начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Обявяване на предварителен ДГИ за окончателен от съда

Казуси за недвижими имоти

Обявяване на предварителен ДГИ за окончателен от съда

Мнениеот victor » 04 Ное 2006, 12:28

През 2000г. с баща ми сключихме договор за гледане и издръжка. С този договор той ми прехвърляше апартамента. Договорът беше внесен в съда, за да може съда да се произнесе по него и от предварителен да го обяви за окончателен. Но, баща ми почина преди да може да се яви в съда. Оттогава този договор се намира в съда. Мога ли да продължа и има ли давност. Благодаря на всички предварително!!!!!!!!!!!!
victor
Нов потребител

Мнениеот emily_79 » 04 Ное 2006, 12:56

Баща Ви има ли други наследници /преживяла съпруга, други синове или дъщери/?
Уточнете за какъв точно договор става дума - договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен във форма на нотариален акт или друг някакъв договор?
За какво точно е заведено делото и от кого?
emily_79
Младши потребител

Мнениеот victor » 04 Ное 2006, 13:10

Става дума за договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, подписан между нас и 2-ма свидетели. Делото е заведено от мен през 2000г. в СГС за да може съда да се произнесе по него и от предварителен да го обяви за окончателен.
victor
Нов потребител

Мнениеот emily_79 » 04 Ное 2006, 18:48

Според мен предварителният договор, който сте сключили, е обещание за прехвърляне на недвижим имот срещу задължението за издръжка и гледане. Предвид естеството на престацията "издръжка и гледане" предварителният договор не би могъл да се обяви за окончателен против волята на обещателя - собственик на имота, като последният бъде задължен да приема издръжка и гледане от другата страна. Мисля, че искът за обявяване на договора ви за окончателен не би бил уважен дори делото да бе разгледано преди смъртта на баща Ви.
В случай че баща Ви няма други наследници, то Вие сте негов единствен наследник по закон и следователно сте придобили собствеността върху имота по наследство.
emily_79
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 04 Ное 2006, 20:37

Договорът за издръжка и гледане ако не е в нотариална форма, а само с нотариална заверка има силата на предварителен договор
Маже да се иска от съда да го обяви за окончателен - въпрос на доказване
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот emily_79 » 05 Ное 2006, 13:06

karanedeff написа:Договорът за издръжка и гледане ако не е в нотариална форма, а само с нотариална заверка има силата на предварителен договор
Маже да се иска от съда да го обяви за окончателен - въпрос на доказване

Доколкото разбрах от Victor договорът е сключен през 2000 г., като през същата година е заведен и искът за обявяването му за окончателен. За да бъде обявен един предварителен договор за окончателен, то едната от страните трябва да е изпълнила изцяло дължимото от нея - в случая задължението за гледане и издръжка, което не се е реализирало в конкретния случай - най-малкото поради краткия срок.
От друга страна какво общо тук има нотариалната заверка на подписите? Единственото условие за действителността на един предварителен договор, касаещ бъдещото прехвърляне собствеността на недвижим имот, за което се изисква формата на нотариален акт, е той да бъде писмен. Дори и свидетелите, за които Victor твърди, че са присъствали при съставянето му, са без значение.
emily_79
Младши потребител

Мнениеот emily_79 » 05 Ное 2006, 13:29

Ако целта на нотариалната заверка на подписите е единствено да гарантира достоверна дата, то това успешно би могло да се постигне и то при съществено по-ниска нотариална такса с отделно нотариално производство - удостоверяване на дата върху частен писмен документ!
emily_79
Младши потребител

Мнениеот enigma » 05 Ное 2006, 21:00

Като човекът е починал, какъв окончателен договор за гледане и издръжка ще сключвате - ще гледате сам себе си ли, като негов наследник?

Зарежи я тая работа, окончателния договор би бил без предмет и оттук нищожен, никой съд няма да ти уважи искането.
enigma
Потребител

Назад към Имотни казуси