начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Проблеми на етажната собственост

Казуси за недвижими имоти

Проблеми на етажната собственост

Мнениеот melbi » 08 Фев 2007, 23:06

Имам следния казус, за който ще съм благодарна, ако получа мнение или съвет. Живея в пет етажна кооперация, строена преди 10 години и която няма асансьор. Един от съседите ми се е запалил по идеята да прокарваме асансьор. Нищо лошо в идеята, но трябва да е външен и за целта искат да отнемат част от моята тераса (която и без това е достатъчно малка и единствена). Това, което ми предлагат е да удължа терасата в посока противоположна на отнетото (но дори и така това, няма да ме ползва по същия начин, по който е сега, поради конструктивни особености). Търся юридическите аргументи, с които да откажа това и без друго скъпо начинание.
melbi
Нов потребител

Мнениеот kursant_amvr » 09 Фев 2007, 02:22

Юридическият аргумент е пределно прост:
това си е Вашата тераса и никой, няма право "да ви отнема част от нея" или да извършва каквито и да е действия, които пряко я засягат без Ваше изрично съгласие.

Решенията на общото събрание на кооперацията Ви, могат да засягат управлението само и единсвено на т.нар. "общи части" на сградата, НО НЕ И ВАШАТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, каквато е терасата на жилището Ви.

Общи части са: "земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване." - чл.
38 ЗС.

Ако мнозинстовто от съкооператорите ви в заседание на общото събрание (ОС), решат да инсталират асансьор, то нека си го инсталират, но без Вашето съгласие, ще трябва да измислят начин, който не засяга ВАШАТА собсвеност.

Според решението на ОС например, могат да Ви задължат да участвате в общите разходи за необходими ремонти или за подобрения (каквото е един асансьор) на общите части на сградата.

Но не съществува никакъв юридически механизъм , чрез който могат да Ви задължат да бъдат предприети каквито и да е конструктивни изменения спрямо ВАШЕТО си жилище !
kursant_amvr
Потребител

Назад към Имотни казуси