начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Апартамент-граници-възбрана

Казуси за недвижими имоти

Апартамент-граници-възбрана

Мнениеот pitasht » 03 Апр 2007, 15:03

Колеги какво смятате, че може да се направи в следния случай:
Имам дело пред съдия-изпълнител за издръжка. Длъжникът има съсобствен имот, като притежава 1/6 идеална част.
Искаме продажба и възбрана на имота-такава не се прави, защото не са посочени граници на имота.
Как обаче да ги посоча, като за този имот няма нотариален акт, има договор с общината, който дори не е на името на длъжника и той е наследил баща си като собственик по този договор. Друг въпрос дали изобщо в този договор ще има някакви актуални граници на апартамента. Как да задължа длъжника да представи договор не на негово име-той винаги може да каже, че не притежава такъв, което би било истина.
Остава да си измисля границите-например посоча апартамен № близки номера и така, но защо трябва да се стига до това. какви са тези норми в Правилника за вписванията, че без граници не се вписва нищо. Прочетох ги, но нещо ми убягва логиката на закона, честно!!!!
Някой може ли да даде свежа идея по този въпрос.
Аз поисках съдия-изпълнител да отиде да си установи на място сам границите, което не смятам, че ще стане и ще си стоя в задънена улица, освен ако междувременно не се прекрати производството, защото в указанията за граници това ми беше указано.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот kiril123456 » 03 Апр 2007, 15:10

съдия изпълнителя ти отказва, защото просто няма да му впишат възбраната в службата по вписвания без посочени граници. изкарай си скица от Общината или по -точно искай да ти издадат акт, в който да се посочват границите- не знам какъв точно:))) или си извади удостоверение от самата служба вписвания, към която е имота
kiril123456
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 03 Апр 2007, 15:30

И как става това-няма нотариален акт, значи в служба по вписванията няма никакъв документ за този имот. Има договор за ведомствено жилище/тези договор не се вписват никъде/, заповедта е издадена от вече несъществуващи войски, които дори да имат архив няма да сочат актуални граници-примерно съседът Иван Петков отдавна е починал и т.н, ако изобщо има граници, та то в старите нотариални актове няма граници. А скицата-в коя скица се сочат граници на апартамент, това да не е къща?
Нещо не ми е ясно-остава да си ги съчиня, нали така?
Знам, че съдията не ми е виновен, но питам не е ли глупаво аз да посочвам границите на имота на друг човек, дето искам да продам и които граници са неустановими от документи, с които бих могъл да се снабдя.
За мен тази разпоредба в Правилника си граничи с лудостта и това е за някаква си издръжка, дори не става въпрос например за сума от хиляди лева.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот renic » 03 Апр 2007, 16:14

Може да поискаш от съдия изпълнителя да ти издаде удостоверение, с което да задължи общината да ти издаде от своя страна удостоверение в което да са описани границите на имота или да ти предостави препис от договора, от който да видиш границите и после да ги опишеш както са по договор. Друг вариант, но според мен безсмислен - експертиза за установяване на границите.
renic
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 03 Апр 2007, 23:11

Както предлага renic, имотът навярно е актуван.
АОС, чл. 58 ЗОбС: Първият екземпляр на акта се съхранява в службата по вписванията, а вторият - в общината. Препис от акта се изпраща в 7-дневен срок от вписването му на службата по геодезия, картография и кадастър и на лицата, на които е предоставен имотът.
чл. 62 Актовите книги за общинските имоти са общодостъпни и всеки може да иска справка по тях при условия и по ред, определени в наредбата по чл. 8, ал. 2.
НАРЕДБА № 5 от 10.09.2005 г. за утвърждаване на образците на актовете за общинска собственост и на регистрите, предвидени в Закона за общинската собственост, и за определяне реда за съставянето, воденето и съхраняването им

Чл. 7. (2) Актът за частна общинска собственост съдържа следните раздели: раздел 1 "Дата на съставяне", раздел 2 "Правно основание", раздел 3 "Вид и описание на имота", раздел 4 "Местонахождение на имота", раздел 5 "Граници на имота", раздел 6 "Данъчна оценка на имота към момента на утвърждаване на акта", раздел 7 "Бивш собственик на имота", раздел 8 "Съсобственици", раздел 9 "№ и дата на съставени по-рано актове", раздел 10 "Предоставени права за управление", раздел 11 "Разпоредителни действия с имота/част от имота", раздел 12 "Актосъставител" и раздел 13 "Забележки".

Чл. 12. (1) В раздел 5 "Граници на имота" се посочват данни относно съседните имоти чрез посочване на номерата им съгласно действащия подробен устройствен план или номерата на неурегулираните поземлени имоти, булеварди, улици, алеи, пътища и др.
(2) Когато се съставя акт за общинска собственост за жилище или друг обект в сграда, като граници на имота се посочват номерата на съседните обекти в сградата. Складовите помещения и таванските помещения се индивидуализират чрез посочване на номерата на съседните им обекти.
(3) Съседните имоти се изброяват последователно, като се започва от посока север по посока на часовниковата стрелка: север - североизток - изток - югоизток - юг - югозапад - запад - северозапад, в зависимост от разположението на съседните имоти.

Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 04 Апр 2007, 09:26

Май не обяснявам добре.
Та по време на периода на Тодор Живков се издаваха едни договори, които имаха сила на нотариални актове, като ведомствени жилища се продаваха например на нуждаещи се семейства или ги изкупуваха при определени условия след като са живяли там определени години. Даже моята леля има такова жилище.
Та, със заповед на ведомството се решава на кого да се даде жилището предполагам по някакви критерии и договорът ако не се лъжа се сключва между новия собственик и общината. Това пък защо е така, не мога да обясня, но така се е правело. Може би общината е имала право да управлява и се разпорежда с тези имоти-държавна собственост.
Този договор не се вписва и като договор има голяма вероятност да не се пази никъде или и да се пази да няма актуални граници-все пак са минали почти 20 години.
Собствениците не са издавали нов нотариален акт, нито друг документ. Единият собственик е починал и го наследяват децата му, та едното дете сега дължи издръжка.
Актуване не ми се струва да е имало, тъй като имотът не е бил никога общинска собственост. към датата на влизане на ЗОС той вече е продаден с договора.
Хайде сега кажете как се посочват граници за една обикновена възбрана на част от имота.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот kiril123456 » 04 Апр 2007, 09:46

наистина е най добре да поискаш съдия изпълнителя да ти издаде удостоверение , с което да задължи общината да ти издаде документ с граници. А още по добре е съдия изпълнителя да изиска служебно такова - като внесеш ДТ 5.00 разбира се.
kiril123456
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 04 Апр 2007, 09:57

Ще споделя случай от моята практика, който се разви в София. Дано Ви свърши работа. Доколкото разбирам, става въпрос за апартамент, поради което за скици няма какво да говорим, освен ако не става въпрос и за някакви идеални части от право на собственост върху земя. И сега моя случай:
Длъжникът няма нищо, вписано в Службата по вписванията, по което мога да го цапна. Получавам удостоверение от ДСИ, с което отивам до съответната районна администрация, за да видя има ли следи от подобен "държавен" договор. Следи няма. Все пак, хрумна ми добрата идея да ида в местната ПАМДТ, защото именно оттам дойде информация, че длъжникът все пак има недвижим имот в този район (1/2 и.ч.). Показвам си удостоверението и ми дават информация, че в случая имотът е прехвърлен като обезщетение за отчуждителни мероприятия по отменения ЗТСУ. Връщам се в общинската служба по имоти и питам дали пазят препис от такъв договор. Оказва се, че той се намира в друга служба, на СГО. Отивам там и с прословутото удостоверение искам препис от договора. Оказва се, че обезщетението е на името на съпругата на длъжника и не ми дават заверен препис.
Получавам ново удостоверение от ДСИ и отивам в съответната служба ЕСГРАОН, за да видя моят човек женен ли е, разведен ли, вдовец ли. Оказва се, че е разведен с еди-кое си решение... Отивам в Стара архива в Съдебната палата и откривам решението, където прекрасно е изписан въпросният имот, както и обстоятелството, че той остава обикновена съсобственост между бившите съпрузи.
Накрая, въоръжен с всички събрани документи (включително, по ново удостоверение от ДСИ и заверен препис от договора), искам вписване на възбраната по граници - така, както са вписани в договора от - 1987 г. ли беше, там някъде. Резултат: възбраната беше вписана безпроблемно.
Така че най-важното е да се сдобиете с договора, пък границите в края на краищата се описват така, както са по него, дявол да го вземе. Трябва да се настоява на това и толкоз.
Успех, дано съм бил полезен.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот renic » 04 Апр 2007, 10:51

Не става въпрос за актуване. Със сигурност няма екземпляр от договора в службата по вписванията. Изискването за вписване на тези договори е сравнително ново. Ведомството подписало договора дори да не съществува има правоприемник и архивите му се пазят. Договорите с които се прехвърля собствеността се пазят със сигурност, по старите са в държавен архив. Ако ви откажат достъп поискайте удостоверение от СИ. Вместо да предполагате, потърсете. Колкото до актуалността на границите, колега, няма неактуални граници. Колкото и смешно да ви звучи "от юг - апартамент на сем. Петрови", тази граница се преписва във всички последващи нотариални актове и никой не прави проблем. Друг е въпроса доколко правилно е това, но това е теоритичен спор. За да си свършите работата е достатъчно да препишете границите от документа за собственост и възбраната ще бъде наложена.
Както казах, по - рано винаги може да поискате вещо лице да определи границите, ако ви откажат може да опитате в общината /с удостоверение от СИ - комисия да определи границите/, ако пак ви откажат може да отидете да огледате, да попитате и в молбата да опишете границите както сте ги научили, може и да е непрофесионално, но на практика се е случвало.
renic
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 04 Апр 2007, 11:11

Благодаря на всички-значи да се докопам до този договор на всяка цена, нали така?
Дано да успея, а колко време ще се мъча си е мой проблем-бързината и изненадата в изпълнителния процес стават за сметка на някакви си граници.
Абе да ви кажа ли нещо-накрая може и да си ги посъчиня, то като се огледа долу-горе мога да измисля-апартаментите как вървят, от едната е улица, от другата стълбище, остават двата апартамена, като знам номера на въпросния, просто ще посоча предходното и следващото число, този е по средата и няма да се занимавам с чакане.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот tedi_2 » 05 Апр 2007, 10:21

Колега, по-лесно ще ви бъде да се снабдите с документ от данъчните чрез съответното удостоверение. Този имот е бил деклариран от наследодателя и вероятно от наследника, като данните за граници и площ се съдържат както в декларацията, така и в представения към нея документ за собственост. Опитайте и по двата начина.
Успех!
tedi_2
Потребител

Назад към Имотни казуси