Здравейте,бих искала да попитам относно запорирането на сметки на длъжник.
Какви са законите и как се практикува с тях?
Имам запор върху заплатата,знам че този запор не може да бъде повече от 1/3,тъй като имам дете.
В писмото,изпратено ми от съдя изпълнителя пише,че имам запор и върху банкови сметки в някои банки,но аз нямам сметки в тези банки.
Въпросът ми е,при положение,че редовно се изплаща полагаемата 1/3 част от заплатата ми по запора,
може ли да бъде запорирана останалата част от заплатата ми,която се превежда в друга банка,различна от изброените от съдя изпълнителя,и да ме оставят изцяло без никакви средства?
Предварително благодаря за отговорите!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запорирането на сметки на длъжник
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: запорирането на сметки на длъжник
Ако имате разбирането на работодателя Ви, можете [по взаимно съгласие] да прекратите настоящия трудов договор и да Ви преназначи на нов на минимална работна заплата. Така запорът върху заплатата Ви ще е в по-малък размер (1/4 от минималната работна заплата).
Съгласно чл. 446, ал. 1, т. 1 от ГПК, ако доходът на задълженото лице е до 300 лв., запорът се налага върху 1/4 от тази сума.
Съгласно чл. 446, ал. 1, т. 1 от ГПК, ако доходът на задълженото лице е до 300 лв., запорът се налага върху 1/4 от тази сума.
- etere_
- Младши потребител
Аз ли нещо не разбрах (дано), или ти я съветваш да говори с работодателя си да се разберат да ѝ дава част от заплатата под масата, докато тя се води на минимална работна заплата? Ощетявайки така и държавата, и онзи, комуто ДЪЛЖИ?
Пък после защо смятат адвокатите за хора без съвест и морал...
- excelsior
- Младши потребител
Това, че й е запорирана заплатата, не означава, че другите способи за изпълнение са изчерпани или неосъществими.
Просто запорът на заплатата, респективно банковата сметка по която се превежда, се е оказал най-лесния начин за принудително събиране към момента, което не изключва възможността взискателя/-ите да са се насочили и другаде, където е възможно.
Просто запорът на заплатата, респективно банковата сметка по която се превежда, се е оказал най-лесния начин за принудително събиране към момента, което не изключва възможността взискателя/-ите да са се насочили и другаде, където е възможно.
Последна промяна etere_ на 06 Сеп 2012, 08:48, променена общо 1 път
- etere_
- Младши потребител
excelsior написа:Аз ли нещо не разбрах (дано), или ти я съветваш да говори с работодателя си да се разберат да ѝ дава част от заплатата под масата, докато тя се води на минимална работна заплата? Ощетявайки така и държавата, и онзи, комуто ДЪЛЖИ?
Тц. последните имат и съвест и морал, но в тази правна джунгла, където всякакви средства са позволени, съвсем законно постигат .. всякакъв резултат.
И, не се втилисвайте толкоз- работодателят няма да кандиса на тази схема.
По темата, че нещо не е така- за да превеждат по запора 1/3, драга майче, имате доход в рамките на 600-1200лв.
Това, че ви уведомили за наложен запор върху вземане по банкова сметка, а нямате такава е чудесно, така щото няма как да секвестира от нищо нещо.
Въпросът ми е,при положение,че редовно се изплаща полагаемата 1/3 част от заплатата ми по запора,
може ли да бъде запорирана останалата част от заплатата ми,която се превежда в друга банка,различна от изброените от съдя изпълнителя,и да ме оставят изцяло без никакви средства?
Зависи от волята на взискателя. По правило може, защото докато не представите надлежни доказателства, че сумите от съответната банкова сметка са превод за трудово възнаграждение, за съдебния изпълнител си остават вземане, чийто произход е неизвестен.
Та, може, разбира се ( казал оптимиста), но не е непоправимо- отнема месец време само, за да се изчистят нещата.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за отговорите!
Аз също не съм навита на схемата с парите под масата,каквото трябва ще си го платя рано или късно,проблемът беше,че не можех да внасям на всяка банка по отделно вноските,защото накрая не ми оставаше нищо,затова стигнах до тук.
На мен също ми мина през главата да изискам някакъв документ от счетоводителката,с който да докажа,че сметката,която са запорирали,ако и моята банка се окаже в списъка с банките,в които е наложен запор,се използва само и единствено за превод на остатъка от работната ми заплата.
Лошото е,че повечето хора не си знаем правата и другите се възползват максимално от това.Но в края на краищата дори осъденият на смърт има права.
Благодаря Ви още веднъж
Аз също не съм навита на схемата с парите под масата,каквото трябва ще си го платя рано или късно,проблемът беше,че не можех да внасям на всяка банка по отделно вноските,защото накрая не ми оставаше нищо,затова стигнах до тук.
На мен също ми мина през главата да изискам някакъв документ от счетоводителката,с който да докажа,че сметката,която са запорирали,ако и моята банка се окаже в списъка с банките,в които е наложен запор,се използва само и единствено за превод на остатъка от работната ми заплата.
Лошото е,че повечето хора не си знаем правата и другите се възползват максимално от това.Но в края на краищата дори осъденият на смърт има права.
Благодаря Ви още веднъж
- annip
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|