начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Търся съдебно решение

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Търся съдебно решение

Мнениеот juris » 16 Юли 2003, 09:33

на ІV-то отделение на ВС под № 1054 от 1957 година.Касае се за произнасяне по чл. 50 ЗЗД.Решението се цитира от акад. Ч. Големинов в книгата му "Непозволено увреждане" и от Бъров в негова непреиздавана книга за вредите от непозволено увреждане в резултат на автотранспортни произшествия.
Търсих решението в библиотеката на ВКС,оттам ме препратиха в Държавен архив,където обаче решението също не се съхраняваше.Няма го и в правноинформационни системи Дигеста,Апис и Сиела.Няма го и в сборниците с решения на ВС от 50-те години,нито в сп. "Социалистическо право" по онова време.
Ще съм много благодарен,ако някой съумее да ми помогне ако ли не с решението,то поне със съвет къде още бих могъл да го търся.
juris
Младши потребител

Re: Търся съдебно решение

Мнениеот :) » 18 Юли 2003, 18:53

Колега, съжалявам, имах желание, но го няма и в базата на Ciela 3.0. Събудихте любопитството ми. Бихте ли написали във форума, ако го откриете?
Успешно търсене.
:)

Мнениеот juris » 20 Юли 2003, 16:16

Благодаря Ви,че се отзовахте на молбата ми.Стига да го открия,ще го публикувам във Форума /надеждата обаче е малка/.
juris
Младши потребител

Мнениеот Веско » 20 Юли 2003, 21:04

Че защо пък точно това решение, с какво е толкова интересно!?
Веско

Мнениеот juris » 21 Юли 2003, 17:08

Решението е интересно с това,че се приема безвиновна отговорност по чл. 50 ЗЗД за собственик на трамвай /собственикът,разбира се,е юридическо лице/ за вреди, причинени от трамвая на гражданин,застанал на сантиметри от релсите.Поради мъгла ватманът не е могъл да забележи пешеходеца.
Т. е. с въпросното решение се приема безвиновна отговорност на собственика на вещта,въпреки че до злополуката не се е стигнало в резултат на повреда в нея.А в други съдебни решения по чл. 50,касаещи отговорност в резултат на транспортни произшествия,хипотезата се свежда до вреди вследствие спукване на гума и под., както и се изтъква липсата на виновно поведение на потърпевшия /без обаче да има единно становище каква следва да е степента на вината за освобождаване на собственика на вещта от отговорност/.В описания случай обаче в издирваното от мен съдебно решение пешеходецът е стоял наблизо до трамвайната линия,но това му поведение съдът не е отчел като "изключителна вина на пострадалия" и не е освободил собственика на вещта от отговорност.
juris
Младши потребител

Мнениеот juris » 26 Юли 2003, 12:49

Помощ !!!
Все още търся решението !
juris
Младши потребител

Мнениеот drolski » 08 Сеп 2003, 10:51

Moje li nqkoi da mi otgovori!!!Zagubih si notarialnite aktove za imotite si!Kude mogat da mi izdadut kopia-v slujbata po vpisvaniata ili v ob6tinata ili drugade!Ako niakoi znae da mi otgovori-MERSI!!!
drolski
Нов потребител

Мнениеот gega » 08 Сеп 2003, 11:23

V slujbata po vpisvanijata, no ako sa ot po–predna godina ot 1997, 6te padne jako tarsene. Ako e po–kasno moje6 i ot saotvetnija notarius, udostoveril dogovora.
gega

Мнениеот drolski » 08 Сеп 2003, 15:44

Mersi gega,i az taka mislih, i mai naistina ste padne qako tursene-za6toto sa ot 1994god.
drolski
Нов потребител

Мнениеот juris » 25 Сеп 2003, 08:57

Никой ли няма това решение ?
juris
Младши потребител

Мнениеот dvm_78 » 25 Сеп 2003, 10:35

Juris, имах мерак да ти помогна за това съдебно решение, но и аз ударих на камък.
Тук (в работата) имаме Апис и Норма - в Апис не проверих, тъй като ти си писал, че там го няма-в Норма го търсих, но уви :-(
Ами ако въобще не успееш да го намериш?!?!Juris написа:
>
> на ІV-то отделение на ВС под № 1054 от 1957 година.Касае се
> за произнасяне по чл. 50 ЗЗД.Решението се цитира от акад. Ч.
> Големинов в книгата му "Непозволено увреждане" и от Бъров в
> негова непреиздавана книга за вредите от непозволено
> увреждане в резултат на автотранспортни произшествия.
> Търсих решението в библиотеката на ВКС,оттам ме препратиха в
> Държавен архив,където обаче решението също не се
> съхраняваше.Няма го и в правноинформационни системи
> Дигеста,Апис и Сиела.Няма го и в сборниците с решения на ВС
> от 50-те години,нито в сп. "Социалистическо право" по онова
> време.
> Ще съм много благодарен,ако някой съумее да ми помогне ако ли
> не с решението,то поне със съвет къде още бих могъл да го
> търся.
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот :) » 25 Сеп 2003, 12:25

Kolega, popadnah na edni stari knijki sys sydebna prektika - za vsiaka godina otdelno tomche. Za syjalenie niamashe za 57g., no zashto ne porovite v bibliotekata iz tezi tomcheta? Izdanie na Nauka i izkustvo - Sydebna praktika na Vyrhovnia syd na NRB - Grajdanska kolegia.
:)

Мнениеот Djeni » 25 Сеп 2003, 14:50

Колега и аз се порових, но за съжаление нищо не открих. Вече си мисля, че има вякаква грешка - или в номера на решението или в годината. Може и да е печатна.
Djeni

Мнениеот juris » 28 Сеп 2003, 08:41

Благодаря за отзивчивостта.
Решението е с номер,година,дело и отделение,съвпадащи според два източника - Големинов и Бъров /последният в книгата си за гражданските аспекти на пътно-транспортните злополуки/.
Търсих го и в сборниците на ВС от 50-те,но явно не е публикувано.
juris
Младши потребител

Мнениеот juris » 28 Сеп 2003, 08:43

Благодаря за това,че се отзовахте.
Ако става дума за сборниците на ВС /не знам издателството им по онова време/,съм се поровил и в тях,но за жалост го няма и там.
juris
Младши потребител

Мнениеот jrd » 02 Окт 2003, 10:33

Колега намерих това решение и по описанието отговаря на вашето.
Решение № 1054 от 31.05.1967 г. по гр. д. № 593/1967 г., I г. о.
Съдебна практика на ВС - гражданска колегия, 1967 г.

чл. 3, чл. 7 УЗЗППЖВАВТ, чл. 45, чл. 49 ЗЗД

Пътуващите с обществени превозни средства не са застраховани срещу причинени им увреждания, които ги правят само временно нетрудоспособни. За такива вреди те могат да търсят обезщетение по общия ред.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Застрахователна сума се заплаща на пътниците по обществените превозни средства само при причинена трайна неработоспособност. В случая е изяснено с положителност от заключението на вещите лица, че здравословното състояние на ищцата е напълно стабилизирано и че не е причинена трайна неработоспособност. При това положение няма законни пречки да се търси по общия исков ред от транспортното предприятие обезщетение за причинена временна неработоспособност. Няма приложение за такъв случай чл. 7 от указа и транспортното предприятие отговаря съгласно чл. 49 ЗЗД.
jrd
Младши потребител

Мнениеот amazed » 03 Окт 2003, 11:58

Е, не мисля, че е това решение-като № на делото съвпада, но ако видиш писаното от 21.07. по тази тема ще видиш, че става дума за чл. 50 от ЗЗД, а не за чл. 45 и 49, които присъстват в това което ти си дал.
И нещо, което е по-важно-в твоето решение става дума за застрахователни обезщетения, временна и трайна нетрудоспособност :-) докато колегата, който издирва съдебното решение от 1957 ПИШЕ, ЧЕ В ДЕЛОТО СТавало въпрос за блъснат от трамвай пешеходец и се приема безвиновна отговорност за собственика на трамвая-съответното държавно предприятие.
Това, което ти цитираш, като че ли не е същото...
....или се бъркам?!....:-)
amazed

Мнениеот juris » 04 Окт 2003, 08:12

Благодаря за помощта,но се опасявам,че проблемите ми с търсеното решение са малко по-омотани.Става дума за решение от 1957 на ІV-то отделение и касае безвиновната отговорност по чл. 50 ЗЗД.
juris
Младши потребител

Мнениеот Гери » 30 Окт 2003, 12:09

Привет, колега!
Говорих с колегата си, той каза че в народна библиотека има специални издания които могат да се четът само от юристи, възможно ли е там да има сборник с решения на ВС? Мисля си че ако не ти е твърде късно след 22 ноември, мога да отскоча с него до там и да се проровим!
Гери

Назад към Лекции и материали