начало

Търси се граждански съдия за член на КАК Търси се граждански съдия за член на КАК

Наследявам ли майка си?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследявам ли майка си?

Мнениеот hmilev » 11 Авг 2014, 19:59

Наследявам ли майка си?

Здравейте,

Имам следния въпрос: майка ми се омъжи повторно.От втория си брак няма деца.Почина преди съпруга си.
Съпругът и почина след нея. Има наследник брат.
Въпросът ми е аз наследявам ли дял от имота, като не съм негов син и не съм осиновен и майка ми е починала преди съруга от втория брак.
Брат му ми каза, че след като починала майка ми , втория и съпруг я наследил и след смъртта му той(брата) бил единствения наследник на имота и аз нямам нищо. Вярно ли е?
Ако някой знае, моля да ми каже.
Благодаря предварително.
hmilev
Нов потребител

Re: Наследявам ли майка си?

Мнениеот REVOLUTION » 11 Авг 2014, 20:31

След смъртта на майка Ви , Вие и преживелия съпруг я наследявате като всеки има по 1/2 част от имуществото й.
След смъртта на преживелия съпруг , неговата 1/2 се наследява от наследниците му по закон , в случая брат.
Ако обаче имотът, за който става дума е бил изцяло собственост на съпруга , то в случая разбира се Вие не наследявате нищо.
С документите направете консултация при адвокат.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Авг 2014, 21:25

REVOLUTION написа:След смъртта на майка Ви , Вие и преживелия съпруг я наследявате като всеки има по 1/2 част от имуществото й.
След смъртта на преживелия съпруг , неговата 1/2 се наследява от наследниците му по закон , в случая брат.
Ако обаче имотът, за който става дума е бил изцяло собственост на съпруга , то в случая разбира се Вие не наследявате нищо.

Ако майка му беше починала след съпруга си, тогава работата щеше да е друга. Щеше да дели с брата на съпруга имота.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Авг 2014, 07:15

ilian_todorov написа:
REVOLUTION написа:След смъртта на майка Ви , Вие и преживелия съпруг я наследявате като всеки има по 1/2 част от имуществото й.

Ако майка му беше починала след съпруга си, тогава работата щеше да е друга. Щеше да дели с брата на съпруга имота.

Така е.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nikol52100 » 13 Авг 2014, 09:55

Ако имотът е придобит по време на брака между майка Ви и втория й съпруг, то когато тя почива, Вие наследявате 1/4 от този имот. Когато почива и съпругът, брат му наследява неговите 3/4 от имота.
Ако обаче имотът е бил собственост само на съпруга на майка Ви /придобит преди брака или по наследство, дарение/, тогава не наследявате нищо. Както колегата по-горе Ви посъветва, консултирайте се с адвокат.
nikol52100
Потребител

Мнениеот eurolinker » 13 Авг 2014, 12:16

nikol52100 написа:Ако имотът е придобит по време на брака между майка Ви и втория й съпруг, то когато тя почива, Вие наследявате 1/4 от този имот. Когато почива и съпругът, брат му наследява неговите 3/4 от имота. Противоречи на чл. 9 ал. 1 ЗН.
Ако обаче имотът е бил собственост само на съпруга на майка Ви /придобит преди брака или по наследство, дарение/, тогава не наследявате нищо. Както колегата по-горе Ви посъветва, консултирайте се с адвокат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 13 Авг 2014, 12:33

eurolinker написа:
nikol52100 написа:Ако имотът е придобит по време на брака между майка Ви и втория й съпруг, то когато тя почива, Вие наследявате 1/4 от този имот. Когато почива и съпругът, брат му наследява неговите 3/4 от имота. Противоречи на чл. 9 ал. 1 ЗН.

Колега, ако имотът е в режим на СИО, при смърт на единия съпруг, той се дели на две, ½ е собственост на преживелия съпруг. Другата ½, която е била собственост на наследодателя, се наследява от преживелия съпруг и децата в равни части /по арг. от чл.9, ал.1 ЗН/, т.е. в случая на питащия/ата- по ¼ за детето и ¼ за съпруга.
nikol52100
Потребител

Мнениеот eurolinker » 13 Авг 2014, 17:25

Другата ½, която е била собственост на наследодателя...
:shock:
nikol52100, бъркате (в хипотезата когато вещта е придобита в режим на общност). Вижте и коментара на колегата REVOLUTION.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 16 Авг 2014, 13:01

eurolinker, не бъркам. Мнението ми не се различава от това на колегата REVOLUTION. Забележете:

При СИО нейното имущество е 1/2 от имота, така 1/2 от нейната 1/2 ид. част от имота е равна на 1/4 от целия имот. Синът наследява 1/2 от половината имот, което е 1/4 от целия, а съпругът наследява също 1/2 от нейната половина, което е 1/4 от целия имот, но той има и своята 1/2=2/4, т.е съпругът има 3/4, синът има 1/4. Дано сте разбрал/а, колега, чиста математика.
nikol52100
Потребител

Мнениеот eurolinker » 17 Авг 2014, 14:17

Да, сега разбрах какво сте имали предвид.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси