начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Изпълнително дело 7 месеца след като дълга е погасен.

Изпълнително дело 7 месеца след като дълга е погасен.

Мнениеот B5202S » 30 Юни 2016, 17:13

Привет,

Очаквам отговор основно от IVANOV_P.

Топлофикация София завежда и печели дело в СРС срещу свой абонат твърдейки че му дължи 7000 лв. Въпросните 7000 лв. са погасени септември месец 2015. Делото е заведено април 2016. Потърпевшите са осъдени неприсъствено и съобщението от съдия изпълнителят е било залепено със задна дата така срока за обжалване от 14 дни стана 3.

Въпроса ми е кога вие юристите ще предприемете инициатива за премахване на член 410 и 417. С тях се злоупотребява и това е очевадно тези действия на топлофикация са тормоз.
B5202S
Младши потребител

Re: Изпълнително дело 7 месеца след като дълга е погасен.

Мнениеот bludniq_sin » 30 Юни 2016, 17:56

Той Иванов ще ти отговори, но вие не казвате - има ли доказателство, че задължението към топлофикация е платено? Не правите разлика между заповедното производство 410 и 417 и исковот изглежда, защото за да има неприсъствено решение трябва да има исково производство, а за да има исково производство някой следва да е възразил срещу заповед за изпълнение (ако е карано по тоя ред) издадена по 410. Ако изп.лист е изваден по реда на 417 то имате право (и срок) да възразите от узнаване за него. Ако ИЛ е издаден по 410 и твърдите, че заповедта по 410 не е връчена надлежно и съответно е нямало възможност да се възрази може да искате възстановяване на срока за възражение и да възразите. Ако топлофикация са карали директно с искова молба (съмнявам се) и има неприсъствено решение то пак има ред и срок да се иска неговата отмяна от момента на връчването ... Та предполагам и иванов ще поиска малко информация.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот B5202S » 30 Юни 2016, 19:48

Здравейте,

Мои близки са потърпевшите. Да имат касова бележка, това ти издават като платиш в топлофикация. Въпроса е че топлофикация нито са пращали писма нито нищо т.е. в отдела дето движи сметките всичко си е платено и е наред. Техния отговор е че друг отдел/фирма се занимава със съдебните дела и нищо не може ли да направят. Да си обжалвали по съдебен ред.

Обаче защо трябва да се стига до адвокати и обжалване когато не дължиш нищо просто защото някой отишъл в съдът с неверни документи. Това се отразява изключително лошо на здравето не се приема просто ей така някаква разправия. Не може просто някой щото е решил и може да те тормози.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Юни 2016, 20:26

Въпроса ми е кога вие юристите ще предприемете инициатива за премахване на член 410 и 417. С тях се злоупотребява и това е очевадно тези действия на топлофикация са тормоз.

Мене не ме питай, аз съм мързелив и не се занимавам с тези неща. Ако адвотатите имаха какпа акъл в тиквите или се бяха бръкнали да ми платят щях да подуча колегията да предложи съдебен адрес. При подписването на договор с който и да е да може да дадеш адрес на адвокатска кантора, която да получава съобщенията по договора, срещу скромно заплащане. Ако договорът е по силата на закона или го наследяваш, да може да внесеш адреса на кантората при монополиста и да са длъжни да те търсят там. Тогава си получаваш книжата по делото, получаваш и от арбитража, плащаш по някоя кинта месечно и всичко е точно. Е, няма да стане защото адвокатите са стиснати и няма да ми платят, а и да го направят след това ще издивеят с месечния абонамент и ще е по-добре човек да си плати на 5-6 години 7000 лв. на ЧСИ, отколкото всеки месец на адвоката.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Юни 2016, 22:01

B5202S написа:Привет,

Очаквам отговор основно от IVANOV_P.....

Пфф, Е Иванов ти отговори. Разбира се, отнесе се в неща, които не разбира ( защото ще е първия, който ще извиси глас до небесата, ако се направи това, което предлага задължително- налЕ, тея кръвопийци пак на кръв налитат).

Интересното е, че вашите познати имат полезен ход, но Иванов го спести( от незнание или от нежелание), за който искате или не- трябва ви адвокат.

B5202S написа:Въпроса ми е кога вие юристите ще предприемете инициатива за премахване на член 410 и 417. С тях се злоупотребява и това е очевадно тези действия на топлофикация са тормоз.

Първо- тоя грях не е на адвокатите, а на тея които сте си избрал в Народното събрание, така че не ми натрисайте вина, която нямам. Законодателят го е решил- ще се спазва.
Второ: проблем има с връчването( не е сигурен, но така го описвате), и ако трябва да търсите адресат на недоволството, то той отново не е в адвокатурата, а се целете някъде измежду съдебните служители.
Трето, но не по значение: когато всеки започне сам, без принуда, да си изпълнява задълженията ( да вземе да си получава книжа, поща, кореспонденция, респективно при промяна в адреса да прави необходимото, за да афишира надлежно новия) - обструкции, каквито и да е, по връчване на съдебни книжа няма да има.
Четвърто- ползвана е услуга за 7хиляди лева. Що чакате бъклица от доставчика, а не плащате своевременно?.
Пето: проблем имате, но не с адвокати, а с топлото...
шесто, седмо, десето... Греди! Цял стобор.

Адвокатите без вина виновати е тъжна и неверна песен, когато не виждаш собствената си греда. Адвокатите, опитваме да направим и невъзможното, за да постигнем някакъв баланс в цялата тая каша, но не сме санитари!
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Юни 2016, 22:34

Реално има един особен член, който позволява оперативен простор, членът е по чл. 424 гпк, има възможност за извеждане от турбуленция, зависи как се отиграе. Базираме се на плащане отпреди издаване заповедта. Жалко, че не сме шарлатани, да набием един хонорар на адвокат и да ходим на гурме. Жалко, че не сме шарлатани.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот B5202S » 30 Юни 2016, 22:45

Извинявам се ако съм засегнал някого.

Но защо въпроса ми е към адвокатите. Ами защото са най голямата част от юридическото съсловие и защото реално те работят с хората. Съдията си съди, прокурора си обвинява но контакта с хората го имат само адвокатите и те са най-наясно с правното блато в което хората се оказват натопени и са единствените които могат да те измъкнат от него.

Тука въпроса не е какви са възможностите на моите близки за правна защита (взели са си адвокат) а защо по дяволите се стига до необходимост от правна защита. Повярвайте ми проблемите които се причиняват от злоупотребата с право никак не са по-малки от средните и тежките телесни повреди.
Винаги съм смятал че страните в един правен спор трябва да са равнопоставени а в случая с заповедното производство това изобщо не е така.

П.С.
А за депутатите! Ами нямам думи.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Юни 2016, 23:15

Разбира се, отнесе се в неща, които не разбира ( защото ще е първия, който ще извиси глас до небесата, ако се направи това, което предлага задължително- налЕ, тея кръвопийци пак на кръв налитат).

Няма да извиси глас, а за месец ще събере поне 1000 абоната.

И 410 и 417 ГПК са добри. Проблемът е с призоваването. Този пробле обаче често идва и от длъжниците, които умишлено не получават книжата, мислейки се за много умни.
Нещо повече, Заповедта за изпълнение и ИЛ по 417 ГПК трябва да се издават не от съда, а от ЧСИ, като така ще се спести един хонорар.
Срещу Топлофикация в София не може да се направи нищо, те са обвързани със СРС чрез Общинска банка, СО и най-вече парите за вещи лица. В провинцията се печели срещу тях, но в София не.

Иначе вашите роднини трябва да внесат парите по делото, да платят след това всички висящи сметки и да ми продадат вземанията си към Топлото за платените суми през 2015 г. Естествено може и да покажат платежните на съдебния изпълнител, но това са адвокатски съвети от които почтените хора не печелим нищо.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Юни 2016, 23:41

ivanov_p написа:Няма да извиси глас, а за месец ще събере поне 1000 абоната.

Ти във всичко ще удариш кьоравото, но когато не ти изняса веднага ще писнеш, че по този начин се създава излишна брънка в комуникацията между граждани и институции ( о, молА те- виж си само мненията по проекта на ЗА и пак се върни да ми обясняваш, че е прекрасно зимно утро...).

ivanov_p написа:Иначе вашите роднини трябва да внесат парите по делото, да платят след това всички висящи сметки и да ми продадат вземанията си към Топлото за платените суми през 2015 г.

Ама, разбира се- прекрасен съвет, налЕ. Платили са 7х., ще плятат още поне 9х. и накрая да си продадат вземането от 7 за .... 3. И не на когото и да е, а на теб, за да направиш поне 8х. разлика. От емпатия към един алтруистичен представител на човешката раса. Че, какъв им е проблема да си ги съберат сами?
А, да-
IVANOV_P
ще е поставен в обективна невъзможност да удари кьоравото. :lol: Несправедливости житейски :cry: .

Брилятна мисъл :) , но пак ще ти кажа- като типичен представител на българските цесионери си най-вреден измежду вредните. :evil:
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Юли 2016, 00:26

( о, молА те- виж си само мненията по проекта на ЗА и пак се върни да ми обясняваш, че е прекрасно зимно утро...).

Ами те са страшно глупави и не носят нищо! Аз не съм срещу адвокатите, напротив, изцяло със с тях защото съм върхът на адвокатлъка, ползвам всичките им права без техните задължения, мога да се рекламирам, друг ми плаща офиси, компютри, карам служебна кола, осигуряват ме на три места и само взимам. Даже сега мисля да регистрирам една фирма, гола като пушка, която да се занимава само с високо рискови дела, спечели ли нещо ще го прехвърля на друга, загуби ли - крепко ръкостискане за победителя. Затова не искам да се клати лодката и да се правят магарии, които няма да пуснат нищо, а настройват хората срещу братята адвокати.

Можеш ли да сравниш предложенията на колегията с такава услуга за граждани и фирми като абонамент? Нищо не работиш, а вземаш пари от доволни клиенти. Колегията предлага да се гърбиш за малко пари, които я вземеш, я не, а хората да те мразят. Не 1000, 150 граждани и 100 фирми да събера, по 5 лв. на пенсионер, 10 за редови и по 20 лв. на фирма са 3 хил на месец и я ти дойдат 2 съобщения, я не. Трябва обаче да се регламентира законодателно, не мога да го направя сам.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Юли 2016, 06:03

Не мисля за правилно да има пара-легални формирования, но очевидно хората си го търсят това. Не страдам от комплекса за пари, по скоро - гледам изкуството. Наясно съм какво е да не си лицензиран адвокат, имам такъв колега и той има ужасни вътрешни проблеми. Според мен проблемите идват от манталитета ни - да се хвърляме на светлината, като едни мушици на лампа.

Никой пара-легален адвокат няма шанс пред един легален адвокат. Според мен - заявление по чл. 410 ГПК/417 ГПК може да напише всеки, но да го "откърми", може само адвокат. Просто има етапи - възражение, след това искова молба се пуска, че писмен отговор, че доклад, че прения в съдебна зала. Току-що се връщам от заседание в гр. Лом - срещу мен беше най-добрият адвокат в гр. Лом и околностите, така и не видях гр. Лом, забележителен град иначе - тихичко, спокойничко. Шофьора ни караше много бясно, просто ме изправяше на нокти. Еми вкарах гол, мисля, то не се знае, де. Литургията по чл. 417 ГПК е доста сложно занимание. Не мога да разбера бесовете срещу адвокатите. Никой не може да свърши работата по-добре от адвокат.

По същество - тук има право на иск, поради новонастъпили обстоятелства, тоест, трябва да се претендира това.
Не виждам точна формула за оспорване на съдебното изпълнение, доколкото, са изтекли срокове.

Всъщност - не са изтекли, има 3 дни, доколкото разбирам, така - че смело възразете пред ЧСИ, досежно адвокатите и законодателната уредба - то и преди имаше подобни разпоредби. В смисъл, това е нещо неизбежно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Юли 2016, 11:29

ivanov_p написа:Можеш ли да сравниш предложенията на колегията с такава услуга за граждани и фирми като абонамент?

Не, не мога, защото искаш да правим сравнение на несравними неща.
Предложението ти е някакъв нонсенс, защото сам негодуваш ( освен останалата група клакьори на нотариусите), че в проекта на ЗА се създавала такава задължителна брънка ( неверно твърдение, но така интерпретираш нормата на чл. 24), която щяла да оскъпи живота на гражданите, а сега предлагаш именно това.
Разбери се със себе си, преди да продължим :) .
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Юли 2016, 12:04

bird_of_paradise написа:
ivanov_p написа:Можеш ли да сравниш предложенията на колегията с такава услуга за граждани и фирми като абонамент?

Не, не мога, защото искаш да правим сравнение на несравними неща.
Предложението ти е някакъв нонсенс, защото сам негодуваш ( освен останалата група клакьори на нотариусите), че в проекта на ЗА се създавала такава задължителна брънка ( неверно твърдение, но така интерпретираш нормата на чл. 24), която щяла да оскъпи живота на гражданите, а сега предлагаш именно това.
Разбери се със себе си, преди да продължим :) .

Затова адвокатите не трябва да работят сами по забутани кантори, а да развиват дейност, печеливша, под вещо ръководство.
Ние няма да товарим гражданите с разноски, освен ако колегията не вземе да дивее, както обикновено и напраска такси от по 40-50 лв. за граждани и 200-300 за фирми. За всеки в бранша е ясно, че проблемите по 410 и 417 ГПК идват от призоваването и пропагандата на масмедиите. Последните няма да поумнеят, а и няма какво да се изкара от там, но от призоваването може. Тук колегията се опиянява от корените си по села и паланки, но навсякъде по света граждани и фирми имат подобни адреси, като някъде са задължителни. Гражданите могат да посочат друг гражданин или адвокат, а фирмите счетоводната агенция, която ги обслужва или правна кантора. Книжата се смятат връчени с получаването, а получилият съобщава на клиента с факс, телефон, и-мейл или както са се разбрали.
Топлото продаде апартамента на комшията, който е в САЩ, защото нямаше кой да му каже да си плати сума от 2-3000 лв. Чак за продажбата назначили особен представител, но апартамента си отиде, а за комшията остана разликата в продажната цена, която го чака при ЧСИ. Ако имаше такъв адрес щеше да има и апартамент.
В момента това не може да стане, защото трябва промяна в ГПК и евентуално в други закони. Аз лично, ако замина пак в чужбина, бих платил в рамките на разумното, да речем 200 лв. годишно. Ще има и една начална сума срещу която кантората ще уведоми всички, ако на абоната това не му се прави, добре е да се изготви и кадастър, където при иск да се проверява дали лицето има такъв адрес.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 01 Юли 2016, 12:20

B5202S - аз не разбрах всъщност целта на темата, която си създал. Може би смисълът е да се оплачеш от няколко неща вероятно искаш - законодателната уредба на заповедното производство, злоупотребата с право (според теб) от топлофикация, некоректните чси-та или нещо друго? Ако е така тук е малко вероятно да срещнеш съчувствие защото в един спор внаги има доволна и недоволна страна и всяка за себе си е права и съответно много често обвинява другата страна в некоректно поведение, обвинява решаващите органи в корупция и тн.

Ако смисълът на темата е да получиш някакъв насочващ съвет или някакво разяснение защо и как се е стигнало до моментното кофти положение ще трябва да дадеш малко повече информация защото за момента твърдиш, че едно задължение е било платено, че после за същото задължение макар вече платено топлофикация се сдобива с изпълнителен титул без длъжникът да разбере (не уточняваш как точно е станало това - може би нямаш информация) и споменаваш, че все пак има връчена покана за изпълнение от чси по която все още е имало 3 дни срок в който някой е можел да предприеме нещо. Надявам се, че близките ти незабавно са потърсили услугите на адвокат, който в рамките на 3 дни спокойно е можел да предприеме адекватни действия. Не се надявам близките ти вместо да направят горното, да са се впуснали в разговори с този и онзи и в писане на протестни писма във форуми или други социални мрежи.

Дам - често се правят опити да се злоупотребява с права, често тези опити успяват, но много често тези опити успяват заради неадекватното поведение на "пострадалите" и недоверието им към адвокатското съсловие (видно и от твоя пост).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Юли 2016, 08:42

Имат си право на иск по специалният 424 ГПК, мисля.
Не виждам проблем - казват, че са платили и така.
Сега, че ЧСИ-та са тромави (не всички, но само тромавите) - това е глобален проблем. Сега, момчето е захапало салама и си го носи. Трябва някой да го изплеска по врата, за да го пусне. Директният подход също помага. Тук е абсолютно престъпно, по граждански ред, казано.
Това така не може. Дори да е пропуснат 3-дневният срок за възражение - да отиват на генерален иск. Това са нови обстоятелства към възражението, към иска и т.н.

Плащането си е плащане.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Юли 2016, 11:48

В конкретния случай трябва да се изследват различни варианти и да се направи счетоводна експертиза на всеки.
1. Казва се, че длъжникът може да представи направените плащания на ЧСИ. Правилно, но плащанията са за консумирана ТЕ, а освен тях трябва да се платят лихви и деловодни разноски по заповедното и исковото, както и такива по изпълнителното, които единствено ще бъдат намалени пропороционално. Ефективността е много ниска и може да задоволи адвокатското съсловие, но не и почтените цесионери.
2. Плащане на задължението при ЧСИ и иск за връщане на платеното без основание, каквото ще се яви направеното през 2015 г. плащане. Тук може да се спечели само от разноските, които ще се включат в цената на цесията или деленето на адвокатския хонорар. Икономическата ефективност е много по-висока при цесия, но и там зависи от начина на плащане, брой платежни и др., както и от логистиката на цесионера. Трябва да се има предвид, че в ОУ Топлото може и да прихваща, което означава да се платят и следващите сметки, за да няма изненади, когато започнат да пристигат ИЛ-ти.
3. Иск за обезсилване на ИЛ в цялост и обезпечение - спиране на изпълнението. Това е най-добрият, но и най-малко печелившия вариант. Този вариант действа самостоятелно, но ще е по-ефективен като допълнение на първият относно връщането на лихвите, деловодните разноски и тези по изпълнението, а и много по-лесен, доколкото ще е налице признание за направеното плащане от Топлото.
Последна промяна ivanov_p на 02 Юли 2016, 17:27, променена общо 1 път
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Юли 2016, 17:27

Като виден представител на цесионерите у нас пишеш глупости от камбанарията на твоя интерес.
Единственият верен съвет за питащия при така изложената фактология е този по т.2 изр.І - останалото с 424 ( това и заради неведнъж повторените твърдения на Иван) и прочее комбинации са за кръглата папка.

Хората имат адвокат, който презумирам, че си знае работата. Тук само лакърдии.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Юли 2016, 17:51

Пиле, неслучайно написах "почтените цесионери", които на първо място мислим за нашите общи печалби, с тези на длъжника имам предвид.

Плащането е факт, по необорима презумпция известен на двете страни, едната го е направила, а другата е търговец, който следи банковата си сметка. Копия от документите могат да се извадят по всяко време с молба до банката, експертиза, неща които биха предопределили изхода на иск по 424 ГПК.

Хората сигурно си имат адвокат и дано избере третият вариант, защото в другите са прекалено сложни за адвокат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 02 Юли 2016, 20:35

B5202S написа:Привет,

Очаквам отговор основно от IVANOV_P.

"Основно", казваш :lol: :lol: :lol:

B5202S написа: Но ако има и една пиш*ка,с която да си поиграя, пак ще е далавера

:| :? :twisted:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Юли 2016, 23:12

Добре де, чл. 424 ГПК, не работещ ли е, как се съотнася към новите регламенти на заповедното, аз ли съм в грешка нещо - да си знам, щото точно този ракурс ми е непонятен, не че е непонятен питам.

Въпрос на художник към художник, просто как да го рисувам това заповедно, просто питам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство