Здравейте!
На юридическо лице е учредено право на строеж върху имот-частна общинска собственост. Правото на строеж все още не е реализирано. Има ли пречка то да бъде прехвърлено на друго юридическо лице и ако да-къде го пише това чудо?
Ровичкам се из ЗОС, пускам търсачки...... и не мога да видя забрана или да са уредени някакви последици от подобно прехвърляне.
А някакъв адвокат е казал, че не може. Възможно е и да е прав, но аз просто не мога да намеря къде е уредено.
Дано да не е прекалено тъп този въпрос.... тези дни направо не мога да мисля.
- Дата и час: 10 Яну 2025, 19:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разпореждане с право на строеж върху общински имот
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Вашият казус се разрешава по два закона:
Правото на строеж се учредява по реда на чл.37 и сл. от Закона за общинската собственост. Трябва да Ви предоставят Договор за учредяване право на строеж. В него предполагам, че е записано в какъв срок трябва да бъде извършен строежа.
От друга страна чл.153 от ЗУТ определя сроковете за реализиране на учредено право на строеж. Ако не е погасено, то може да бъде предмет на прехвърлителна сделка по реда на чл.181 ал.1 от ЗУТ.
Правото на строеж се учредява по реда на чл.37 и сл. от Закона за общинската собственост. Трябва да Ви предоставят Договор за учредяване право на строеж. В него предполагам, че е записано в какъв срок трябва да бъде извършен строежа.
От друга страна чл.153 от ЗУТ определя сроковете за реализиране на учредено право на строеж. Ако не е погасено, то може да бъде предмет на прехвърлителна сделка по реда на чл.181 ал.1 от ЗУТ.
- evgo
- Младши потребител
Благодаря!
Имам договора, сключен с общината и вписан в Службата по вписванията. Срокът не е изтекъл, правото на строеж не е погасено.....
В самия договор няма забрана за прехвърляне ....
Защо този адвокат е решил, че не може да се прехвърли.... идея нямам.
В случая има една малка особеност-става дума за преобразуване по реда на ТЗ-отделяне чрез учредяване на ново дружество. Новоучреденото дружество ще придобие правото на строеж в следствие на преобразуването, с плана за преобразуване, а не с правна сделка, но все пак-не виждам каква причина може да се изтъкне против възможността правото да се прехвърли на новоучреденото дружество....
(Знам, че след вписването на преобразуването, следва да се извърши вписване и по реда на чл. 263и, ал.6 от ТЗ, но не това е проблемът.)
Имам договора, сключен с общината и вписан в Службата по вписванията. Срокът не е изтекъл, правото на строеж не е погасено.....
В самия договор няма забрана за прехвърляне ....
Защо този адвокат е решил, че не може да се прехвърли.... идея нямам.
В случая има една малка особеност-става дума за преобразуване по реда на ТЗ-отделяне чрез учредяване на ново дружество. Новоучреденото дружество ще придобие правото на строеж в следствие на преобразуването, с плана за преобразуване, а не с правна сделка, но все пак-не виждам каква причина може да се изтъкне против възможността правото да се прехвърли на новоучреденото дружество....
(Знам, че след вписването на преобразуването, следва да се извърши вписване и по реда на чл. 263и, ал.6 от ТЗ, но не това е проблемът.)
-
ocean - Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|