начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ! ПРОДАДОХА МИ ИМОТА !

Казуси за недвижими имоти

МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ! ПРОДАДОХА МИ ИМОТА !

Мнениеот trov » 29 Мар 2007, 14:12

ЗДРАВЕЙТЕ

Може ли някой да ме посъветва какво да сторя. Имам нотариален акт за собственост на земеделска земя от 49 година. Оказа се обаче, че мой съсед си е бил извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка със свидетели и впоследствие го е продал.

Как мога да се защитя аз като собственик? С какъв вид иск и към кого да го насоча - към продавача или и към добросъвестния купувач ? Това иск по чл.108 от ЗС ли е ? Може ли да се потърси и отговорност и от нотариуса заверил сделката ? Колко време може да мине в дела и може ли по някакъв ред да се скъси процедурата ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ОТГОВОРЯТ !
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот bebitor » 29 Мар 2007, 16:42

Искът е по чл.108 от ЗС и трябва да се насочи срещу последния приобретател на имота. Дали ще бъде основателен обаче, зависи от много неща, така че Ви съветвам НЕПРЕМЕННО да се обърнете към адвокат.

От ЗС:
Чл. 68. (1) Владението е упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи, лично или чрез другиго, като своя.

Чл. 79. (1) Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.

(2) Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

Ако добросъвестният купувач е владял в съответствие с чл.79 ал.2, искът Ви ще бъде отхвърлен. Същото ще се случи, ако не успеете да докажете, че праводателят му действително не е станал собственик въз основа на изтекла в негова полза придобивна давност.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот vallia » 29 Мар 2007, 17:45

от значение е кога сте регистрирали акта за собственост и въобще дали е регистриран в Поземлената комисия /ОСЗГ/ и съответно кога е извършена обстоятелствената проверка на съседа Ви
vallia
Нов потребител

Мнениеот nick_fim » 05 Апр 2007, 15:43

Какво значи "Имам НА от 49 година" - предполагам, че сте някой от наследниците.
И какво значи да сте регистрирали акта за собственост? - той се вписва в съответния Районен съд (или вече в съответната Служба по вписванията).
От нотариуса не може да търсите отговорност - при обстоятелствената проверка той е разпитал свидетелите и те са потвърдили, че въпросния имот е владян от еди кой си. След което подписват Протокол. Т.е. вие може да насочите иска си към този който е продал вашия имот и да искате възстановяване на цената от продажбата. Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.
nick_fim
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 05 Апр 2007, 18:40

nick_fim написа:... Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.

Добросъвестният купувач на движими вещи става собственик, макар да купува от несобственик, за недвижим имот ще трябва давност.
aleks84
Потребител

Назад към Имотни казуси