начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

разваляне на договор; издаване на изпълнителен лист

Казуси за недвижими имоти

разваляне на договор; издаване на изпълнителен лист

Мнениеот ddesi » 26 Яну 2007, 11:30

Здравейте!
Помогнете ми да избера една от двете възможности по моя казус или да създадем трета!
Случая е следния: Имам договор за аренда.Арендатора не изпълнява задължението си за плащане.
Моите цели са:1.Да получа вземането си; 2.Да разваля договора.
Ако използвам облекчената процедура на чл.242,ГПК и искам издаване на изпълнителен лист въз основа на извънсъдебно изпълнително основание и след като евентуално получа вземането си,договора ще е още в сила и на какво основание ще искакам разваляне- вече ще имам изпълнение -дори то да е принудително?
Ако искам разваляне на договора по чл.87,ЗЗД поради неизпълнение,като дам на длъжника подходящ срок за изпълнение с предупреждение , че след изтичането на срока ще смятам договора за развален, то тогава ще бъде ли договора извънсъдебно изпълнително основание и ще мога ли да използвам процедурата по чл.242,ГПК.По мое мнение вече не и щетрябва да търся обезщетение за вреди от неизпълнен договор(изпълнение+обезщет.за вреди от неизпълнение или разваляне+обезщет. за вреди от разваляне).
Ако пък започна исково производство за осъждане на арендатора , да заплати дължимото и едновременно с това искам разваляне на договора поради неизпълнение,ще загубя възможността по чл.242,ГПК и за едностранно извънсъдебно разваляне на договора.
В контекста на горепосоченото у мен възниква още един въпрос.Конкретния договор е за срок от 4 год. и приемам , че може да се развали извънсъдебно-с какво ще удостоверя развалянето и каква е процедурата за вписване?
За всяка насока, по който и да е въпрос - благодаря!
ddesi
Младши потребител

Мнениеот ostin » 26 Яну 2007, 13:46

Според Закона за арендата Арендодателят може да развали договора поради непращане на аренда за повече от 3 месеца. Според мен арендният договор много трудно може да мине за извън съдебно основание. Още повече че издаване на изп.лист по извън съдебно основание е уредено в чл.237 от ГПК. За договорите с нот.заверка на подписите това е буква "3" Но това е най малкия проблем. Арендното плащане по принцип е различно за всяка година. В парична сума при всички случаи е различно, защото зависи от пазарната цена на зърното. Може да се предположи, че има договори в които е отредено само плащане в зърно примерно по 10 кг. на дка, но паричната равностойност трябва да се доказва и никога не е твърда сума.А в натура мисля, че е безсмислено да се иска изпълнение. По мое мнениетрябва да заведете иск за разваляне на договора, поради факта, че е закъснял повече от 3 месеца с плащанията, да си поискате плащането+обезщетение за забава.
ostin
Потребител

Мнениеот ddesi » 26 Яну 2007, 17:42

В конкретния договор , арендното плащане е определено като твърда сума и не би следвало да може да се оспорва.
Благодаря за мнението!
ddesi
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Яну 2007, 12:45

Първо трябва да развалиш договора - чл. 27 и 28 от ЗАЗ с покана за доброволно плащане или писмо за разваляне. После да заведеш ч.гр. дело по чл. 237, б. "з" от ГПК за изпълнителен лист, като поканата ще ползваш за доказателство за неплащането. Вземането трябва да е изискуемо - да има дата на плащане.
Успех.
tedi_2
Потребител

Назад към Имотни казуси