начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

преустройство

Казуси за недвижими имоти

преустройство

Мнениеот shine » 01 Ное 2006, 16:47

Здравейте, колеги!
Отдавна чета вашите мнения в сайта и много ме кефите. От известно време ме тормози отговора на един такъв въпрос - когато в построена сграда е извършено преустройство и имотът е предложен за обезпечение по банков кредит например, а клиентите нямат документи за преустройството, има ли рискове за банката при приемането му за обезпечение и въобще как е юридически издържано да се опише в ипотеката, ако въобще се направи тя - преди преустройството или така, както е след преустройството, но за което няма документи, а е ясно - че са необходими.
Ако имате мнение, ще се радвам да го чуя.
Сигурна съм, че и при Вас изобилстват подобни казуси, които естествено могат да бъдат доста усложнени - прим. частично преустройство на сградата - част от първи и част от втори етаж, пак без документи за това, с което се обособява един общ производствен цикъл; етаж от такава сграда с помещения на него, които са обединени, т. е. общият им брой е намален или преградени, т. е. общият им брой е увеличен и пр.
shine
Младши потребител

Re: преустройство

Мнениеот dolly » 01 Ное 2006, 19:55

shine написа:Здравейте, колеги!
Отдавна чета вашите мнения в сайта и много ме кефите. От известно време ме тормози отговора на един такъв въпрос - когато в построена сграда е извършено преустройство и имотът е предложен за обезпечение по банков кредит например, а клиентите нямат документи за преустройството, има ли рискове за банката при приемането му за обезпечение и въобще как е юридически издържано да се опише в ипотеката, ако въобще се направи тя - преди преустройството или така, както е след преустройството, но за което няма документи, а е ясно - че са необходими.
Ако имате мнение, ще се радвам да го чуя.
Сигурна съм, че и при Вас изобилстват подобни казуси, които естествено могат да бъдат доста усложнени - прим. частично преустройство на сградата - част от първи и част от втори етаж, пак без документи за това, с което се обособява един общ производствен цикъл; етаж от такава сграда с помещения на него, които са обединени, т. е. общият им брой е намален или преградени, т. е. общият им брой е увеличен и пр.

Kolega..pitai napravo notariousa dali ste vpishe ipoteka varhu nezakonen stroej? Ako ti kaje- ne, vpisvai varhu tova koeto e uzakoneno....riskat si e tvoi i na klienta.To vav vaprosat ti se sadarja i otgovora....Malko se samnqvam, che bankata kato prati hora na ogled i posle sravni rezultata s notarialniq akt ste otpusne kredit, ama to bankata si reshava....po- tochno juristite na bankata. Ot proba glava ne boli, napravo moje da izgori obache.
dolly
Младши потребител

Мнениеот shine » 02 Ное 2006, 10:44

лошото е, че за да се изповяда ипотека върху имот с извършеното без документи преустройство, от гледна точка на т. нар. "правна сигурност", наистина ще трябват такива документи, така че, все си мисля, че, ако се посочи само ЗП и РЗП на сградата, т. е. без да се описва нейното предназначение и помещения, ще е най - удачният вариант, ако въобще има такъв. Още повече, ако клиентът има намерение да придвижва процедура по узаконяване, но и да не предвижда - какво, нима пък банката или съдия - изпълнител няма да може да продаде имота и да влезе във владението му новия собственик. Единственото, което все още ме кара да се застъпя категорично по тази позиция е, ако в нотариалния акт за собственост имотът е описан с предназначението на сградата, а не като сграда, и помещенията в нея, преди незаконното преустройстви, а ипотеката се направи по посочения начин, дали няма да изгърми банката по чл. 170 от ЗЗД. Леле, много задълбах, но си мисля, че си е интересен и често срещан случай - дори и не при учредяване на ипотека само, а ако някой си иска да си купи такъв имот
shine
Младши потребител

Назад към Имотни казуси