- Дата и час: 30 Ное 2024, 12:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възбрана върху социални помощи
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Възбрана върху социални помощи
Здравейте! Родителите ми получават помощ за социална интеграция, по банков път. Помощите са по около 25лв на човек на месец. Тези банкови сметки бяха запорирани от ЧСИ. Прочетох, че ЧСИ няма право да запорира социални помощи. Какво трябва да направя за да вдигнат възбраната върху банковите им сметки и да си получават интеграционните домабви които са им нужни за лекарствата? Да отида първо в Социални грижи и да искам документ, че по върпосните сметки им превеждат интеграционните добавки и после да отида при ЧСИ или реда е друг? благодаря ви!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Re: Възбрана върху социални помощи
Говорете първо с ЧСИ. По информацията, която давате, не става ясно за какво е задължението, по което е образувано изпълнителното дело и се правят удръжките. (Има случаи, в които обезпечени кредитори могат да искат запор И на вземания по социални плащания, с изключение на вземания за издръжка, които са несеквестируеми).
След това идете в "Социални грижи" и вземете удостоверение, че по тези сметки се привеждат именно сумите за т.нар. "интеграционни добавки".
След това идете в "Социални грижи" и вземете удостоверение, че по тези сметки се привеждат именно сумите за т.нар. "интеграционни добавки".
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Задължението е към Джет Кредит. Брат ми се е възползвал от собствените си родители, завел е майка ми в областния град и тя е изтеглила на нейно име кредит за него, който той не изплащал, а ги уверявал, че изплаща, докато ес стигна до тук. Значи първо да отида при ЧСИ и да уведомя, че сметката която е запорирана е сметка от Социални грижи по която и превеждат интеграционните добавки?!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Няма ли, кой да ми даде съвет? Има ли право ЧСИ да прави запор на банковата сметка по която превеждат интеграционните добавки или не? Да ходя ли за удостоверение в Социални грижи и да го представя на ЧСИ или няма смисъл? Задължението е към Джет Кредит. Благодаря!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
borovinka написа:Говорете първо с ЧСИ. По информацията, която давате, не става ясно за какво е задължението, по което е образувано изпълнителното дело и се правят удръжките. (Има случаи, в които обезпечени кредитори могат да искат запор И на вземания по социални плащания, с изключение на вземания за издръжка, които са несеквестируеми - не ви касае!).
Вие на това липса на отговор ли казвате? Защото си е съвсем правилен.
- Гост.
- Старши потребител
Така или иначе нищо не разбрах. Да се занимавам ли с това изобщо или няма смисъл? Има ли право ЧСИ да запорира сметка по която се превеждат единствено Ингерационни добавки на инвалид или няма? ДА има право или НЕ няма право?! Законите май са само за адвокати, съдии и прокурори. Обикновения човек винаги е губещ.
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Е, кой е виновен, че не разбирате?
"Плащайте"- това като да е най-желаният от вас отговор. След като не разбирате елементарни действия да извършите, като не искате да говорите със СИ, като не искате да се занимавате- платете дълга, защо изобщо пускате въпрос тук?
Понякога се дразня, както сега, - казва се какво да направите, при това безвъзмездно, за да опазите социалните помощи( щото са си такива) ама не- законите били само за богопомазани. Прави опит някой да ви помаже, ама полза никаква.
Ако очаквате да се смели защо са несеквестируеми- посетете адвокат.
п.п. И ако все пак сте проумял нещо, когато отидете при СИ, с бумажката от ДСП, за да обясните случилото се- не ви препоръчвам да се карате. Последния е наложил запор върху вземанията в банкова сметка, но той не е врачка, че да знае с какъв произход са парите там.
Иска се минимум усилие от ваша страна, за да изплувате от тинята, където сами сте се насадили!
mitkoiliev75 написа: Законите май са само за адвокати, съдии и прокурори. Обикновения човек винаги е губещ.
"Плащайте"- това като да е най-желаният от вас отговор. След като не разбирате елементарни действия да извършите, като не искате да говорите със СИ, като не искате да се занимавате- платете дълга, защо изобщо пускате въпрос тук?
Понякога се дразня, както сега, - казва се какво да направите, при това безвъзмездно, за да опазите социалните помощи( щото са си такива) ама не- законите били само за богопомазани. Прави опит някой да ви помаже, ама полза никаква.
Ако очаквате да се смели защо са несеквестируеми- посетете адвокат.
п.п. И ако все пак сте проумял нещо, когато отидете при СИ, с бумажката от ДСП, за да обясните случилото се- не ви препоръчвам да се карате. Последния е наложил запор върху вземанията в банкова сметка, но той не е врачка, че да знае с какъв произход са парите там.
Иска се минимум усилие от ваша страна, за да изплувате от тинята, където сами сте се насадили!
- Гост.
- Старши потребител
Извинявайте ако съм ви обидил! Явно звучи грубо тове, което съм написал. Просто вече съм доста изнервен. Извинявам се! Благодаря Ви за отговорите и напътствията! Утре ще ида първо в Агенция Социално Подпомагане, ще поискам Удостоверение че по банковата карта се превеждат Интеграционни добавки за инвалидност. После ще отида при ЧСИ и ще покажа Удостоверението и ще помоля за снемане възбраната, а вече каквото стане. Благодаря ви! Лека вечер!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Здравейте! Ходих на 23 януари в кантората на ЧСИ със бележка от Агенция Социално подпомагане, пусанах молба, да вдигнат запора върху картата по която превеждат интеграционните добавки на майка ми и казаха, че ще премахнат запора, но все още като пробвам с картата на някой банкомат изписва - Картата е временно забранена. Дали все още не е вдигнат запора върху картата или трябва да отида в Булбанк за да я активират отново? Благодаря!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Посетете офис на банката, издала картата, и си направете справка е ли са получили съобщение за заличаване на наложения запор, защото проблемът може да е двустранен- ЧСИ да е позакъснял с изпращането му, или пък централата на банката да не са го свели до знанието на съответния клон.
Бавно се случват тези неща, но търпението ви ще бъде възнаградено.
п.п. Ако нямате пълномощно от картодържателите( титуляри на банковата сметка)- банката ще ви откаже информация.
Бавно се случват тези неща, но търпението ви ще бъде възнаградено.
п.п. Ако нямате пълномощно от картодържателите( титуляри на банковата сметка)- банката ще ви откаже информация.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви! Утре ще идем до банката. Лека вечер!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Зачетох се в темичката понеже ми е интересна и съм имал същия проблем.
Проследих много внимателно въпросите и отговорите и забелязах нещо интересно.
Имаме от една страна стреснат човек,който задава въпроса си,от пръв поглед си личи ,че същия хабер си няма от право,от друга страна имаме форумци-юристи,които отговарят но завоалирано,неясно за обикновения човек в повечето случаи.Отговарящите по някое време започват да се чудят как така лаика не ги разбира.Видите ли,те си правят труда да му отговорят и то безплатно,обаче той не може да ги разбере.
Дами и Господа,отговарящи тук:
първо Ви благодаря,......много пъти сте ми били полезни,но моля Ви,имайте пред вид,че повечето случаи,задаващия въпроса хабер си няма от право .Нормално е ако някой иска да му помогне и отговори да го направи по начин по който задаващия въпроса, да го разбере(просто,точно и ясно).
Имаме от една страна стреснат човек,който задава въпроса си,от пръв поглед си личи ,че същия хабер си няма от право,от друга страна имаме форумци-юристи,които отговарят но завоалирано,неясно за обикновения човек в повечето случаи.Отговарящите по някое време започват да се чудят как така лаика не ги разбира.Видите ли,те си правят труда да му отговорят и то безплатно,обаче той не може да ги разбере.
първо Ви благодаря,......много пъти сте ми били полезни,но моля Ви,имайте пред вид,че повечето случаи,задаващия въпроса хабер си няма от право .Нормално е ако някой иска да му помогне и отговори да го направи по начин по който задаващия въпроса, да го разбере(просто,точно и ясно).
- haleev
- Младши потребител
haleev написа:Зачетох се в темичката понеже ми е интересна и съм имал същия проблем.
haleev, кое от
borovinka написа:Говорете първо с ЧСИ.
borovinka написа:След това идете в "Социални грижи" и вземете удостоверение, че по тези сметки се привеждат именно сумите за т.нар. "интеграционни добавки".
