Здравейте колеги,
Чл.9а ЗН и Тълкувателно решение № 1 от 04.11.1998 г. по тълк. гр. д. № 1/98 г., ОСГК, докладчик съдията Бранислава Павлова
изясняват кой е последващ съпруг и кои наследяват. Интересува ме вашето мнение в следната конкретна хипотеза.
Наследодател "А" - починал , оставил съруга (последваща) "Б" и едно общо дете "В". Съпругата от своя страна е починала преди възстановяването на имотите и е оставила освен общото с наследодателя дете "В" още едно дете от неин първи брак - "С"
Според Тълкувателното решение " чл. 9а ЗН ще намери приложение при следните кумулативни предпоставки: 1. Гражданският брак да е сключен след одържавяването на имотите или включването им в ТКЗС и други селскостопански организации. 2. Съпругът да е преживял съпруга-собственик. 3. От брака да няма родени или осиновени деца. 4. Последващият съпруг да е починал преди възстановяването на собствеността. "
Въпросът ми е :
В случая има родени деца. Това означава ли, че чл.9а не се прилага и частта на последващия съпруг ще бъде наследена от всички негови наследници , в това число детето му от първия брак или наследници на полагащата му се ид.ч. от конкретните имоти ще бъдат само общите му деца с починалия наследодател.
- Дата и час: 10 Яну 2025, 19:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
последващ съпруг 9а ЗН
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Според мен детето С също наследява от майка си дял от имотите на втория и съпруг. Казано е в чл. 9а, че наследниците на последващ съпруг не наследяват, когато еди-какво си; не е казано, че когато не е еди-какво си, наследяват само онези наследници на последващия съпруг, които в същото време са наследници и на "главния" наследодател.
Т.е. за вашия случай би трябвало да си важат общите правила.
Т.е. за вашия случай би трябвало да си важат общите правила.
-
portokal - Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|