Колеги, мъча се със следния казус :
В УПИ е построена двуетажна сграда, като всеки от етажите е на отделен собственик. Сградата е почти пред саморазпадане.
Въпросът е : ако утре сградата падне или бъде разрушена, какви ще са възможностите на собствениците на етажи.
Как според вас ще се извърши построяването на една нова сграда, при условие, че тя ще има параметрите на старата? Ако собственика на втория етаж саботира строежа и не иска да подпише строителните книжа, можели да се мине без неговото съгласие. ЗУТ иска неговото съгласие при ново застрояване , пристрояване и надстрояване. Според мен, ако новата сграда има застроената площ и етажността на старата, собственика на първия етаж би следвало да може да започне строежа сам. Но въпроса е може ли да се одобри проект само за първия етаж?
Считам, че този въпрос ще стои по-често през следващите години, когато започнат да срутват панелките, и бившите етажни собственици се хванат за гушите.
Какво мислите ?
- Дата и час: 10 Яну 2025, 19:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Премахване на стара сграда и строеж на нова
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Аз мисля, че ако сградата падне сама тогава съсобствеността върху нея естествено ще се прекрати.Ще остане евентуално тази върху земята.Тогава за ново строителство ще се иска съгласието и на двамата- чл. 183 от ЗУТ.
Ако сградата умишлено се разруши от единия съсобственик то той ще отговаря за деликт ,но пак няма да може да строи без разрешението на другия.
В най-интересната хипотеза когато сградата е съборена от общинета по реда на чл. 195 от ЗУТ ,а земята под нея е общинска /какъвто е случаят с панелките/ струва ми се чисто юридически обитателите ще трябва да пият по една студена вода.
Ако сградата умишлено се разруши от единия съсобственик то той ще отговаря за деликт ,но пак няма да може да строи без разрешението на другия.
В най-интересната хипотеза когато сградата е съборена от общинета по реда на чл. 195 от ЗУТ ,а земята под нея е общинска /какъвто е случаят с панелките/ струва ми се чисто юридически обитателите ще трябва да пият по една студена вода.
- georgi07
- Потребител
georgi07 написа:Аз мисля, че ако сградата падне сама тогава съсобствеността върху нея естествено ще се прекрати.Ще остане евентуално тази върху земята.Тогава за ново строителство ще се иска съгласието и на двамата- чл. 183 от ЗУТ.
Да не би да сте пропуснали чл.66, ал.2 от ЗС ?
- protekta
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|