е неясно, завоалирано и неразбираемо?
Български език се учи в училище /доколкото помня, а предполагам и все още/. Съжалявам, ако на някой не са му ясно толкова сложни думи като "удостоверение" например ... Кое му е неясното на обяснението да отиде в социални грижи за удостоверение и после при съдебния изпълнител, на който човешки да обясни за какво става дума? Може би трябваше да се отговори точно и ясно на зададения въпрос: "Има ли право да запорира?" - с "да" или "не", та да "разбере" питащият прекрасно как да си реши проблема?
- inspectora
- Активен потребител
Типичен разговор между длъжник на "Джет кредит" ("БНП Париба Парсънъл Файнънс") и служител от кантора на ЧСИ:
-Алоу, обхааждам за запора на децките...
-Какъв запор на детските, госпожо?!...
-Ами хакнали сте ми дебхитната кхарта и неам пхаари за ядене, децата гхлаадни...
-Искате да кажете, че сме Ви запорирали банковата сметка, по която си получавате детските надбавки, така ли?
-Да, тхоочно тхака!
-Добре, извадете си удостоверение от Агенцията за социално подпомагане, че по тази сметка си получавате детските, и напишете една молба за вдигане на запора, донесете ги в кантората и ще ви вдигнем запора. А как смятате да погасявате задълженията си?
-Ааа, аз пхаари немам, безраааботна сам, ако наамеря някаква рхабота, ще плащам по 10-20 лв. на месец...
-Ама как по 20 лева, задължението Ви е над 5000 лв, това няма да покрива дори и лихвите!
-Е, кхакво да направим, да отхидем да крааадем ли? Да рховим по кофите за бооклук ли? На, еелате ми зеемете деецата, немам дхруго...
-Алоу, обхааждам за запора на децките...
-Какъв запор на детските, госпожо?!...
-Ами хакнали сте ми дебхитната кхарта и неам пхаари за ядене, децата гхлаадни...
-Искате да кажете, че сме Ви запорирали банковата сметка, по която си получавате детските надбавки, така ли?
-Да, тхоочно тхака!
-Добре, извадете си удостоверение от Агенцията за социално подпомагане, че по тази сметка си получавате детските, и напишете една молба за вдигане на запора, донесете ги в кантората и ще ви вдигнем запора. А как смятате да погасявате задълженията си?
-Ааа, аз пхаари немам, безраааботна сам, ако наамеря някаква рхабота, ще плащам по 10-20 лв. на месец...
-Ама как по 20 лева, задължението Ви е над 5000 лв, това няма да покрива дори и лихвите!
-Е, кхакво да направим, да отхидем да крааадем ли? Да рховим по кофите за бооклук ли? На, еелате ми зеемете деецата, немам дхруго...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Значи ,според мен,много е важно за питащия,че според закона за интеграция на хората с увреждания чл.45,ЧСИ не може да налага запор върху интегрционите добавки изплащани по този закон(с някои изключения,които не засягат питащия в случая).Много е важно питащия да знае ,че няма как ЧСИ да разбере тези парички в сметката му от какво саи от къде са... и затова питащия като заинтересована страна,трябва да отиде да обясни на ЧСИ от къде са тези парички в сметката му,естествено и да докаже от къде са,в случая с удостоверение от социално подпомагане.
Уважаеми,исках да ви обърна внимание,че за да се обясни на обикновения човек нещо за вас много елементарно просто и логично,защото се занимавате с това,но за него много неразбираемо и сложно, защото за първи път се сблъсква,та за да се обясни така ,че лаика да разбере трябва да се слезе на неговото ниво,да му се обясни с думи прости,ако трябва и с примери,това е изкуство,до някъде.
Извинявам се че си позволих да ви поучавам,но мисля че много е полезно за юристите и не само за тях.Полезно е за всички които работят с клиенти.
Уважаеми,исках да ви обърна внимание,че за да се обясни на обикновения човек нещо за вас много елементарно просто и логично,защото се занимавате с това,но за него много неразбираемо и сложно, защото за първи път се сблъсква,та за да се обясни така ,че лаика да разбере трябва да се слезе на неговото ниво,да му се обясни с думи прости,ако трябва и с примери,това е изкуство,до някъде.
