начало

23-ма адвокати протестират срещу съкращаване на съдийски щат, сезиран е и ВАС 23-ма адвокати протестират срещу съкращаване на съдийски щат, сезиран е и ВАС

Договор по новоприетата алинея-6 на чл.141 от ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор по новоприетата алинея-6 на чл.141 от ТЗ

Мнениеот пишман юрист » 15 Юли 2003, 18:03

Уважаеми колеги!
Освен, че съм начинаещ юрист, съм и пишман юрист!
В тази връзка, Ви Моля най-учтиво, да ми предоставите(ако имате желание), "сламка" на Договор по новоприетата алинея-6 на чл.141 от Търговския закон.
Предварително благодаря на проявилите съпричастност!
пишман юрист

Re: помооощщщщщ!

Мнениеот срамна работа » 16 Юли 2003, 01:21

Договорът за възлагане на управление е изрично посочен с нова алинея от Търговския закон , но не е нещо ново в практиката.Виж алинея 3 на чл.141.Случвало ми се е съдия от Окръжен съд ..... ( да не казвам точно кой, че чак мен ме е срам) да поиска такъв договор при регистрацията на ЕООД , при което едноличният собственик е съответно и управител на дружеството.
А що се отнася до "сламката" - удавниците , колега, се хващат за Апис Процедури.С уговорката, че примерният договор, който е даден там , на мен лично ми се вижда прекалено претенциозен. На кратко Общото събрание упълномощава управителя да действа от името и за сметка на дружеството, а тои , срещу съответното възнаграждение, се задължава да упражнява тези пълномощия.
срамна работа

Мнениеот trosheva » 16 Юли 2003, 10:52

ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Днес, 26.02.2003 година, между:
“.............., наричан по-долу за краткост ДОВЕРИТЕЛ
и
....., наричан по-долу за краткост ДОВЕРЕНИК, се сключи настоящият договор.
Страните се споразумяха за следното:

I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА
Чл. 1. Доверителят възлага, а довереникът приема да управлява и представлява търговско дружество ......., в съответствие с действащата нормативна уредба и решенията на ОС и в рамките на предоставените му пълномощия съгласно дружественият договор и клаузите на настоящия договор.

II. СРОК НА ДОГОВОРА
Чл. 2. Този договор се сключва за срок от 1 година, считано от датата на сключване на настоящия договор.

III. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДОВЕРИТЕЛЯ
Чл. 3. Доверителят:
1. Взема необходимите решения в съответствие действащата нормативна уредба, дружествения договор на дружеството и настоящия договор;
2. Определя бизнес задача на дружеството за целия срок на договора и/или поотделно за всяка година, в съответствие със стратегията за развитие на дружеството и финансовото му състояние.
3. Контролира дейността на довереника и определя срокове, в рамките на които същият е длъжен да предприема мерки за отстраняване на констатирани недостатъци в работата.
Чл. 4. Доверителят има право:
1. на свободен достъп до всички работни места в дружеството, клоновете и представителствата му;
2. да изисква разработването и предоставянето на всякакъв вид информация и документация, свързана с дейността на дружеството;

IV. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДОВЕРЕНИКА
Чл. 5. Довереникът се задължава да:
1. осъществява управлението на стопанската дейност в интерес на дружеството, като организира изпълнението на поставената от доверителя бизнес задача;
2. представлява дружеството пред съдебните, данъчните и другите държавни органи, пред банковите и финансовите институции и пред други физически и юридически лица;
3. представя на доверителя отчети за резултатите от дейността на дружеството в съответствие с посочените в бизнес задачата икономически показатели, в 7- дневен срок след приключване на счетоводния отчет.
4. уведомява незабавно в писмена форма доверителя за всички обстоятелства от съществено значение за дружеството;
5. определя и предлага за утвърждаване от съответния орган на дружеството управленските структури на дружеството.
Чл. 6. Довереникът има право да:
1. сключва, изменя и прекратява трудовите договори, да определя трудовите възнаграждения, да налага дисциплинарни наказания, да стимулира и командирова персонала на дружеството, като спазва действуващата нормативна уредба;
2. се разпорежда с имуществото на дружеството в съответствие с действуващата нормативна уредба и клаузите на настоящия договор, като взема самостоятелно решения за:
а) сключване на договори за сметка на дружеството в размер до 30000 лева.
б) осъществяване на годишни инвестиции в размер до 30 000 лв.
3. сключва договори над определените лимити по предходната точка само след решение на доверителя.
Чл. 7. Довереникът няма право без разрешение на доверителя да сключва сделки на разпореждане с имущество на дружеството на стойност над 5000 лв.
Чл. 8. Довереникът няма право да:
1. огласява служебна информация и сведения за дружеството, докато е в сила настоящият договор, както и за срок от 5 год. след прекратяването му;
2. извършва конкурентна дейност спрямо дружеството докато е в сила настоящият договор, както и за срок от 3 год. след прекратяването му.

V. ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ
Чл. 9. (1) Доверителят определя на довереника месечно възнаграждение в размер на 350 лева.
(2) Доверителят има право на допълнително трудово възнаграждение за продължителна работа, както и на платен годишен отпуск в съответствие с разпоредбите на КТ.
(3)Възнаграждението е за сметка на дружеството.

VI. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА
Чл. 10. (1) Договорът се прекратява:
а) с изтичане на срока, предвиден в него;
б) по взаимно съгласие на страните;
в) с избиране по съответния ред на нов управителен орган на дружеството- от момента на вписването на промяната в търговския регистър.
г) в случай на смърт или поставяне под запрещение на довереника;
д) поради фактическа невъзможност на довереника - физическо лице да изпълнява задълженията си повече от 30 дни;
(2) Доверителят може едностранно да прекрати договора в следните случаи:
- при нарушение на закона, извършено при или по повод изпълнението на задълженията по настоящия договор, от което са последвали или могат да последват значителни неблагоприятни резултати за дружеството;
- при извършване на действия или бездействия от страна на довереника, довели до влошаване на финансовите резултати на дружеството, или от които са произтекли значителни щети за дружеството.
Чл. 11 В случаите на прекратяване на настоящият договор по чл. 10 ал. 1 на Довереника се дължи обезщетение за неползван платен годишен отпуск.

VII. ДРУГИ УСЛОВИЯ
Чл. 12. Страните могат да променят условията на настоящия договор при последващи промени на нормативната уредба или при съществени изменения на икономическите условия чрез допълнителни писмени споразумения към настоящия договор.
Чл. 13. Възникналите спорове между страните по този договор и неуредените с него въпроси, се решават в съответствие с действуващото законодателство.
Настоящият договор се състави в два еднообразни екземпляра - по един за всяка страна.

ДОВЕРИТЕЛ: ДОВЕРЕНИК:

.................... ..................
trosheva
Младши потребител

Мнениеот пишман юрист » 18 Юли 2003, 10:06

Благодаря Ви, колеги!
Неочаквах някой да откликне на зова ми за помощ, но за моя радост разбихте първоначалните ми очаквания.
Госпожо/Госпожице, TROSHEVA, това което ми го подадохте не беше "сламка", а високо качествен "сал", с който смятам след месец да се добера до брега, т.е. да получа решение за регистрация.
Още един път, искрено Благодаря!
пишман юрист

Мнениеот trosheva » 18 Юли 2003, 16:38

Радвам се, че съм Ви помогнала, колега!
trosheva
Младши потребител

Назад към Търговско право