.
И какво значи да сте регистрирали акта за собственост? - той се вписва в съответния Районен съд (или вече в съответната Служба по вписванията).
От нотариуса не може да търсите отговорност - при обстоятелствената проверка той е разпитал свидетелите и те са потвърдили, че въпросния имот е владян от еди кой си. След което подписват Протокол. Т.е. вие може да насочите иска си към този който е продал вашия имот и да искате възстановяване на цената от продажбата. Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.
- nick_fim
- Младши потребител
nick_fim написа:... Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.
Добросъвестният купувач на движими вещи става собственик, макар да купува от несобственик, за недвижим имот ще трябва давност.
- aleks84
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|