Извинявам се че си позволих да ви поучавам,но мисля че много е полезно за юристите и не само за тях.Полезно е за всички които работят с клиенти.
- haleev
- Младши потребител
Леле, изумена съм каква дискусия се е породила от простичкото ми мнение, изказано в желанието да помогна на един непознат за мен човек да се разбере с ЧСИ и да му вдигнат запора на сметките, по които получава социални помощи. Съжалявам, ако съм се изразила неясно, за мен "по-простичко" и "смелено" от това не мога да го представя - все пак идеята е човекът да се насочи горе-долу какво да каже пред ЧСИ и пред "Социалните", за да му издадат съответната "бележка" - за него, която в правото се нарича "удостоверение" и да я представи пред частния съдебен изпълнител, за да му заличи този така страшен "Запор".
Г-н haleev, мисля че все пак форумът е място, където обикновените хора търсят бърз и безплатен съвет от юристи, които са така добри да отделят от личното си време, за да дадат съвет на питащ, да го насочат или в най-общия случай поне да го ориентират към кого да се обърне или какви документи (респ. данни, информация и т.н.) да събере, за да се разреши проблемът му. И в този ред на мисли, обикновеният човек, търсещ отговор в обикновен форум, трябва поне малко да е запознат с правния характер на това, което пита - в противен случай не само юристът, но и самият Папа със свитата си от съветници не може да му даде отговор и да му разясни достатъчно това, което пита. Сиреч, "ако не знаеш какво търсиш, даже и да го намериш, няма да разбереш, че си го намерил".
Ако някой няма нужните минимални правни знания, за да разбере дадения му отговор на това, което така или иначе пита, значи или питащият не е за тук (разбирайте форума), а следва да посети адвокат, който да му види документите и да го насочи, или просто отговорът му не може да бъде сбит до едно простичко и ясно едносрично "Да" или "Не". Просто защото в правната материя категоричните "Да" и "Не" са твърде рядко срещани, да не кажа изцяло липсващи.
Оценявайте все пак факта, че тук пишещите колеги юристи не са длъжни "да падат на нивото на питащите" - по обясними причини нивото на някои единици от тях не е в такова завидно положение, че хора с претенции за знания и опит да се домогват да "падат" до него. Още повече имайте предвид, че никой от "отговарящите" не е задължен да дава отговор, пък още по-малко и да се мотивира защо същия бил "разбираем" или "неразбираем" за питащия. По-скоро би трябвало да важи обратния вариант - питащите да се изяснят какво искат и за какво точно ще питат, а едва след това да задават въпросите си.
Г-н haleev, мисля че все пак форумът е място, където обикновените хора търсят бърз и безплатен съвет от юристи, които са така добри да отделят от личното си време, за да дадат съвет на питащ, да го насочат или в най-общия случай поне да го ориентират към кого да се обърне или какви документи (респ. данни, информация и т.н.) да събере, за да се разреши проблемът му. И в този ред на мисли, обикновеният човек, търсещ отговор в обикновен форум, трябва поне малко да е запознат с правния характер на това, което пита - в противен случай не само юристът, но и самият Папа със свитата си от съветници не може да му даде отговор и да му разясни достатъчно това, което пита. Сиреч, "ако не знаеш какво търсиш, даже и да го намериш, няма да разбереш, че си го намерил".
Ако някой няма нужните минимални правни знания, за да разбере дадения му отговор на това, което така или иначе пита, значи или питащият не е за тук (разбирайте форума), а следва да посети адвокат, който да му види документите и да го насочи, или просто отговорът му не може да бъде сбит до едно простичко и ясно едносрично "Да" или "Не". Просто защото в правната материя категоричните "Да" и "Не" са твърде рядко срещани, да не кажа изцяло липсващи.
Оценявайте все пак факта, че тук пишещите колеги юристи не са длъжни "да падат на нивото на питащите" - по обясними причини нивото на някои единици от тях не е в такова завидно положение, че хора с претенции за знания и опит да се домогват да "падат" до него. Още повече имайте предвид, че никой от "отговарящите" не е задължен да дава отговор, пък още по-малко и да се мотивира защо същия бил "разбираем" или "неразбираем" за питащия. По-скоро би трябвало да важи обратния вариант - питащите да се изяснят какво искат и за какво точно ще питат, а едва след това да задават въпросите си.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka,съгласен съм с вас до някъде.....много сте ми интересни обаче някои юристи ,които ,,напомняте'',че вашите отговори струват пари.Да, вярно е,вие сте вложили много във вашето образование и е нормално да си цените труда.Но,да не забравяме ,че не всичко е пари...в едно общество е нормално, някой който знае ако реши да сподели нещо на някой който не знае,...в дадена ситуация...не казвам,че знаещия е длъжен....
питащия тук във форума не задължава никой да му отговаря,ако някой има доброто желание да му отговори,то в това няма нищо лошо...исках да обърна внимание,че този който отговаря е добре да го направи по разбираем начин...не е чак толкова сложно...пък и на отговарящия винаги ще му се наложи и в реалната практика да отговори,слизайки на нивото на клиента си...ако се замислите и на вас ви се налага да питате някого за нещо,независимо какво,ще ви е приятно ли някой да ви натяква,че отговора му струва пари....
питащия тук във форума не задължава никой да му отговаря,ако някой има доброто желание да му отговори,то в това няма нищо лошо...исках да обърна внимание,че този който отговаря е добре да го направи по разбираем начин...не е чак толкова сложно...пък и на отговарящия винаги ще му се наложи и в реалната практика да отговори,слизайки на нивото на клиента си...ако се замислите и на вас ви се налага да питате някого за нещо,независимо какво,ще ви е приятно ли някой да ви натяква,че отговора му струва пари....
- haleev
- Младши потребител
Съжалявам, че пак възраждам стара тема.
Съгласна съм с вас, Халеев. Посочете ми обаче кое от първия ми пост към питащия е било неясното и неправилното, за кое съм поискала пари, за да го кажа и къде въобще съм намекнала, че за съвети във форум искаме пари?
Идеята ми беше, че питащият, ако съвсем не знае с какво се занимава, е добре да не пише из форумите, а да потърси личен контакт с юрист, който да го ориентира и да му помогне. Във форум има риск да се обърка, колкото и смлян и елементарен отговор да му се даде.
Съгласна съм с вас, Халеев. Посочете ми обаче кое от първия ми пост към питащия е било неясното и неправилното, за кое съм поискала пари, за да го кажа и къде въобще съм намекнала, че за съвети във форум искаме пари?
Идеята ми беше, че питащият, ако съвсем не знае с какво се занимава, е добре да не пише из форумите, а да потърси личен контакт с юрист, който да го ориентира и да му помогне. Във форум има риск да се обърка, колкото и смлян и елементарен отговор да му се даде.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Съжалявам, че пак възраждам стара тема.
Аз също винаги препоръчвам среща с адвокат (не работя като такъв и нямам реално някаква полза от това), защото в повечето случаи има дребни подробности, които питащите не ги посочват и може съвсем несъзнателно да ги подведем.
Няма нищо страшно и лошо в това да ги съветваме за лични срещи с адвокати/юристи не се дразнете на Халеев.
- soniia
- Младши потребител
Не слушайте адвокати,а препатили.Не си губете времето с бележки от соц. грижи,а отидете в банката и вдигнете луд скандал!!! Незнанието на ГПК не е оправдание.Щом запорират,да четат!!! Ако имате електронно банкиране ще видите,че на банката е много ясно кой превежда жалките интеграционни!!! Имат право да откажат запор! Заплаших ги,че ако продължават да играят комбина със ЧСИ ще плащат после сами масрафа,защото хитрите съдии си имат фонд за проф. грешки.Хитро нали.Щом и без това правят вноски,що да не си правят гаргара с бедните граждани !?Обещах им да вдигна шум до небето. При мен това сработи и клекнаха!!! Не съм адвокат,но ми е кеф да прецаквам банки. Ако имате въпроси- на arietza.hristov6@gmail.com
- arietza
- Младши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|