начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Дарение прикриващо продажба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение прикриващо продажба

Мнениеот Bai_Ganjo » 17 Апр 2009, 13:12

Съсобственик, за да избегне предложението до другия съсобственик прехвърля идеалната си част на трето лице чрез дарение. Чисто практически доказуемо ли е това и има ли смисъл от дело за разваляне на дарението ?
Bai_Ganjo
Потребител

Re: Дарение прикриващо продажба

Мнениеот Melly » 17 Апр 2009, 13:36

Bai_Ganjo написа:Чисто практически доказуемо ли е това и има ли смисъл от дело за разваляне на дарението? - мисия невъзмона

Вероятно имате предвид отмяна, но разпоредбата на чл.227 е в защита интересите на дарителя, при наличие на изчерпателно указаните хипотези.

В случая, именно дарителят е ползвал законовата възможност да се разпореди със своята ид.част, заобикаляйки чл.33 ЗС :wink:

Кофти номер :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 17 Апр 2009, 16:39

Благодаря за мнението, явно се отива към съдебна делба.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот keeper » 08 Май 2009, 08:11

Когато 1/2 ид.част от УПИ е дарена, а етаж от къща в същия УПИ е продаден на същото лице, има ли възможност да се докаже, че дарението е симулативно и каква е давността?
keeper
Нов потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 08 Май 2009, 10:14

Чисто теоретично, не мисля, че е невъзможно, но практически е общо взето трудна работа . Мисля, че по-важно е другото- мнимият дарен изпада в опасна зависимост от дарителя, защото той вероятно си е получил сумата за прехвърлената част, ноооо отговорностите му са като на дарител, а не на продавач и определено може да изнудва дарения, освен ако няма вътрешна писмена договорка, но вече става сложно за селските тарикати. Ето защо всеки, който по една или друга причина заобикаля закона рано или късно ще си понесе последиците. Дано да успеете да докажете своята теза в съда и при резултат пишете отново.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Май 2009, 10:28

Bai_Ganjo написа:Чисто теоретично, не мисля, че е невъзможно, но практически е общо взето трудна работа . Мисля, че по-важно е другото- мнимият дарен изпада в опасна зависимост от дарителя, защото той вероятно си е получил сумата за прехвърлената част, ноооо отговорностите му са като на дарител, а не на продавач и определено може да изнудва дарения,

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Погледнато от към защитната позиция може, но не винаги успешно в един съдебен процес :wink:

Ако ли пък ги няма тези "врътки",
Ето защо всеки, който по една или друга причина заобикаля закона рано или късно ще си понесе последиците.
какво ли ще правим ние, Аааа? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 08 Май 2009, 11:10

Мдааа, имах предвид, че може един ден "дарителят" да поиска издръжка от "дарения" и ми е интересно как "дареният" ще откаже под заплаха от отмяна на дарението.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Май 2009, 11:22

Може, може...., но това вече Е от сферата на "висшия пилотаж". :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 08 Май 2009, 11:32

Разбира се, че може, но също така сте абсолютно права, че това е "висш пилотаж", който съответно ще струва не малко пари на този, който иска да се възползва и затова мисля, че на "дарения" дарението може да излезе през носа.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Май 2009, 11:51

Bai_Ganjo написа:Разбира се, че може, но също така сте абсолютно права, че това е "висш пилотаж", който съответно ще струва не малко пари на този, който иска да се възползва и затова мисля, че на "дарения" дарението може да излезе през носа.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Комуто изгодите, нему НЕСГОДИТЕ... :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 08 Май 2009, 12:50

Още едно неудобство за "дарения" - ЗН "Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството." Така че общо взето "дарени", които не са от кръга, посочен по-горе, трябва много да внимават.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Май 2009, 14:42

Сега ще преговаряме ли :D :D :D
Bai_Ganjo написа:................
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба