Колеги,
Налага ми се да водя дело от името на моите родители да си възстановим земеделски земи, за които е пропуснат 17-месечния срок в ЗСПЗЗ за подаване на заявление за признаване на правото на собственост пред ОСЗГ. В случая трябва да заведем иск пред Врачанския районен съд.
Да има някой сламка на такъв иск? Също така ме интересува дали съдът ще признае като доказателство за право на собственост преписи от декларации на наследодателите за включването на земите в ТКЗСС или трябва да издирвам още документи. Същински нотариален акт нямам. Освен преписа от регистрите имам и копие на съдебно решение от 1937 г. в което наследодателят е осъдил земляците си във Враца да му платят неправомерно събрана земеделска реколта от неговите земи. Това според мене доказва, че е имал земи преди да се реституират и той ги е притежавал наистина към момента на доброволното включване в ТКЗСС.
- Дата и час: 11 Яну 2025, 02:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СЛАМКА НА ИСК ПО РЕДА НА ЧЛ. 11 (2) ОТ ЗСПЗЗ
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
ДО
РАЙОНЕН СЪД
....................
ИСКОВА МОЛБА
ОТ:
Мл.адвокат .....................
в качеството на пълномощник и
процесуален представител на ...
съдебен адрес за призоваване:
...........................................
Против: ОСЗГ – гр.....................
Пр.основание:чл.11(2) ЗСПЗЗ
Уважаема Госпожо Председател,
Доверителят ми ................. е наследник на ................,бивш жител на с............,общ.............,обл..............., починал на 25.03.1966 год.Същият е притежавал и обработвал земеделски земи в землището на с........... с площ от .... декара до 1956 год.когато същите са включени в земеделските блокове на ТКЗС.
Тези земеделски земи не са възстановени на доверителят ми и останалите сънаследници по административен ред в съответствие с изискванията на чл.11,ал.1 от ЗСПЗЗ,тъй като от негова страна не са направени постъпки през Общинска служба “Земеделие и гори” – при Община гр............................ в законоустановения срок.
Предвид гореизложенето и на основание чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ ВИ МОЛЯ да ни призовете на съд с ответника и след като установите основателността на настоящия иск да постановите решение,с което да бъде признато спрямо Общинска служба “Земеделие и гори”-гр...................., обл............... правото на възстановяване на собствеността на наследниците на...............,бивш жител на с..............,общ....................,област.........,находящи се в землището на с.........,общ.................,обл.........................
МОЛЯ по делото ,ведно с представените писмени доказателства да бъдат допуснати до разпит двама свидетели при режим на довеждане за установяване на изложените в исковата молба твърдения.
МОЛЯ след влизане на решението в законна сила препис от същото да бъде изпратено на ОСЗГ – гр...........................
Ангажирам се в с.з при необходимост да представя и допълнителни писмени доказателства.
Доказателства:
1.Препис-извлечение от акт за смърт № ...........;
2.Препис-извлечение от акт зъ смърт №............;
3.Удостоверение № 14 за идентичност на лице с различни имена ;
4.Удостоверение № 29 за идентичност на лице с различни имена;
5.Удостоверение за наследници № ..../............2007 год
6.Удостоверение за наследници № .../.............2007 год.
7.Удостоверение за наследници № 1/18.01.2007 год;
8.Удостоверение № ...../...........2007 год. От ОСЗГ-гр.Каолиново ;
9.Удостоверение № ...../............1994 год.от Земеделска Кооперация “Земя” – с.............;
10.Протокол за оземляване № .... / 06.09.1946 год;
11.Договор за покупко-продажба на земеделска земя № ............../..................1953 год;
12.Договор за покупко-продажба на земеделска земя № .............../.................53 год;
13.Договор за покупко-продажба на земеделска земя № .............../.................1953 год;
14.Нотариално заверени пълномощни от сънаследниците:
Приложение:
Препис от ИМ с доказателства за ответната страна.
15.02.2007 год. С уважение:.......................
гр.Нови пазар
Съвет:постарайте се да си набавите възможно повече писмени доказателства,свързани с въпросните земи.ОСЗГ-тата след последните промени в ЗСПЗЗ започнаха да оспорват предявените искове.
Аз на 20.03.2007 год.имам дело по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ.След делото ще ти оставя съобщение кое как е било.И на мен това дело ми е първо по ЗСПЗЗ и малко "ме е шубе".Ходих и се рових чак в Държавния Архив-Шумен и каквото можах изъкнах като писмени доказателства,които да ползвам по делото.
РАЙОНЕН СЪД
....................
ИСКОВА МОЛБА
ОТ:
Мл.адвокат .....................
в качеството на пълномощник и
процесуален представител на ...
съдебен адрес за призоваване:
...........................................
Против: ОСЗГ – гр.....................
Пр.основание:чл.11(2) ЗСПЗЗ
Уважаема Госпожо Председател,
Доверителят ми ................. е наследник на ................,бивш жител на с............,общ.............,обл..............., починал на 25.03.1966 год.Същият е притежавал и обработвал земеделски земи в землището на с........... с площ от .... декара до 1956 год.когато същите са включени в земеделските блокове на ТКЗС.
Тези земеделски земи не са възстановени на доверителят ми и останалите сънаследници по административен ред в съответствие с изискванията на чл.11,ал.1 от ЗСПЗЗ,тъй като от негова страна не са направени постъпки през Общинска служба “Земеделие и гори” – при Община гр............................ в законоустановения срок.
Предвид гореизложенето и на основание чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ ВИ МОЛЯ да ни призовете на съд с ответника и след като установите основателността на настоящия иск да постановите решение,с което да бъде признато спрямо Общинска служба “Земеделие и гори”-гр...................., обл............... правото на възстановяване на собствеността на наследниците на...............,бивш жител на с..............,общ....................,област.........,находящи се в землището на с.........,общ.................,обл.........................
МОЛЯ по делото ,ведно с представените писмени доказателства да бъдат допуснати до разпит двама свидетели при режим на довеждане за установяване на изложените в исковата молба твърдения.
МОЛЯ след влизане на решението в законна сила препис от същото да бъде изпратено на ОСЗГ – гр...........................
Ангажирам се в с.з при необходимост да представя и допълнителни писмени доказателства.
Доказателства:
1.Препис-извлечение от акт за смърт № ...........;
2.Препис-извлечение от акт зъ смърт №............;
3.Удостоверение № 14 за идентичност на лице с различни имена ;
4.Удостоверение № 29 за идентичност на лице с различни имена;
5.Удостоверение за наследници № ..../............2007 год
6.Удостоверение за наследници № .../.............2007 год.
7.Удостоверение за наследници № 1/18.01.2007 год;
8.Удостоверение № ...../...........2007 год. От ОСЗГ-гр.Каолиново ;
9.Удостоверение № ...../............1994 год.от Земеделска Кооперация “Земя” – с.............;
10.Протокол за оземляване № .... / 06.09.1946 год;
11.Договор за покупко-продажба на земеделска земя № ............../..................1953 год;
12.Договор за покупко-продажба на земеделска земя № .............../.................53 год;
13.Договор за покупко-продажба на земеделска земя № .............../.................1953 год;
14.Нотариално заверени пълномощни от сънаследниците:
Приложение:
Препис от ИМ с доказателства за ответната страна.
15.02.2007 год. С уважение:.......................
гр.Нови пазар
Съвет:постарайте се да си набавите възможно повече писмени доказателства,свързани с въпросните земи.ОСЗГ-тата след последните промени в ЗСПЗЗ започнаха да оспорват предявените искове.
Аз на 20.03.2007 год.имам дело по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ.След делото ще ти оставя съобщение кое как е било.И на мен това дело ми е първо по ЗСПЗЗ и малко "ме е шубе".Ходих и се рових чак в Държавния Архив-Шумен и каквото можах изъкнах като писмени доказателства,които да ползвам по делото.
- sarbijanac
- Активен потребител
Здравей колега, предложената ви примерна искова молба ще Ви свърши работа, но от практиката си Ви предлагам да се снабдите с удостоверение от "Общинска служба земеделие и гори" в района, в който се намират невъзстановените ви земи, от което да е видно, че претендираната за възстановяване зем.земя по реда на чл.11, ал.2 от ЗСПЗЗ не е била заявявана. Това удостоверение и разпита на свидетели, които да посочат местонахождението на нивите като местности, приблизителни размери и граници, от които ако не ги знаят се прилагат път, дере и нивата на някой, чието име знаете и че е от същото село ви вършат работа и са достатъчни за доказване на претенцията. Освен това, вероятно знаете, че вече почти няма реално възстановяване на зем.земя имам предвид в реални граници, тъй като земя няма или вашата земя е възстановена на някой друг, а ще ви бъде предложено обезщетение.
- adv.Angelova
- Нов потребител
adv.Angelova написа:Здравей колега, предложената ви примерна искова молба ще Ви свърши работа, но от практиката си Ви предлагам да се снабдите с удостоверение от "Общинска служба земеделие и гори" в района, в който се намират невъзстановените ви земи, от което да е видно, че претендираната за възстановяване зем.земя по реда на чл.11, ал.2 от ЗСПЗЗ не е била заявявана. Това удостоверение и разпита на свидетели, които да посочат местонахождението на нивите като местности, приблизителни размери и граници, от които ако не ги знаят се прилагат път, дере и нивата на някой, чието име знаете и че е от същото село ви вършат работа и са достатъчни за доказване на претенцията. Освен това, вероятно знаете, че вече почти няма реално възстановяване на зем.земя имам предвид в реални граници, тъй като земя няма или вашата земя е възстановена на някой друг, а ще ви бъде предложено обезщетение.
Въпросното удостоверение на мен също ми беше издадено.но от самата ОСЗГ ме предупредиха да си набавя възможно повече писмени доказателства,"понеже при тях нямало такива".И аз се постарах да подсигуря такива.
Що се отнася до свидетелите знаете,с последните промени в ЗСПЗЗ техните показания вече не са достатъчни за постановяване на съдебно решение,с което се възстановява правото на собственост.Необходими са и писмени доказателства.
С последните промени в ЗСПЗЗ се определи и един срок за предяваване на Иск по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ,а именно 13.05.2007 год.След тази дата това право се преклудира.Така ,че колегата който ще предявява иска следва да се съобрази с този срок.
Пак с последните промени в ЗСПЗЗ в производството се призовава и съответната община /не зная обаче в качеството на каква/.
Ще помоля колежката адв.Ангелова да сподели относно производството по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ-как протича ,каква позиция заемат обикновенно ОСЗГ и т.н....
- sarbijanac
- Активен потребител
kolegi OSZG ne se predstavlqvat z-to nqmat iuristiq no kato zainteresovana strana se prizovavat ob6tinite. sadiite dopuskat samo STE za tova dali imota e zemedelski, vkl. li e v TKZS ili v DFG
- brianna
- Младши потребител
без свидетелски показания
Колеги,
Внимавайте с новия текст на 11 (2), в който пише:
Писмени декларации и/или свидетелски показания не могат да бъдат основание за доказване на правото на собственост.
Внимавайте с новия текст на 11 (2), в който пише:
Писмени декларации и/или свидетелски показания не могат да бъдат основание за доказване на правото на собственост.
- leator
- Потребител
brianna написа:kolegi OSZG ne se predstavlqvat z-to nqmat iuristiq no kato zainteresovana strana se prizovavat ob6tinite. sadiite dopuskat samo STE za tova dali imota e zemedelski, vkl. li e v TKZS ili v DFG
Имам писмено доказателство,че въпросните земи са включени в ТКЗС през 1956 год.В ИМ не съм искал назначаване на експертиза.Следва ли да се назначава такава при наличие на писмени доказателства ?
- sarbijanac
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|