начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Запис на заповед - въпрос

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Запис на заповед - въпрос

Мнениеот Justus® » 26 Апр 2004, 17:55

Ами независимо дали само едната или и двете страни са търговци,сделката си е сделка,т.е.търговски отношения между два равноправни субекта.Не разбирам какво Ви притеснява местоуреждането на материята.По–важно е според мен,че е уредена,и то сравнително добре.
Justus®

Мнениеот silva » 26 Апр 2004, 18:13

Ако аз, в качеството си на физ. лице сключа договор за банков кредит с друго физ. лице той приложим ли е , т.е 33 в която издателят е физ. лице , не в качеството си на търговец и поемателят е физ. лице не в качеството се на търговец , каква търговска сделка е това.
silva

Мнениеот dalia » 26 Апр 2004, 19:48

По принцип това би било отказ от правосъдие, което е недопустимо. Мисля, че колегата Адвайзер е прав. Ако съдията Ви отказва издаване на изпълнителен лист на името на ГД, подайте молба от името на съдружниците като ФЛ в ГД. Но не знам доколко ще ви признаят внесената държавна такса.
dalia

Мнениеот Justus® » 27 Апр 2004, 05:13

Е,хайде сега да не си изнасяме лекции,де....
Ясно Ви е ,че не можете да сключите договор за банков кредит като физическо лице,защото това е категория сделки,за които има специални изисквания.
Но няма пречка да сключите договор само за кредит....
А що се отнася до ЗЗ,тук няма подобни ограничения,и само защото е уреден в ТЗ,не означава,че може да се сключва само от търговци.Само наименованието е "търговска сделка".
Още повече,че в самия закон е казано:
Чл. 286. (2) Търговски са и сделките по чл. 1, ал. 1 независимо от качеството на лицата, които ги извършват.
Чл. 1. (1)
8. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) менителници, записи на заповед и чекове;
Justus®

Мнениеот donna2 » 27 Апр 2004, 08:17

Цитирам "Запис на заповед и менителница " -Мария Павлова ,издателство "Сиби ",стр. 33, -"МЕНИТЕЛНИЧНИТЕ ПРАВООТНОШЕНИЯ ВИНАГИ ИМАТ ХАРАКТЕР НА ТЪРГОВСКИ ,НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТРАНИТЕ ПО ТЯХ ИМАТ КАЧЕСТВОТО НА ТЪРГОВЕЦ ."
donna2
Потребител

Мнениеот silva » 27 Апр 2004, 11:55

Благодаря , съжалявам , че сигурно Ви подразних, но аз предупредих , че не съм Юрист.
silva

Мнениеот galgos » 27 Апр 2004, 20:19

Silva, ако действително си съсобственик на възбранен имот, поради задълженията на другия съсобственик по ЗЗ, по добре помисли дали можеш да запазиш имота. Имаш няколко варианта. Ако имаш възможност да платиш задължението му, ще станеш собственик и на неговата част от имота. Ако не те устройва изчакай. Рядко на публична продан се стига до продажба на идеална част от имота. Информацията, която даваш е малко.
galgos
Младши потребител

Мнениеот gega » 27 Апр 2004, 21:07

Браво, Дона, както казват в казармата "Ти разби Кочината":))) Съжалявам за грубия израз, но защо ти трябваше да четеш доктрината, като ТЗ е пределно ясен - я, си погледни чл. 1 (1), т. 8. Сигурно някога, някога си чувала за АБСОЛЮТНИ търговски сделки. Не ми се сърди, но ме съсипваш понякога с великите си прозрения. А монографията на проф. Павлова е добър източник на знания за менителничните ефекти, при все че здравата е „реципирана“ от немски образци. Но пък е безценна с професионалния стил на изложение. Не искам да те засегна, прощавай, но не ми се връща назад, за да затривам някои нещица от моето „изказване“!:))))))))))
gega

Мнениеот donna2 » 27 Апр 2004, 21:26

о твоя милост пак се появи , продължавай в същият дух направо си велик да ти се неначуди човек , явно поетичният дух пак те е обхванал е давай в същият дух какво да се прави на твоето май му викаха избиване на комплекси или умряла циганката дето те хвалеше, че май започна сам да се хвалиш
donna2
Потребител

Мнениеот gega » 27 Апр 2004, 22:11

Като изключим нЕкои пунктоационни и правописни „грешчици“, приемам твоето обръщение към мен като мило посрещане в клуба на добрите юристи-без комплекси:))))))))
gega

Мнениеот gega » 27 Апр 2004, 22:17

е, забравих, Дона, да Ви благодаря, че след моето дълго отсъствие, Все още си спомняте за мен... с добро чувство. Все пак малцина са запомнящите се личности - не смятате ли, дълбокоуважаема?!:)
gega

Мнениеот donna2 » 27 Апр 2004, 22:23

е с вас многоуважаеми се дракаме където и да се срещнеме така ,че няма как да ви забравя , напратив помня ви и при всекий удобен случай бих се заяла с ВАС с удоволствие ,дори само ей така за спорт
donna2
Потребител

Мнениеот gega » 27 Апр 2004, 22:38

Е, така си е, с мен човек може да се заяжда - не съм докачлив, а се забавлявам най-искрено! Радвам се, че и ти си от тази порода!
gega

Мнениеот Justus® » 29 Апр 2004, 01:21

Не,не е в това проблема,разбрах,че не сте юрист,но ако има нужда от от реална помощ,бъдете конкретна,а не теоретизирайте!
Ако е нужно,обадете ми се–за получаване на моите координати дайте e-mail.
Justus®

Мнениеот silva » 20 Май 2004, 22:37

Подписана 33 от единия съпруг . Падеж 30-06-2000. Предявена 30.09.2000. Издаден изпълнителен лист. м.03.2004 ., т.е след 3 год. давностен срок - т.е няма реално изпълнително основание , но Районния съдия, "не го е видял." Следва изпълнително производство. В молбата от взискателя до съдия-изпълнителя фигурира адрес различен от този в изпълнителния лист, на който лицето длъжник никога не е живял , т. е фалшив. В резултат призовка за доброволно изпълнение не е връчена, а следващата такава е посочена на верния адрес и е написано, че е връчена при отказ, като свидетел се посочва някакво лице от другия край на София, няма отбелязано, кой е отказал да я получи и т.н. Следват редовно връчени призовки за опис на единствено семейно жилище.- апартамент, гараж и мазе . В изпълнителното дело е приложено копие от нотариален акт за право на строеж, Жалба от двамата съпрузи срещу незаконните действия на съдия-изпълнителя . Но до датата на описа, копия от жалбите не са връчени, на никоя от страните, т. е няма реален срок за решение от горната инстанция .
Въпрос :

1. Следва ли да се проведе описа, при положение, че е част от изпълнението , т.е чл. 339 ж от ГПК .Кой доказва наличието на несеквестируемост по чл. 339 ж. и къде., кога. И следва ли СЪДИЯ -изпълнителят да чете жалбите или е изпълнител.
2. Жалбата подадена от съпруга-недлъжник , в законния срок след връчване на призовка за опис и жалил всичко, приложил чл. 389б ал.3 , макар да не е получил съобщение по реда на чл. 389 б., може ли да бъде основание за недопускане на съдия-изпълнителя за опис.
3. Според Вас съдия -изпълнителят спазил ли е изискванията на закона, и ако не как може да му се търси отговорност.

Ползвам адвокати, т.е не действам на своя глава, но думите, че той може да се оправдае, че е сбъркал, невидал и нечул ме побъркват.
Justus® написа:
>
> Не,не е в това проблема,разбрах,че не сте юрист,но ако има
> нужда от от реална помощ,бъдете конкретна,а не теоретизирайте!
> Ако е нужно,обадете ми се–за получаване на моите координати
> дайте e-mail.
silva

Мнениеот лунатик » 20 Май 2004, 23:01

Тази позабравена тема по форума я следих преди време, но тогава не ми беше интерсно. Имам много добър опит по гр. др. по ЗЗД. Сега ми се спи, но утре ще я прегледам отново. дано да успея да помогна, ще се опитам.
лунатик

