начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Трябва ли да се подава декларация по ЗМДТ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли да се подава декларация по ЗМДТ?

Мнениеот coolman_kk » 29 Авг 2008, 08:42

Здравейте,
преди една седмица получих Нотариален акт на новозакупен имот, който още няма АКТ16. Може ли да ми кажете какъв е срока за подаване на декларация в общината и мога ли аз да я подам, тъй като в Нотариалният акт пише името на жена ми?

Един приятел ми каза, че ако имам част от земята върху която е построен блока трябва и за нея да подам декларация и да плащам 2 отделни данъка, така ли е?

Благодаря Ви предварително :wink:
coolman_kk
Нов потребител

Мнениеот milletti » 29 Авг 2008, 11:21

1.Срокът за подаване на декларация е до два месеца след издаването на Акт 16.
2. Ако имате сключен граждански брак и сте купили имота по време на брака, същия е собственост и на двамата, без значение, че Вашето име не фигурира в нотариалния акт. Вие можете да подадете декларацията.
3. Щом има и земя /ид.части от УПИ-то/ декларирате и нея.

П.П. Тази информация бихте могли да получите, в който и да е офис на НАП.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот coolman_kk » 29 Авг 2008, 12:23

milletti написа:1.Срокът за подаване на декларация е до два месеца след издаването на Акт 16.
2. Ако имате сключен граждански брак и сте купили имота по време на брака, същия е собственост и на двамата, без значение, че Вашето име не фигурира в нотариалния акт. Вие можете да подадете декларацията.
3. Щом има и земя /ид.части от УПИ-то/ декларирате и нея.

П.П. Тази информация бихте могли да получите, в който и да е офис на НАП.

1. Значи при получаване на Нотариалният акт нищо не правя, чакам АКТ16, който може и никога да не получа :roll:
2. А как ще разберат, че съм съпругът предполагам, че трябва да нося гражданският брак?
3. Странно защо, но точно затова моят приятел го глобиха 100лв защото не е подал декларация за земята /ид.части от УПИ-то/ до 1месец след Нотариалният акт !? Земята и Жилището се регистрират по отделно.

Благодаря
coolman_kk
Нов потребител

Мнениеот milletti » 29 Авг 2008, 12:45

1. Възможно е, да.
2. Хвърлят боб или ако се сетят си проверяват в системата. Няма да "носите гражданския брак"
3. Декларацията е една - обхваща земя и сгради.

За справка - Д Е К Л А Р А Ц И Я
по чл. 14 от ЗМДТ за облагане с данък върху недвижимите имоти, можете да я видите в сайта на НАП:
http://www.nap.bg/ospage?id=151

Преди да напишете "Няма я" - почти най-отдолу е, в раздел 'Закон за местните данъци и такси'

А за съвсем "достоверна информация":
http://www.nap.bg/ospage?id=173

Успех.
И в контекста на тая тема, се сещам за една друга тук...за ползата от брокерите и вредата от адвокатите. Ако сте закупили имота чрез агенция би трябвало да са Ви обяснили подробно кое, кога и как да декларирате. :roll:
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот coolman_kk » 29 Авг 2008, 13:00

Благодаря за помоща,
иначе не съм ползвал агенция и адвокати сам се хвърлих в приключение :wink: :)

Лек ден!
coolman_kk
Нов потребител

Назад към Данъчно право