начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

спешно въпрос за продажба на наследствен имот

Казуси за недвижими имоти

спешно въпрос за продажба на наследствен имот

Мнениеот margo123 » 15 Мар 2007, 13:15

При продажба на наследствена къща на бащата, който е починал трябва ли подпис и на съпругата му?
margo123
Младши потребител

Мнениеот arhikanzlera » 15 Мар 2007, 13:59

По време на брака ли е придобит имота (къщата), с какви средства, колко е продължил брака...!?!
Принцип е, че колкото по-богата е фактологията на един казус (в това число и такъв, свързан със семейното и наследственото право), толкова по-правилен отговор ще получите!

Принципно погледнато, когато се отчуждава каквато и да било съсобствена вещ (била тя и недвижима) се изисква съгласието на всички собственици - в тази връзка ако преживелият съпруг е наследил починалия съпруг в съответните идеални части ще се изисква съгласието му за продажба на имота! Но, подчертавам още веднъж - това е твърде общо казано!
arhikanzlera
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Мар 2007, 14:12

Като се говори за починал собственик и неговата съпруга - на мен ми се струва 100% сигурно, че се иска нейният подпис - най-малкото защото го е наследила. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот margo123 » 15 Мар 2007, 14:30

portokal написа:Като се говори за починал собственик и неговата съпруга - на мен ми се струва 100% сигурно, че се иска нейният подпис - най-малкото защото го е наследила. :wink:

Къщата е на дядо ми, чийто наследник е баща ми, който е починал. В момента я продаваме - трябва ли подпис и на майка ми ?
margo123
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Мар 2007, 14:39

Я дай по-подробно.
Ако дядо ти е починал преди баща ти - трябва.
Ако първо е починал баща ти, а после дядо ти - не.

А "наследствена къща на бащата, който е починал" аз го разбирам като "бащата притежавал къща, придобита по наследство". Сега вторият ти пост може и в друг смисъл да се разбира.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот margo123 » 15 Мар 2007, 14:41

portokal написа:Я дай по-подробно.
Ако дядо ти е починал преди баща ти - трябва.
Ако първо е починал баща ти, а после дядо ти - не.

А "наследствена къща на бащата, който е починал" аз го разбирам като "бащата притежавал къща, придобита по наследство". Сега вторият ти пост може и в друг смисъл да се разбира.

Дядо ми и баба ми са починали отдавна и къщата остава на леля ми и баща ми...леля ми е жива, но баща ми е починал. Сега трябва да се вади данъчна оценка и скица на имота , кой трябва да се подписва при сделката.
margo123
Младши потребител

Мнениеот moni_d » 15 Мар 2007, 14:46

Леля ви, вие самият и съпругата на баща ви.
moni_d
Потребител

Назад към Имотни казуси