начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Промяна на улична регулация и невъзможност за строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на улична регулация и невъзможност за строеж

Мнениеот dessislav » 10 Яну 2025, 16:55

Здравейте,

имам следния казус и съм толкова бос в материята, че не знам дори към какъв специалист трябва да се обърна, за да го реша. Ще съм благодарен за всякакви насоки и мнение.

Накратко:
Закупих имот в София с построена къща. Имах желанието да правя пристройка, но от архитекта с който се консултирах разбирам, че има промяна в уличната регулация, според която част от двора ми, в който попада дори гараж е вече улица. Той ми казва, че никога няма да мога да получа разрешение за каквато и да е постройка, пристройка, докато не даря въпросната част, отредена за улица на общината( в момента столична община не отчуждавала срещу заплащане, та затова само дарение било вариант)
Търсих без успех информация за промяна на уличната регулация.
Гледам и последната къща на улицата, за чиито собственици положението е плачевно. При тях орязването е от две страни.

Моля за насоки към кого да се обърна, за да:
- провери кога тази промяна се е случила; (Никой от съседите не знае за такова нещо.)
- потвърди дали имам варианти, различни от да правя дарение на общината, за да мога да строя;

Приемам и всякакви съвети за действие :)
Благодаря предварително на всеки включил се!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
dessislav
Нов потребител

Re: Промяна на улична регулация и невъзможност за строеж

Мнениеот ivanov_p » 10 Яну 2025, 18:09

Тази промяна се е случила през 2009 г., с новия общ устройствен план. За другото не трябва да се обръщате към никой, просто си направете гараж от сандвич панели и го ползвайте. Ако някой навлек иска да го махнете, първо обжалвате, а когато след време загубите делото ще преместите гаража в другия край на двора и така до безкрай. Като гледам снимката, може да го сложите и зад къщата.
Когато му дойде времето ще дарявате. Това е криминална практика на общината и аз скоро смятам първо да даря, а след това да поискам по граждански път развалянето на дарението и плащане на цената, а от прокуратурата - да погне изнудвачите.
Щом сте в София не се съобразявайте с никакви закони, живеете ли сред вълци, виете като тях!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hristev » 11 Яну 2025, 12:32

Затова винаги като се купува имот - се ползва адвокат. Иначе става мазалак.

Винаги ще го повтарям. Такива.... брокери, юристи на банки, юристи на брокерски агенции, нотариуси, леля Пенка от долната къща , която е адвокат, ама не точно и всякакви други тинтири -минтири .... до това водят - до мазалак. Винаги ще го повтарям - да се знае.

Имаше решение на КС, с което се обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 148, ал. 16 от ЗУТ.

Вижте също дали не сте в хипотезата на чл. 134 ал. 2 от ЗУТ

Успех.
hristev
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Яну 2025, 13:26

Имаше решение на КС, с което се обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 148, ал. 16 от ЗУТ.

Столична община го отхвърли решението като противоконституционно и я кара както преди.
Нещо повече, преди това решение плащаха отчуждената част, ако потърсите ще видите и цените в различните райони. След решението не знам как е, не съм се сблъсквал лично, но практиката с даренията със сигурност продължава за ВиК инсталациите, където е голямото дръвче. Дори пред имота ти да има тръба, ако улицата не няма ПУП, то вие трябва да го изготвите и платите, извършите строителството, а след това да го дарите на общината, а тя да го предостави на концесионера за да ви събира пари за сметките.

Ако питащия пусне идентификатора мога да му кажа по-точно, но на първо четене е много вероятно ПИ да не е УПИ, а сградата да е със статут на заварена. Тогава за ново строителство ще трябва да се направи УПИ, около година и половина, като ПИ ще се раздели на две - ПИ отреден за второстепенна улица(вероятно) и УПИ за останалия парцел. Ако се строи нова сграда и тя надхвърли 12-15 кв мощност, т.е. има повече от един обект, при парно - два, вероятно Енергото ще иска да се направи трафопост, не са скъпи 110-130 хиляди лв., но за няколко години ви връщат парите. При вас проблемът е, че трябва да го сместите отстрани на къщата. С водата - според зависи, стискайте палци водопровода да не е с "неизяснен статут", иначе по гореописания път - вероятно година и колкото е писано, но средно около 60 хиляди, които никой не ви връща.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 11 Яну 2025, 13:28

hristev написа:Затова винаги като се купува имот - се ползва адвокат. Иначе става мазалак.

И то - не какъв да е, а адвокат-екстрасенс! Да познае, какво ще реши Общината в следващите няколко десетилетия!

Противоконституционната алинея започва с думите - „РС в УПИ ...“, което говори за урбанизирано територия с ОУП и поне ПУП - ПРЗ, ПР или ПУР. И желанието на Общината да го приложи - чрез отчуждаване и обезщетяване (евентуално) на засегнатите.
За територии без ПУП, без ОУП и изцяло не-урбанизирани - там е „дива Индия“. Всеки се спасява самостоятелно.

Споменаването на чл. 134 е излишно, защото касае ОУП-ове.
Справка - Наредба № 8 от 14 юни 2001 г. за обема и съдържанието на устройствените планове
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dessislav » 24 Яну 2025, 13:44

Благодаря на всички включили се!
Доколкото се ориентирах и аз наистина вариант без дарение няма. Или просто нищо не пипам и не правя ( което изисква разрешение от общината).
Ако ли не, дарение и после дела за разваляне, което тепърва ще разуча колко е постижимо, има ли такива спечелини и тн.

Абсолютно изнудване на обикновения човек. А иначе около нас незаконни блокове си променят пуп-ове, за да не се съобразяват с % и кота корниз. Ама не са на случайни хора :)

Иначе за който питаше да, поземлен имот е само, с номер 68134/1943/46.
dessislav
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 24 Яну 2025, 14:42

dessislav написа:Иначе за който питаше да, поземлен имот е само, с номер 68134/1943/46.

Ако това е имота - не виждам какво има да пипате!

ScreenShot Tool -20250124133512 (1).png

Улицата е тясна, ама с тези дувари и постройки отстрани - никога няма да се приложи регулацията.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация