начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Разминаване в квадратури

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разминаване в квадратури

Мнениеот kirilova_i » 20 Апр 2022, 16:13

Здравейте,
касае се за разминаване на квадратура на дворно място /УПИ/ по регулация и по кадастрална карта.
По регулация е 516 м2, а по кадастрална карта е 505 м2.
Майка ми иска да ми дари този имот, но нотариуса се хвана за тази разлика и трябва да я оправим преди сделката.
Какво трявба да предприемем?
Геодезист ли да извикаме или друго може да направим?
Предварително благодаря за отговорите.
kirilova_i
Нов потребител

Re: Разминаване в квадратури

Мнениеот ivanov_p » 20 Апр 2022, 18:05

Отивате при друг нотариус! Какво разбирате под това да "оправите" тази разлика? Нот. акт, скица от кадастъра, данъчна оценка и при нотариус който си е с акъла.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kirilova_i » 20 Апр 2022, 19:20

Нотариуса държи да няма разлика по нотариален акт и квадратурата в кадастралната скица. Иска комбинирана скица доколкото разбрах, за да се види откъде идва разликата.
kirilova_i
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 20 Апр 2022, 20:04

Аз знам безброй дивотии на нотариусите, а всичко което знам не е и 10% от магариите им. Няма какво да доказвате на нотариуса, целта му е да ви доведе до вадене на КНА, но във вашия случай квадратурата е по-малка, та не знам как ще се издаде НА за загубено владение.
Комбинираната скица нищо няма да покаже, защото разликите идват от другаде, най-често от пергела при меренето и от молива при нанасянето на картата, тази дето виси на стената при техниците.
Доколкото сте ощетена с няколко квадрата, които на всичко отгоре са и под 10% от площа, може да тръгнете по грешен, труден и дълъг път борейки съдебно кадастъра или да отидете при друг нотариус.
Къде става приключението?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kirilova_i » 21 Апр 2022, 11:10

Благодаря за отговорите, ще търся друг нотариус.
kirilova_i
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Май 2022, 10:21

Има значение от какво произтича разликата в квадратурите.
Ако се касае за грешка при замерването, трябва да се направи ново от друг геодезист.
Възможно е оградите да не са поставени по имотните граници и затова при първото замерване да се е получила разлика в площите.
Ако се касае за неуредени сметки по регулация, те трябва да се уредят. Важно е и дали тези неуредени сметки по регулация са по стария закон (ЗТСУ), който действаше до 2001 г., или са от след това. При всички случаи трябва да се види дали регулацията е приложена или не. Именно затова нотариусът Ви иска комбинирана скица - за да разбере дали има неуредени сметки по регулация.
Смяната на нотариуса не гарантира различен резултат.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация