начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Недобросъвестни съседи

Казуси за недвижими имоти

Недобросъвестни съседи

Мнениеот tijtijtij » 18 Дек 2006, 04:11

Здравейте,
Имам нужда от правна помощ. Живея на втория етаж отдясно. Поддържам апартамента си в безупречен вид. Последният ремонт, които правих беше през септември тази година,което включваше и боядисване на стени и тавани.За мои ужас обаче, банята на съседката от третия етаж по средата протече, в резултат на което се наводниха стената и таванът в хола ми. Разговарях със съседката, която обаче твърди, че проблемът е само в сифона на душ кабината и и, че това вече е поправено, но течът продължава.Съвсем естествено е, че банята и трябва да се разкърти и да се направи сериозен ремонт, но не съм убедена, че такъв ще бъде извършен, а холът ми продължава да се съсипва. Апартаментът ми е застрахован. Аз ще бъда обезщетена за въпросната щета, но работата в случая не е в парите ,а в хамалогията и разправията по един нов ремонт, който трябва да направя не по моя вина и желание. Въпросът ми към Вас е: Имам ли правно основание да осъдя съседката си, за да мога да я накарам да си оправи банята?

tij
tijtijtij
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 18 Дек 2006, 12:23

Според чл.50 от ЗЗД за вредите, причинени от каквито и да са вещи отговаря собственика им. Във Вашия случай, предполагам, че застрахователната компания ще осъди собственичката на въпросния апартамент. Това би трябвало да я накара да поправи банята си, за да не й се налага повече да ходи на съд. За Вас също е по-добър този вариант, защото един съдебен процес не е най-приятното изживяване.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот ostin » 18 Дек 2006, 13:28

въпреки, че съдебния процес е една хамалогия, най добре е да заведете иск за поправяне на вредите от наводнението. Само съдът може да задължи вашите недобросъвестни съседи да си направят ремонт в банята. Застраховятелят ще плати, но е по-важно съседите да спрат да ви наводняват.
ostin
Потребител

Мнениеот tijtijtij » 18 Дек 2006, 21:01

Застрахователната компания ще ми плати, но тя не води съдебни дела срещу виновника за нанесената щета. Аз съм питала компанията и отговорът и беше, че много рядко компанията води такива дела. В повечето случаи тя сама заплащата обезщетението. Затова проблемът ми е, че дори и да направя N-тия на брой ремонт, ако въпросната баня не се ремонтира, аз пак ще бъда потърпевша. Как да постъпя?
tijtijtij
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 19 Дек 2006, 12:35

В такъв случай им изпратете една нотариална покана, с която им дайте срок да извършат ремонта и ги предупредете, че иначе отивате на съд. Ако в определения, нормално необходим за такъв ремонт, срок те не го направят, заведете дело, но при всички положения си наемете адвокат. Без такъв няма да Ви е лесно.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот lilfi » 19 Дек 2006, 16:52

А искът на основание чл.97, ал.2 от ГПК във връзка с чл.51 от ЗС ли ще бъде?
lilfi
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 20 Дек 2006, 11:17

Не. Искът е осъдителен и материалното му основание е чл.50 ЗЗД - непозволено увреждане - за вредите, които са причинени, защото доколкото разбирам, течовете продължват.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот lilfi » 20 Дек 2006, 14:39

Благодаря!
lilfi
Нов потребител

Мнениеот tijtijtij » 21 Дек 2006, 00:51

Много ви благодаря!
tijtijtij
Нов потребител

Назад към Имотни казуси