Мнениеот Justus® » 21 Май 2004, 18:11

Silva,преди всичко ми се струва,че от самото начало сте пропуснали да защитите правата си по всички възможни начини и вината не е на съдия–изпълнителя(по т.1 от въпроса Ви–дори и да чете той жалбите срещу действията му,не той ги решава или уважава,и по т.2– жалбата от когото и да е било не е основание за недопускането му в имота за изпълнение,само ще предизвикате цигания и намесата на полиция.Тежестта на доказване,че са налице условията на чл.339 б.”ж”ГПК е върху длъжника).
В момента ,в който сте узнали за изп.лист,и призовката за добр.изпълнение,е трябвало да обжалвате определението за издаването му на осн. Чл. 244. ГПК:” Определението, с което се уважава или отхвърля изцяло или отчасти молбата за издаване на изпълнителен лист, може да се обжалва в седемдневен срок. Срокът тече за молителя от датата на връчване на съобщението за постановеното определение или разпореждане, а за длъжника - от датата на връчване на призовката за доброволно изпълнение.”
и е трябвало да опитате следните ходове(не всички ще успеят,но щели сте да спечелите време и възможност за добре организирана защита):
I.Този ход все още можете да направите(виж чл.232(1)ГПК)–Да заведете молба за отмяна на определението за издаването му пред ВКС на осн.чл.231б.е) вр.чл.233(2)ГПК:”когато страната, ..........., или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник по причина на препятствие, което не е могла да отстрани”–в случая,законовоустановеното производство по издаване изп.лист е едностранно,а и Вие сте трето лице,неучаствало в процеса,по отношение на което решението има сила,и поради това не сте били в състояние да защитите правата си чрез предявяване възражение за неспазване на следните текстове:
ТЗ
Чл. 491. Менителница, платима на определен ден или на определен срок след издаването или след предявяването, трябва да се предяви за плащане на падежа или в един от двата следващи работни дни.

Чл. 514. (1) Приносителят губи правата си срещу джирантите, издателя и другите задължени лица, с изключение на платеца, ако пропусне сроковете:
2. за извършване на протест поради неприемане или неплащане;
3. за предявяване на плащане при уговорка "без разноски".

Чл. 531. ((1) Исковете по менителницата срещу платеца се погасяват с тригодишна давност от падежа.
(2) Исковете на приносителя срещу джирантите и срещу издателя се погасяват с едногодишна давност от деня на своевременно извършения протест или от падежа, ако менителницата съдържа уговорка "без разноски".
(3) Исковете на джирантите помежду им и срещу издателя се погасяват с шестмесечна давност от деня, в който джирантът е платил менителницата, или от деня, в който срещу него е предявен иск.

Чл. 533. Установените в този закон срокове за менителничните задължения не могат да се продължават.

Поради това Решението за издаване на изп.лист е порочно,издадено в нарушение на материалния закон и в нарушение правото Ви на защита.
Не казвам,че ще успеете да постигнете отмяна,но ще образувате дело пред ВКС,и ще спечелите време,като поискате спиране на изпълнението.
ВАЖНО:В молбата за отмяна като особено искане е трябва да поискате спиране на изпълнението на осн. чл.236(1)предл.2 ГПК.
ВАЖНО:Ако решите да го направите сега,действайте много спешно,и пуснете молбата + доказателствата директно в деловодството на ВКС,за да избегнете размотаването на съдия–изпълнителя до описа,ВКС ще напише разпореждане за окомплектоване и ще изиска делото,при което съдия–изпълнителя няма да може да извършва действия.Копие от заведената молба депозирайте и по изп.дело.

II.Не знам какво и как сте обжалвали пред съдия–изпълнителя,но жалбата срещу действията му не спира изпълнението.
Друг е въпросът,ако става дума не за обжалване действията на съдия–изпълнителя,а за предявяване възражения срешу кредитора,срещу вземането му,пред самия съдия–изпълнител– Чл. 250. ГПК” ........ длъжникът може в седемдневен срок от получаването на призовката за доброволно изпълнение да предяви възражения, подкрепени с убедителни писмени доказателства, че присъдената сума не се дължи…”
(във Вашия случай–налице погасителна давност на иска,несеквестируемост и т.н.всички възражения,които можете да противопоставите на кредитора)
(2) В такъв случай съдът спира изпълнението.
(3) Определението на съда по молба за спиране на изпълнението може да се обжалва в седемдневен срок от деня на съобщението му.
Чл. 252. Когато съдът спре изпълнението, кредиторът трябва да предяви иск за установяване на вземането си в месечен срок от деня, в който определението за спиране на изпълнението е влязло в сила. В противен случай издаденият изпълнителен лист се обезсилва.

Тук Вашият кредитор ще бъде принуден по чл. Чл. 534 ТЗ. (1) Когато приносителят на менителница, запис на заповед или чек изгуби исковете по тях поради давност или неизвършване на необходимите действия за запазване на правата по тях, той може да иска от издателя или платеца сумата, с която те са се обогатили в негова вреда.
(2) Искът по ал. 1 се погасява с тригодишна давност. Тя започва да тече от деня на изгубване на исковете по менителницата, записа на заповед или чека. )

Ако не сте направили това в този 7 дневен срок от призовката,на осн.чл.254 ГПК,направете го с отделен иск,и там пак искайте спиране на изпълнението до решаване на този иск.(Завеждането–пак като написаното по–горе за пред ВКС)
Чл. 254. Ако длъжникът не направи възражения в седемдневен срок по чл. 250 или искането му за спиране не бъде уважено, той може да предяви възраженията си по исков ред.

Това е,което ми идва на prima vista.
Дано да съм била полезна.
Justus®

Мнениеот silva » 21 Май 2004, 19:57

Благодаря ви , но в момента не знам дали мога да се възползвам от съветите Ви.
Описът е твърде скоро . Призовка за доброволно изпълнение не е връчена и не е връщана с отказ, просто е приложена в делото , именно за да се пропуснат сроковете за обжалване по чл. 250. Не можах да разбера какво значи тежестта на доказване на условията по чл. 339 б. ж .е на длъжника. Значи ли ,че ако съпругът ми поеме тази отговорност пред съдия -изпълнителят или не знам пред кого , може да не се допусне за опис . Не разбирам след като има възбрана върху имота, т.е обезпечение и във жалбите и на съпруга ми, и в моята е посочено , че това е единствено жилище описът пак трябва да се състои. Аз имам според чл.... всички права както съпруга-длъжник. Аз разбирам и съпруга ми разбира за изпълнителното дело и изп. производство на 24.04.2004 от връчената призовка за опис на недвижим имот. Преди това е имало възбрана, но на мен не ми е връченосъобщение за това , т.е съдия -изпълнителят е нарушил чл. 389б. и въпреки това трябва да има опис ?.
silva

Мнениеот 6veda » 21 Май 2004, 21:47

Аз също не виждам проблем в това, представете заверено копие от дружествения договор и пълномощно към молбата за издаване на изпълнителен лист. Но трябва да приложите и актуално състояние на дружеството ответник. Проблем ще е ако то вече е ликвидирано или прекратено по друг начин.
6veda
Младши потребител

Мнениеот dimizz » 22 Май 2004, 16:58

Проблемът е от общата част на ГПК, юристи засрамете се! ГД по ЗЗД няма правосубектост (по българското право, по немското вече нещата се промениха), съдията много точно и кратко се е аргументирал, така че и компетентния Аdviser също е прав. Като такова ГД не може да бъде ищец по даден правен спор. В случая независимо коя правна теория се застъпва, съдружниците на ГД придобиват права по сключената сделка, било то пряко или не (съдията не го интересуват теории). Така всеки един от тях поотделно и самостоятелно може да изиска изпълнителен лист, освен ако не е уредено нещо друго в договора относно управлението и представляването.
В случая Вие, Ims, подайте документите от свое име като съдружник в ГД. Не съществува понятие "регистрирано по ЗЗД", ГД не се регистрират нито по ЗЗД, нито по ТЗ. Само данъчните го регистрират, а съдията не се интересува много от тази регистрация. Важен е учредителният договор.
И един съвет: ЗЗД е крайно неудачна форма за развиване на търговска дейност.
dimizz
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право