начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Вярно ли е твърдението на ЧСИ?

Вярно ли е твърдението на ЧСИ?

Мнениеот rainbo » 24 Сеп 2012, 22:58

Така, казусът е следният:
Аз съм кредиторът. Наех адвокат, осъдихме длъжника, имам изпълнителен лист. Започна изпълнително производство. Имаше публична продан на движимите вещи на длъжника, събра се сума, която долу-горе ми покрива дълга, лихвите и разноските (+/- някаква дребна сума). До тук добре - казах си "Свърши се с това дело".
Днес обаче звъннах на ЧСИ да питам каква е точната сума, набрана след публичната продан, за да си направя сметката дали ще успея да изляза на нула. Тук обаче идва изненадата ми - ЧСИ ми каза, че сумата е пратена на друг ЧСИ, защото движимите вещи били запорирани преди мен от друг кредитор. Исках да разбера в такъв случай каква сума ще получа аз, а ЧСИ ми отговори: "НИЩО! Цялата сума е изпратена на другия ЧСИ, който ще извърши разпределение, но Вие не сте се присъединил към неговото дело и няма как да участвате в разпределението!". Звъня аз на адвоката, той започна да се оправдава с ЧСИ. ЧСИ не му бил казал, че има и други кредитори, наистина е трябвало да се присъединим, за да получим някакви пари от разпределението, ама той не знаел за другия ЧСИ и т.н.
Исках да ви питам, това всичко може ли да е истина? Една година съм водил изпълнително дело, инициирал съм публичната продан, плащал съм за описи, оценки и пр. И накрая събраните пари се плащат на някакъв, който не си е мръднал пръста, за да ги получи. Ясно ми е, че има и други кредитори, ама поне да се направи разпределение - всеки според дела му, ама съвсем да ме изключат от разпределението... Наистина ли са такива законите ни? И другото - как така се разчита само на добрата воля на ЧСИ, за да информира има ли или няма други изп. дела?
rainbo
Нов потребител

Re: Вярно ли е твърдението на ЧСИ?

Мнениеот kalahan2008 » 24 Сеп 2012, 23:50

Ами не е точно така, явно нещо не сте разбрал. Разноските трябва да Ви бъдат преведени на Вас, а що се касае до другите суми, следва да се извърши разпределение и ако другият кредитор има привилегия (например ако има учреден залог върху вещите в негова полза), тогава действително сумите ще му бъдат преведени на него, а не на Вас. Така че най-добре да проверите дали няма учреден залог върху вещите.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот rainbo » 25 Сеп 2012, 00:19

За разноските - ще ми бъдат възстановени, това наистина пропуснах да го спомена. Но това е една сума (неолихвяема), която аз около година влагах в това дело с цел да извлека някаква изгода за себе си. Наистина, тя ще ми бъде възстановена, но нито стотинка повече, което ясно, че мен не ме устройва.
Относно другия кредитор - няма учреден залог на движимите вещи в негова полза. Но според ЧСИ и адвоката ми, понеже ЧСИ на другия длъжник е наложил запор върху движимите вещи преди мен, то следва събраната сума (след като ми бъдат приспаднати разноските) да се преведе по банковата сметка на другия ЧСИ (който първи е наложил запора). До тук добре - но освен това, аз нямам право да получа пари при разпределението на тази сума, понеже не съм се присъединил към другото изпълнително дело.
Последна промяна rainbo на 08 Окт 2012, 12:01, променена общо 1 път
rainbo
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Сеп 2012, 00:40

Ами ако е така, защо не се присъедините по другото изпълнително дело, по което другият ЧСИ ще прави разпределение? В крайна сметка, на Вас трябва да Ви е безразлично кой точно ЧСИ ще прави разпределението на сумите...
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот rainbo » 26 Сеп 2012, 17:21

Здравейте пак :),
може ли един въпрос пак по моя казус. Длъжникът ми има едно МПС, което не можа да се продаде на публичната продан (това всъщност му е единственото останало имущество). Аз искам да го взема, като цената на МПС-то ми се приспадне от дълга към мен. Но разбрах, че всъщност не ставало така. Понеже има и други кредитори, трябвало все пак да платя част от МПС-то, за да могат тези пари да отидат при другия кредитор. Вярно ли е това? И къде е логиката?
rainbo
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Сеп 2012, 07:23

Тъй като изложението Ви е пълна каша, не се наемам да коментирам. Отидете при втория ЧСИ и го питайте дали разпределението е направено и ако не - присъединете се. Удостоверението за присъединяване се изготвя (от първия ЧСИ) за минути, а не за дни, това са пълни глупости.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Окт 2012, 18:00

Тука "Вашия" ЧСИ ви мента или просто е сгрешил човека. Щом той (Вашия ЧСИ) е извършил продан, той извършва и разпределението и той ще вземе таксата по т.26 от Тарифата Ако има запорирани вещи, то другия взискател ще се счита за присъединен към Вашето дело.
Не нормално да се преведат парите другаде и вие да тичате подир тях да се присъединявате. Освен ако това не са нарочни комбинации между съд.изпълнители, за да отпадне един взискател.
Това че един е наложил запор(възбрана) не пречи на друг да продава. И продалият е редно да прави разпределение.
А за МПС-то - вярно е - ако искате да ви се възложи автомобила срещу вашето вземане, но има и други кредитори, то е редно пропорционално на техния дълг да платите на тях.
Пример: вие имате вземане от 10 хил.лв, а друго лице има вземане от 20 хил.лв. Продава се кола за 6 хил.лв. Вие сте единствен купувач и искате да ви се възложи колата срещу Вашето вземане. Вие трябва да внесете 4 хил.лв на другия взискател.(защото той има 2/3-ти от общия дълг)
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство